Selen beskytter mænds prostata

Af: Malene Tonnung

Foto: AdobeStock

Mikronæringsstoffet selen kan have en forebyggende effekt i forhold til udviklingen af prostatakræft. Men danske mænd har i gennemsnit et for lavt indhold af selen i blodet.

Særligt i den nordlige del af Europa har vi en selenfattig jord, og det kan meget vel være årsagen til, at forskere for et par år siden konstaterede, at hele 80 pct. af danske mænd havde for lidt selen i blodet til at nyde godt af den beskyttende effekt.

I den store undersøgelse, hvor 27.000 mænd deltog, kunne forskerne se, at et højere indhold af selen i blodet hang sammen med en lavere risiko for den aggressive form af prostatakræft. Det er enzymet selenprotein P, der i kroppen kan beskytte mod sygdomme, men hvis dette enzym ikke mættes med selen, har det ikke den fulde beskyttelsesevne.

Tilskud anbefales

Andre undersøgelser har tidligere vist lignende resultater. Derfor konkluderede DTU Fødevareinstituttet også allerede i sin 2014 rapport “Evidensgrundlaget for danske råd om kost og fysisk aktivitet”, at danske mænd kan mindske deres risiko for prostatakræft, hvis de tager tilskud  af selen eller spiser selenholdige fødevarer.

Generelt har undersøgelser vist, at mænd med selenholdigt blod har et bedre helbred.

Selen er vigtigt for kroppen

Man ved, at selen indgår i mindst 25 forskellige selen-afhængige proteiner (selenoproteiner), der blandt andet har betydning for kroppens forsvar mod virus, bakterier, infektion og visse kræftformer.

Herhjemme får vi kun halvt så meget selen gennem kosten, som amerikanerne gør, mens de nogle steder i Sydamerika får mere end fire gange så meget som os. Derfor kan tilskud være en god idé i selenfattige områder, hvis man vil beskytte kroppen bedst mod forskellige sygdomme.

Kilder: Malene Outzen et al. Selenium status and risk of prostate cancer in a Danish population. British Journal of Nutrition 2016
Am J Clin Nutr April 2010 vol. 91 no. 4 923-931, Evidensgrundlaget for danske råd om kost og fysisk aktivitet (DTU Fødevareinstituttet, september 2013)

 


 

Selen fra kost og tilskud

I Danmark får vi ca. 50-55 mikrogram – mcg – selen gennem kosten. Noget af det mest selenholdige kost er fisk, æg, sesam- og solsikkefrø, ost og kød – især lever.

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler, at mænd indtager 50 mcg selen, mens kvinder skal indtage 40 mcg. Men der er stadig usikkerhed fra myndighedernes side omkring hvilken mængde, der er mest optimal.

Nogle studier viser, at vi skal op på 100 mcg. om dagen for at mætte selenprotein P og opnå de sundhedsmæssige gevinster.

Selen fås både som kosttilskud og naturlægemiddel herhjemme. Det er mængden af indhold i tilskuddene, der afgør om det er det ene eller andet. Den bedst optagelige selenform får man fra tilskud lavet på selengær.