Arbejde, familie, venner, fitness-timer og tid til at slappe af. Synes du også nogle gange, at det er svært at få 24 timer i døgnet til række til alle dine gøremål? Måske er det på tide at prioritere.
Føler du nogle gange, at du er en hamster, der er fanget i et hjul, som bare kører hurtigere og hurtigere? Er det svært at have både tid og energi til de vigtige ting i livet? Synes du, at det er svært at prioritere mellem opgaver og pligter i livet? Så er du langt fra alene. Vi lever i et samfund, hvor de fleste af os løber hurtigt fra det ene til det andet, mens vi forsøger at følge med. Men i stedet for at løbe hurtigere, kan det være langt mere frugtbart at stoppe op og reflektere over, hvor du vil hen med dit liv.
Helle Rosdahl Lund er direktør, ledelsesrådgiver og foredragsholder. Hun har arbejdet med ledelse, strategi, forretningsudvikling og er formand for Tænketanken CBAF – Balance mellem arbejdsliv og familieliv. Hun argumenterer for, at det handler om at finde en balance i sit liv, så der er plads til alt det, der er vigtigt.
– Der er en tidsbalance for os alle sammen, som kan være en udfordring. Det er måske ikke så politisk korrekt men med fleksible arbejdstider, transport, søvn, tid til madlavning og vasketøj, så er der mange, der helt simpelt har brug for at balancere deres tid mellem de forskellige arbejdsopgaver. Dog er balance mere end en tidsudfordring.
Men der er også arbejdsopgaver, som giver energi eller opgaver, vi er så engagerede i, at vi har svært ved at begrænse den energi, vi bruger på dem med fare for at brænde ud.
– Det er en udfordring at lære at mestre livet. Det er en individuel balance, som også ændrer sig gennem livet. Man kan have andre behov i den periode af livet, hvor man har små børn, end den periode af livet, hvor børnene er flyttet hjemmefra, siger hun og tilføjer, at oplevelsen af et liv i balance og så kan rykke sig meget pludseligt hvis graviditet, sygdom, afskedigelser eller en lottogevinst pludselig gør sit indtog.
For at finde frem til sit individuelle balancepunkt, et det nødvendigt at kende sig selv. Helle Rosdahl Lund arbejder blandt andet med balancehjulet som et værktøj til at finde frem til sine værdier.
– Vi skal kende os selv, så vi både kan genkende vores egne behov og kan fortælle andre om dem, siger Helle Rosdahl Lund og forklarer det med, at når vores behov er så individuelle, så kan vi ikke gå ud fra, at andre har samme behov som os selv – eller at andre er opmærksomme på vores behov.
– På arbejdspladserne er der typisk en ”MUS-samtale” (MedarbejderUdviklingsSamtale, red.), hvor man sammen med chefen en gang om året taler om, hvilke forventninger man har til hinanden. Det kunne man meget passende også gøre med sin familie – hvordan vil vi gerne leve sammen som familie? Hvad er vigtigt for os? Er det fælles rejser, at spise sammen eller se fjernsyn i sofaen søndag aften uden mobiltelefoner og computer? Hvordan skal vores økonomi være? Og hvad med os selv, hvad har vi brug? En stille gåtur med hunden, meditation eller projekter i køkkenet?
Helle Rosdahl Lund bruger blandt andet et ”balancehjul”, når hun skal hjælpe klienter med at finde frem til balance i livet. Fordelen ved at skabe en grundlæggende balance i sit liv er, at det gør det nemmere at navigere, når livet ikke går helt som planlagt.
– Hvis man bliver ledig på arbejdsmarkedet i en sen alder, kan det være svært at komme tilbage, selv om man stadig har en masse at give af. Hvis man grundlæggende har en balance i sit liv, bliver det nemmere at sige ”pyt” og holde fast i, at så længe man gør det rigtige, så er der ikke mere, man kan gøre. Det kan også åbne op for, at man kan bruge sin energi på frivilligt arbejde – og hvem ved? Der igennem er det jo også muligt at skabe kontakt til en ny arbejdsgiver.
I det hele taget opfordrer Helle til, at vi bliver bedre til at sige ”pyt”. Selv om vi har fastlagt et velafbalanceret program for vores uge, så kan et par sygedage i sengen hurtigt sætte en stopper for planerne.
– Det sker for os alle sammen, og det er der ikke noget at gøre ved. Vi må spørge os selv, om der er nogle af de planlagte opgaver, der kan vente, eller er der andre der kan løse dem? Og så må vi sige ”pyt” til resten.
Balance betyder også, at man skal skabe plads i sit liv til alle de ting, som ikke foregår i et højt tempo. Alle mennesker har brug for at holde fast i deres fundament og fordybe sig ind imellem.
– Der er forskel på, hvornår noget bare giver et ”kick”, og hvornår noget giver en god energi. Man kan nemt hoppe fra opgave til opgave. Det kan være svært at sige nej, og derfor er det meget vigtigt at kigge på sine værdier og passe på, at man ikke får stress. Det er en balancering. Nogle gange er man nødt til at komme ”ned i dybet”, siger Helle Rosdahl Lund. Det kan være et afbræk på fem minutter, mens man lige hænger vasketøj op, det kan være administrative opgaver, eller det kan være at lytte til et stykke musik. Til gengæld er der ingen særlig pointe i at påtage sig opgaver, man ikke bryder sig om.
– Alle har opgaver, de ikke kan lide at lave. Hvis der er mulighed for det, kan man roligt uddelegere dem til andre.
Når man oplever debatten om balance mellem arbejde og familieliv i medierne, kan tonen nemt blive skarp, og det er nemt at skyde på både ”arbejdsnarkomaner” og ”speltmødre”. Men i stedet for at have en holdning til, hvordan andre prioriterer ressourcerne i deres liv, så vil Helle Rosdahl Lund hellere have, at vi bliver bedre til at acceptere forskelligheden.
– Vi skal ikke skyde med skarpt efter hinanden, fordi nogle prioriterer anderledes end os selv. Vi skal have respekt for andres valg, så vi alle kan få balance i vores liv.
Er der vigtige områder i ens liv, som ikke fungerer, mener hun også, at vi skal bruge energi på at finde ud af, hvad der er galt. Hvis vi synes, det er hårdt arbejde, at være sammen med vores egne børn, så skal vi tage ansvar for det og finde ud af, hvorfor det er sådan.
– Henter vi børnene i dagsinstitutionen i en hektisk og stresset stemning, så er der ikke noget at sige til, at lille Peter ikke vil tage sine sko på. Børnene spejler sig i forældrene. Hvis man ikke kan lide at være sammen med sine egne børn, er det på tide at se sig selv i spejlet og spørge ”Hvad er det egentligt, jeg har gang i”. Det er nemmere med børnebørn, som forældrene passende kan hente igen, når den gode energi er opbrugt.
Prioriter hvert område på en skala fra 1 til 10 – hvor vigtigt er hvert enkelt område for dig? Hvor meget plads har hvert enkelt område i dit liv?