Selen har kræftbeskyttende egenskaber

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Brystkræft rammer hvert år tusindvis af danske kvinder, og der er mange faktorer, som kan påvirke risikoen for at udvikle sygdommen. Og faktisk viser det sig, at det ikke nødvendigvis handler om, hvad vi udsætter kroppen for, men også, hvad vi ikke giver den. Det peger forskning i et særligt mineral i hvert fald på.

I gennemsnit får cirka 4700 danske kvinder diagnosen brystkræft hvert år. Heldigvis er det en sygdom, de fleste overlever. 87 procent af de ramte lever stadig fem år efter, at de fik stillet diagnosen. Når det er sagt, er det altid indbefattet med en risiko at få kræft, og det kan have store konsekvenser. Nogle kvinder har grundet deres gener en øget risiko for at udvikle sygdommen, mens det for andre vil virke helt vilkårligt, hvorfor netop de skulle gennem den kamp.

Der er dog noget, der tyder på, at et særligt mineral spiller en rolle i forhold til udviklingen af brystkræft samt andre kræftformer. Flere studier og undersøgelser peger nemlig på, at spormineralet selen kan have en beskyttende effekt mod udviklingen af kræftceller.

Et observationsstudie, udgivet i december sidste år, undersøgte sammenhængen mellem koncentrationen af selen i blodet hos polske kvinder, og risikoen for at udvikle brystkræft. Her fandt de, at deltagerne, som havde det laveste indholdet af mineralet i blodet, havde mere end dobbelt så stor risiko for at få brystkræft.

Læs også: Selen beskytter mænds prostata

Når kosten ikke er nok

Når selen kan nedsætte risikoen for at udvikle visse kræftformer, handler det om mineralets egenskaber. Blandt andet viser dyreforsøg, at selen påvirker dannelsen af nogle forsvarsenzymer, som er involveret i afgiftning og udskillelse af fremmedstoffer. Dannelsen af disse enzymer, mener man, er en del af forklaringen på selens evne til at beskytte mod blandt andet brystkræft.

Derudover har selen evnen til at hæmme kræftcellers vækst, ligesom mineralet også har antioxidantiske egenskaber.

Selen findes i jorden men i forskellige mængder rundt omkring på kloden. De bedste kilder til selen er kød, fjerkræ, fisk og kornprodukter, og ifølge undersøgelser burde de fleste danskere få dækket deres daglige behov. Men fordi jorden på vores breddegrader har et lavt selenindhold, mener man at mellem fem og 20 procent af befolkningen er i underskud. Den risiko kan være særligt stor, hvis man ikke spiser animalske produkter.

Derfor kan det være en god idé med et selentilskud. Her kan man med fordel gå efter et produkt som Bio-Selen+Zink, hvor mineralet er i en organisk og let optagelig form. Man kan ikke gardere sig mod sygdom. Heller ikke brystkræft. Men man kan gardere sig mod selenmangel.

Læs også: Sådan får du nok selen

Kilder:
”Selen og Sundhed” Danmarks Fødevareforskning, 2006 https://hccpjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13053-019-0131-7