I Mariagerfjord kommune i Nordjylland har de sat fokus på problemet med at hjælpe overvægtige voksne med en anden etnisk baggrund til en sundere livsstil. Opskriften hedder “Små Skridt”.
Vi kender det alle sammen. Intentionen om at leve sundere, få mere motion og måske smide nogle kilo. Med gåpåmod og motivation skal det gå hurtigt med livsstilsændringerne, og kiloene skal helst bare rasle af. Kort tid inde i forløbet ryger motivationen. Endnu en livsstilsændring er mislykkedes.
Vejen til at lykkes med en sundere livsstil er naturligvis individuel fra person til person. Men generelt er det kendetegnende for succesraten, at det handler om at tage nogle små skridt. Nogle realistiske skridt, der passer til hverdagens udfordringer.
Og netop udfordringer og fristelser i hverdagen er der mange af, når man som tamil er kommet til et land, hvor det eksempelvis er nemmere og ikke mindst billigere at få fat i koteletter og flæskesteg end fisk og grøntsager, samtidig med at de i dagligdagen ikke oplever den samme fysiske aktivitet som tidligere.
Derfor har Mariagerfjord kommune sat fokus på området og med stor succes lanceret projekt “Små Skridt”, hvor det handler om livsstil, kost og motion – blandt andet over for tamiler.
Sureka Santhirasegaram, der selv er tamil fra Sri Lanka, er ansat som en af projektets vægtstoprådgivere, og hun kender alt til de mange faldgruber, tamilerne oplever i Danmark.
– Ens for de fleste tamiler er, at de tager på, når de kommer til Danmark. Det skyldes ikke mindst, at de sidder meget mere stille i Danmark og samtidig spiser betydeligt mere kød. I Sri Lanka, hvor jeg selv kommer fra, bestod den daglige kost mest af grøntsager og fisk. Andre former for kød var en sjældenhed. Det var en luksusspise.
– Men her i Danmark spiser vi meget kød, og samtidig holder mange fast i at bruge rigtig meget olie i deres mad, vel at mærke den usunde raffinerede olie. Det er en giftig cocktail.
– Det betyder overvægt, men det største problem for tamiler er dog ikke så meget deres BMI (Body Mass Index), som vi normalt måler overvægt i. Men snarere abdominal fedme, hvilket vil sige, at fedtet og overvægten sidder lige omkring maven.
– Derfor handler det om at give dem nogle konkrete vejledninger – blandt andet hvordan oliemængden kan nedsættes, og hvilken slags olie der skal bruges – samt hvordan man sparer på sukkeret og de store mængder af kød. Desuden skal motionsmængden for de fleste sættes betydeligt op, fortæller Sureka.
– Konkret varer forløbet i “Små Skridt” 15 måneder. Her mødes tamilerne til ugentlig motion og et månedligt gruppemøde. Gruppen bliver blandt andet undervist ud fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger om kost og motion.
At “Små Skridt” er en succes, understreges af 35-årige Ranchana Jeyatharan, der foreløbig har tabt 6 kilo og barberet 10 centimeter af i taljen. Hendes øjne stråler, når hun taler om projektet.
– Det har været godt for hele vores familie, at vi deltager. Vi er blevet meget mere bevidste om, hvor vigtig kost og motion er. Min mand har diabetes, og derfor er det naturligvis ekstra vigtigt for os, at vi får det rigtige at spise.
– Udover, at vi i madlavningen har lært at spare meget på olie og sukker, så får jeg også motion sammen med nogle andre tamilske kvinder. Vi har det rigtigt hyggeligt, og vi lærer hinanden at kende på en helt anden måde.
– Jeg spiller også badminton og er begyndt at svømme. Motionen giver en helt ny og anderledes energi, og det betyder, at jeg nu kan arbejde en hel dag uden at blive træt, fortæller Ranchana, der bakkes op af en anden deltager i projektet, Krishnathasan Thiyagarajah.
– Jeg spiste for usundt og fik for lidt motion. Men takket være “Små Skridt” er jeg nu begyndt at spille volleyball igen, hvor vi også planlægger at spille kampe mod tamiler i andre byer. Når projektet engang slutter, skal jeg fortsætte med at spille volleyball.
Mine spisevaner er også blevet meget bedre. Jeg tror, at en af årsagerne til, at man som tamil tager på, når man kommer til Danmark, er, at vi har været vant til, at der er en status i at spise, hvad man har lyst til.
Men jeg kæmper med at skippe de dårlige vaner – og det er på hele familiens vegne. Personligt kan det dog godt være en udfordring at få det til at passe med hverdagen – særligt fordi jeg arbejder over 55 timer om ugen.
Men jeg kan mærke, at det gør noget ved min krop og mit humør, fortæller Krishnathasan, der arbejder hos Danish Crown i Horsens til hverdag, suppleret med et chaufførjob i weekenden og på fridage fra slagteriet.
Anne Mette Welling, der er instruktør for de tamilske kvinder, som blot udgør ét af projektets motionshold, har også oplevet store positive ændringer med deltagerne.
– Kvinderne har ikke nogen tradition for gymnastik, men jeg oplevede, at de var positive over for at skulle prøve det “nye” med at bevæge sig.
Den første træningstime prøvede jeg dem af på en stilfærdig måde for at se, hvor meget de kunne præstere rent fysisk. Jeg bad dem gå rundt i små cirkler mellem hinanden. Her stod de første kvinder af og måtte ud og hvile sig, fortæller Anne Mette Welling.
– Vi har snart trænet i et år, og der er sket meget positivt med kvinderne. De har fået fokus på deres krop, og de oplever fremskridt i form af vægttab, mere smidighed og udholdenhed, som vi taler om efter træningen.
Den underholdende træningsform gør dem også ret glade for at bevæge sig, og træningen foregår til tamilsk popmusik, som de har lagt over på en cd til mig.
Vi slutter meget ofte træningen af med massage. Alle kan godt lide at blive nulret i nakken, smiler Anne Mette Welling.
Ud over instruktørerne har Mariagerfjord Kommune tilknyttet 3 personer på fuld tid til projekt “Små Skridt”.
Sureka Santhirasegaram og Lise Holmgaard Hagensby er begge vægtstoprådgivere, mens Annette Hendrup Smith er leder for projektet.
Annette er stolt over den succes, “Små Skridt” har fået – særligt for det engagement og den begejstring, tamilerne har lagt for dagen.
– For de fleste deltagere er “Små Skridt” blevet et fællesprojekt, som samler hele familien og samtidigt skaber sociale relationer til andre tamilske familier i omegnen.
Samtidig kan vi også mærke, at tamilerne får mere selvtillid og endnu mere lyst til at integrere sig i det danske samfund. Så foreløbigt er vi rigtig glade for projektet, som vi håber snart at kunne lancere for endnu flere etniske grupper i Mariagerfjord Kommune, slutter Annette.
BMI (Body Mass Index) er det velkendte mål for, hvor meget man kan veje i forhold til sin højde. Du beregner dit BMI ved at tage din vægt i kilo og dividere med din højde i meter gange din højde i meter.
Eksempel. Du vejer 80 kg og er 1,70 meter.
For at have en normalvægt skal dit BMI være mellem 18,5 og 24,9. Personer med en BMI på over 30 anses for at være svært overvægtige.
Hos mange tamiler er BMI dog svært at bruge som målestok. BMI tager nemlig ikke højde for fordelingen af kroppens fedt- og muskelvæv og kan derfor ikke entydigt bruges til at fortælle om helbredsrisici ved overvægten. Hos tamiler er problemet primært abdominal fedme, hvilket vil sige fedt på maven. Sundheds-risikoen er stor som følge af abdominal fedme.
Her får du lidt eksempler på, hvor stor effekt nogle enkelte “Små Skridt” har på 12 måneder:
Forudsætninger:
Du er overvægtig. Din vægt er stabil ved starten, og du laver ikke samtidig andre ændringer i, hvad du spiser og drikker eller i den fysiske aktivitet. Du har haft den gamle vane konsekvent igennem længere tid.
Du bliver ved med ændringen i 12 måneder.
Kilde: Bogen “Små skridt til vægttab – der holder”, udgivet af Komiteen for Sundhedsoplysning og Sundhedsstyrelsen.