Ser du verden?

Tekst: Jeanne Fløe Foto: Adobe Stock

Om Jeanne Fløe

I Helse, kan du møde psykolog Jeanne Fløe, som hver gang vil skrive en klumme om et aktuelt emne. Og du har så efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål eller chatte med Jeanne Fløe på Helses FB.

Så hold dig ikke tilbage, grib den enestående mulighed for at få svar fra en erfaren psykolog på spørgsmål, der berører dit eget liv.

Du kan også dele dine holdninger og erfaringer med andre på Helse-tråden med Jeanne Fløe, der er autoriseret psykolog og specialist i både klinisk psykologi og sundhedspsykologi med base på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Sideløbende står Jeanne Fløe bag klinikken, Psykologen på Bryggen – på Islands Brygge i København.

Temaet i Helse er denne gang vores syn. Evnen til at se er en vidunderlig gave for os, der har synet. Men det er ikke altid, vi bruger den evne mest hensigtsmæssigt. Sker det, at du også bruger for meget tid på at betragte den sociale on-line verden, mens du lader livet passere forbi? At du ser på det hele ude fra i stedet for at være igang med at leve?

Det spørgsmål er det mere vigtigt end nogensinde at stille sig selv. For vi har konstant mulighed for at sidde med vores mobil og betragte andres liv i stedet for at komme i gang med at leve vores eget.

Mens vi scroller ned over Instagram og smider et like hist og pist, er vores eget liv sat på stand-by. Indrømmet så er det fedt at kunne sidde behageligt tilbagelænet og betragte kunst, lækkert design, indbydende mad. Og jeg gør det ofte. Jeg må bare også indrømme, at det hurtigt bliver til alt for meget tid, der går med det. Tid der kunne have været brugt på noget andet.

Det stjæler tid, fra den tid du kunne bruge på din mand, dine børn. Tid du kunne bruge sammen med andre vigtige relationer.

Og mens vi sidder der, kommer vi, uden at vi helt lægger mærke til det, langsomt men sikkert til at lære, hvor altafgørende det er, at vores liv skal være et liv, der er værd at vise frem.

Vi sammenligner os uvilkårligt med de perfekte liv, der leves derinde. Og pludselig minder vores eget liv mest om et gennemsnitligt kedeligt hverdagsliv uden nye tasker og smarte smykker.

Vi tror, at en kærlig mand synger kærlighedssange, og at andre har søde velopdragne børn, der sidder i det fineste puds i et hjem som taget ud fra Bo Bedre. Det farver vores blik. Og det kan ikke undgå at påvirke os. Vi ser pludselig på vores eget liv med kritiske øjne. Det risikerer at efterlade os med en følelse af manglende succes. Med en følelse af ikke at være med og at være forkert.

Det er urealistik at tro, vi kan skrue tiden baglæns og få os alle til at fjerne de Apps fra vores telefoner igen. Men husk også at se op fra din mobil. Se ind i et andet menneskes øjne. Brug synet på at se på den virkelige verden. Der er så smukt derude.