Sex – hvor svært kan det være?

“Sex er vel ikke noget, man går op i, når man har gigt, vel?”. Sådan er der mange, der tænker, for smerter, træthed og nedsat bevægelighed rimer ikke ligefrem på sex.

Det kan da også være mere besværligt at få gang i akten, når man har en sygdom, der rammer led, ryg og muskler, men der behøver ikke være den store forskel på sexlivet med og uden gigt. I en amerikansk undersøgelse af 60 unge med gigt svarer størstedelen, at de er seksuelt aktive, selvom de til tider er hæmmede af smerterne. Kun de enlige med gigt har en lidt lavere aktivitet i forhold til personer uden gigt.

42-årige Connie Ziegler har haft leddegigt hele sit liv, og hun mener, at sex er et kæmpe tabu i samfundet, når det handler om mennesker med et handicap.

– Jeg er blevet spurgt om mange mærkelige ting vedrørende min sygdom, men der er aldrig nogen, der spørger, hvordan gigten påvirker mit sexliv. Hvis selv ikke gigtlægerne kommer ind på emnet, hvordan skal andre med gigt så finde ud af, at det sagtens kan lade sig gøre, men at det selvfølgelig er lidt mere besværligt? spørger Connie Ziegler.

Viden og fantasi hjælper

– Gigtmedicin kan have nogle kraftige bivirkninger, og herunder hører også nedsat sexlyst og ændringer af de kemiske processer inde i kroppen, som sex er forbundet med. Det er vigtigt, at lægerne forklarer det, når de ordinerer medicinen, så man er forberedt, uddyber hun.

Det er de færreste mennesker med gigt, der undgår, at sygdommen på én eller flere måder påvirker deres sexliv. Når man har en kronisk sygdom, der giver smerter og træthed, bliver man ofte nødt til at bruge ekstra kræfter og fantasi for at opbygge eller bevare et godt sexliv.

Ungdom med gigt og sex

Omkring 3.500 unge mellem 15 og 30 har en gigtsygdom, og det er i den alder, mange starter et aktivt seksualliv, finder en partner og får børn. Derfor er det ikke mindst vigtigt, at unge med gigt får en god rådgivning vedrørende seksuelle spørgsmål.

Gigtforeningens gode råd om sex med gigt:

  • Planlæg sex. Vælg et tidspunkt, hvor dit overskud normalt er størst, og hvil ud, inden I går i gang.
  • Sørg for eventuelt at tage din smertestillende medicin, så den virker, når du har brug for det.
  • Tag et varmt bad sammen som en start – det tager nogle af smerterne.
  • Brug masser af puder til at understøtte kroppen de rette steder.
  • Husk, at gigtsmerter som regel aftager undervejs, så det er ok at bede om en pause eller rette lidt på din partner.

Læs mere på www.gigtforeningen.dk/sex eller på ForeningeN af Unge med Gigt: www.fnug.dk