Når vi sætter tænderne i afgrøder fra dansk jord, så er der masser af sunde vitaminer og mineraler i det meste – men ikke særlig meget af spormineralet selen. Den danske jord er nemlig fattig på selen, og da planterne optager mineralerne fra jorden, kommer de heller ikke til at indeholde store mængder. Det betyder, at mange danskere – inklusiv danske mænd – har et lavt indhold af selen i blodet.
Og det er ærgerligt, for selvom vi ikke skal have meget selen (deraf navnet spormineral), så kan lidt mere altså være med til at beskytte mændene mod prostatakræft. Det viser et nyere dansk studie.
Over 27.000 danske mænd indgik i studiet, som så på sammenhængen mellem mængden af selen i blodet og risikoen for prostatakræft.
I 2007 havde 784 af deltagerne udviklet prostatakræft i forskellige sværhedsgrader, og da man i 2012 fulgte op på forsøget, var 305 af mændene døde af prostatakræft.
Forskerne målte indholdet af selen i blodet hos deltagerne og kunne se, at et højere indhold gav en lavere risiko for den aggressive form af prostatakræft.
Det skyldes, at enzymet selenprotein P beskytter mod prostatakræft. For at enzymet kan fungere optimalt, skal det mættes med selen. Hvis det ikke mættes, mister selenprotein P sin fulde beskyttelsesevne mod sygdomme.
Studiet bakker op om udenlandske resultater – f.eks. påviste forskere fra Maastricht University Medical Center i 2013, at mænd med et højt indhold af selen i blodet havde 63 pct. mindre risiko for at få kræft i prostata end mænd med et lavt selenindhold. Og allerede i 1996 påviste det amerikanske studie NPC-undersøgelse en lignende effekt.
I Nordeuropa er mængden af selen i jorden begrænset, og derfor får vi kun halvt så meget selen gennem kosten, som amerikanerne f.eks. gør, mens de nogle steder i Sydamerika får mere end fire gange så meget som os.
Derfor har ca. 80 pct. af de danske mænd for lidt selen i blodet til at være fuldt beskyttet mod prostatakræft.
I selenfattige områder kan det være en god idé at tage kosttilskud for at beskytte sig. I Danmark får vi ca. 50-55 mikrogram – mcg – selen gennem kosten. Noget af det mest selenholdige kost er fisk, æg, sesam- og solsikkefrø, ost og kød – især lever.
I et britisk studie fra 2010 fandt Dr. Rachel Hurst, at den optimale mængde af selen for at mætte selenprotein P var 100 mcg om dagen. Det betyder altså, at vi skal indtage et kosttilskud på minimum 50 mcg, hvis vi skal opnå sundhedsmæssige gevinster.
Kilder: Malene Outzen et al. Selenium status and risk of prostate cancer in a Danish population. British Journal of Nutrition 2016, Am J Clin Nutr April 2010 vol. 91 no. 4 923-931, www.naturli.dk
__________
Forskere har fundet mindst 25 proteiner, der ikke kan fungere uden selen. De har betydning for immunforsvaret, kræftforebyggelse, stofskifte og mange andre funktioner.
__________
Hvert år bliver der i gennemsnit opdaget 4385 tilfælde af prostatakræft. I 2013 var der ca. 31.122 tilfælde af prostatakræft.