Silas Holst: Lysten til at være bedre end i går driver mig

Af: Jette Warrer Knudsen / Foto: Claus Birch

Smilet og øjnene udstråler varme, nærvær, fordybelse og ro. Helt som forventet. Silas Holst, hele Danmarks danse-darling, har lige sat sig ved bordet i Tivoli´s personale-kantine for at blive interviewet af Helse.

Inden han satte sig ved bordet, har han været omkring frokostbuffeten og nu med et blik på sin fyldte tallerken spørger han, om det er i orden, at han spiser under interviewet. Høflig og betænksom. Siden de tidligere morgentimer har han ellers knoklet med prøver til Broadway-musicalen, Hairspray, derinde ved siden af. Sulten har meldt sig, og musicalstjernen skal selvfølgelig have lov til at spise, mens vi taler om, hvor vigtigt det er at kunne holde fast i sig selv – ikke mindst, når succesen og dens modsætning, fiasko og modgang regner ned over én.

Drømmeroller blev virkelighed

På rekordtid er den 32-årige Silas Holst blevet Danmarks største musicalstjerne. Mange danskere fik Silas Holsts charme og dygtighed på dansegulvet ind under huden i TV2´s seermagnet-program, Vild med Dans. Han deltog ikke i den seneste sæson, men har i stedet haft forrygende travlt inden for musical-genren, som danskerne bare bliver mere og mere vilde med. Ikke mindst på grund af Silas Holst, som netop igen har fået en eftertragtet rolle i musicalen, Saturday Night Fever, der forventes at blive det helt store trækplaster i 2017. Dermed kommer Silas igen til at følge i sit barndomsidol, Johan Travoltas dansesko.

At Silas Holst skulle få sådan en komet-karriere stod bestemt ikke skrevet i stjernerne. Tværtimod. Men historien om Silas er som taget ud af et eventyr, hvor hovedpersonen først skulle så grueligt meget igennem, inden tryllefeen dryssede guldstøv over ham. Hård mobning, vold og udelukkelse fra klassekammeraternes fællesskab var dagligdagen i Silas barndom. Alt ved Silas brugte de imod ham. Han gik i anderledes tøj, brugte selv-bruner og elskede at danse. Så når de andre drenge trak i fodboldstøvlerne, så tog Silas sine dansesko med en lille hæl på og drømte sig ind i sin egen parallelverden. I sin mors danseinstitut.

Kampen for at overleve

– Allerede da jeg gik i børnehaveklassen, indså jeg, at det handlede om at finde en overlevelsesstrategi – så i ti år satte jeg mit liv på stand-by og ventede på bedre tider, fortæller Silas. Han skabte sig en drømmeverden, og så sig selv i de mange hovedroller, som John Travolta og andre dansende verdensstjerner shinede i, mens han kæmpede for at holde fast i sig selv.

– Jeg dansede mig simpelthen ind i de universer, jeg allerhelst ville være i, så dansen blev faktisk min måde at overleve på.

Da Silas var 14 år gammel, fandt han ud af, at han var homoseksuel og var i begyndelsen træt af sin erkendelse, fordi ordet ”bøsse” er så negativt ladet. Og han havde da også i en kort periode pige-kærester. Men så skete der noget i gymnasiet. Silas begyndte at blive lukket ind i fællesskabet og accepteret af klassekammeraterne, og følelsen af at være god nok, som han var, begyndte at manifestere sig. Men de ti hårde barndoms- og ungdomsår sidder som en tatovering i sjæl og hjerte.

– Jeg har stadig mange dæmoner at kæmpe med, især når jeg har meget travlt og tvangshandlinger, også kaldet OCD, er indimellem en del af min hverdag, men ikke nær så meget som før, fortæller Silas. Det kunne være en række ritualer, som Silas har pålagt sig selv at udføre. F.eks. at skulle røre ved syv par sokker, før han kunne gå på scenen eller drikke syv slurke kaffe, inden han måtte synke den sorte drik. Dæmonerne stammer fra den angstfyldte periode i Silas barndom, hvor han ofte var bange for, at onde kræfter ville ødelægge verden og få den til at styrte sammen.

Svinet til

– Noget andet, jeg bærer med mig er, at jeg stadig er afhængig af, at folk kan lide mig, fortæller Silas. Derfor rammer det ham også hårdt, når han bliver svinet til på de sociale medier, bare fordi han og samleveren, skuespiller og sanger Johannes Nymark, gerne vil gøre deres lille datter til storesøster.

Det er især mænd, der reagerer så uacceptabelt, fortæller Silas.

– Når jeg får så ondskabsfulde, ulækre og indeklemte kommentarer, gør det da rigtig ondt. Men mest tænker jeg på, hvad der dog er sket med mit land? Hvorfor er vi blevet så egoistiske og så møg respektløse over for hinanden, spørger Silas, der vælger at bruge sådanne ubehagelige oplevelser som en lektie i næstekærlighed og som en reminder til sig selv om at gøre alt, hvad han kan for at møde andre med respekt og prøve at se dem som de unikke mennesker, vi hver især er. Det gælder ikke mindst i forholdet til sin mand, Johannes, der også har et travlt showbiz liv. Lige nu medvirker de begge i Hairspray, og det betyder, at de kan følges ad til og fra arbejde. Det giver lidt mere tid sammen i en travl hverdag, hvor parrets lille datter naturligvis har højeste prioritet.  Silas og Johannes har arbejdet hårdt på, at deres to karrierer ikke må fylde så meget, at deres parforhold bliver mast.

– Da Johannes og jeg begge var i finalen i Vild med dans, var det ikke noget med, at jeg så på, når han øvede sine trin herhjemme. Jeg ville vente, til jeg så ham på gulvet i studiet, så jeg kunne blive ægte overrasket og rigtig stolt af ham.

Ja til fællesskabet

Ægte nærvær er i det hele taget noget, der kendetegner Silas – ligegyldigt, hvor travlt han har. Han gør sig mange tanker om den egocentrerede livsførsel, som han mener præger det moderne menneske.

– Vi behøver jo egentlig slet ikke at være i fysik kontakt med hinanden. Vi kan klare alt over nettet, siger Silas, der gerne bestiller mad udefra, når det er hans tur til at lave aftensmad. En favorit-ret er sushi.

– Men jeg tager personligt hen og henter maden, så jeg kan hilse på kokken og dermed vise ham respekt for et godt stykke arbejde. Det er jo ikke sikkert, at han har fået nogen anerkendelse overhovedet den dag. siger Silas og nævner, hvor vigtigt det er, at vi er ærlige i vores omgang med hinanden. Han mener, der er for meget overflade. Kindkys og krammere mellem mennesker, der ikke kender hinanden, er en uskik, mener Silas.

– Det er da meget stærkere at give hånd og samtidig se hinanden i øjnene. Det er i virkeligheden meget mere intimt, men det har vi nærmest glemt, mener Silas. Er der noget, som Silas ikke har glemt, så er det taknemmelighed og ydmyghed over for livet. Ikke mindst, når man står til knæene i succes.

– Den dag, jeg tager min succes som en selvfølge, så holder jeg op og finder noget andet at lave. Lysten til at være bedre end i går skal altid være det, der driver mig. – og så det at kunne minde mig selv om, at den skæve vej altid er mere spændende end den lige forudsigelige vej.

__________

Kort om Silas

  • Født i 1983
  • Professionel danser, koreograf og uddannet danselærer.
  • Vandt i 2004 danmarksmesterskabet i latinamerikansk dans for professionelle.
  • Har medvirket i adskillige musicals.
  • Har to gange vundet Vild med dans-konkurrencen på TV2.
  • I 2012 udgav han bogen: “Silas – bag dansen.”
  • Danner par med skuespilleren Johannes Nymark, som også er medlem af gruppen Lighthouse X, der vandt det danske Melodi Grand Prix 2016.
  • Holder foredrag om forebyggelse af mobning og har medvirket i TV-programmer om samme emne.