Skiferie i coronaens skygge

Af: Jesper Møller

Foto: Shutterstock

Det bliver en noget anderledes oplevelse at tage på skiferie i den kommende vinter, og mange vil måske slet ikke komme afsted.

Det var danskernes trang til skiløb, der i første omgang bragte coronavirus til Danmark. Det første kendte tilfælde af virus i Danmark var en mand, der i starten af året havde været på skiferie i Norditalien. I ugerne efter fulgte en flodbølge af danske skiturister, der bragte den frygtede smitte med sig hjem fra Italien og Østrig – ikke mindst fra corona-hotspottet Ischgl i Østrig.

Selv uden skiturisme var smitten selvfølgelig kommet til Danmark før eller siden. Men den oprindelige kobling mellem skiløb og corona får utvivlsomt mange danskere til at spørge sig selv, om det er forsvarligt at tage på skiferie i den kommende vinter.

Et andet aktuelt spørgsmål er, om det overhovedet kan lade sig gøre at komme afsted, nu hvor restriktioner og rejsevejledninger strammes i takt med, at coronaens såkaldte anden bølge spreder sig ud over Europa.

Lad os tage det sidste først. I skrivende stund (ultimo oktober) er stort set hele verden orange i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Midt under skrivningen af denne artikel blev Norge således orange, og dermed frarådes alle unødvendige rejser til de traditionelle skilande.

I den forbindelse skal man dog holde sig for øje, at rejsevejledningerne netop kun er vejledninger, og at det ikke er forbudt at rejse udenlands på ferie. Derfor vil der utvivlsomt være danskere, der ganske enkelt ikke vil undvære skiferien og derfor tager afsted – og så går i 14 dages frivillig karantæne ved hjemkomsten til Danmark. På den måde kan en uges skiferie komme til at koste tre ugers ferie, medmindre man kan arbejde eller studere hjemmefra og få andre til at klare indkøb m.m. for sig.

Østrig er et godt eksempel på et skiland, som man for nærværende godt kan rejse til. Her er der ingen indrejserestriktioner for danskere, og man behøver ikke præsentere en negativ coronatest.

Indrejse-restriktioner

Vælger man at tage afsted på trods af rejsevejledningerne, skal man dog være opmærksom på, at nogle lande muligvis ikke vil lade danskere komme ind i forbindelse med lokale indrejserestriktioner – tjek endelig det først. Når Udenrigsministeriet den 29. oktober gjorde Norge orange, skyldtes det ikke for højt smittetal, men at landet havde strammet indrejsereglerne for danskere.

Som dansker må man ifølge det norske Helsedirektorat – der svarer til Sundhedsstyrelsen i Danmark – for nærværende godt rejse ind i Norge, men man skal straks gå i 10 dages karantæne. Man må ikke bo på hoteller og andre steder med mange mennesker, men en familie må godt leje en hytte og være i karantæne der, og et enkelt medlem må også godt gå ud at handle nødvendige varer. Man må godt gå en tur udendørs, men skal undgå steder med mange mennesker. Derfor er det ikke tilladt at benytte skilifter, og derfor er alpint skiløb udelukket. Til gengæld er det tilladt at løbe langrend, hvis blot man undgår langrendsløjper og skispor med mange andre skiløbere.

Det er pt. også tilladt for danskere at rejse ind i Sverige. Landet har mange skisportssteder, som ligger i forskellige regioner. I forbindelse med den regionsopdelte danske rejsevejledning for Sverige er det en god idé at se på et kort og i givet fald vælge en destination i én af de regioner, som det danske udenrigsministerium ikke fraråder rejser til.

Få pengene igen

I øjeblikket ændres rejsevejledninger og udenlandske restriktioner nærmest dagligt, og derfor kan det under alle omstændigheder anbefales at se sig for, inden man drager på skiferie. Det er nok også en god idé at have lidt is – eller sne – i maven og vente med at lave sin reservation, i fald man selv står for rejsearrangementerne.

Hvis man foretrækker at lade andre stå for rejsen, kan man derimod godt bestille nu. Skirejsebureauerne udbyder rejser til hele vintersæsonen, og en del danskere har allerede booket deres skirejse. Såfremt det land, som man har booket sin skirejse til, stadig er orange til den tid, vil rejsen blive aflyst – typisk en uge eller to før.

Et godt eksempel er Skigroup, der består af skirejsebureauerne Højmark Rejser, Vinterly Skirejser og Onlineski. Her fortæller administrerende direktør Majbritt Jensen, at man i givet fald aflyser rejsen to uger før planlagt afrejse, og at alle får deres penge retur – også selv om det pågældende land var orange i rejsevejledningen på det tidspunkt, hvor man bestilte rejsen.

Trods dette har Skigroup dog kun cirka halvt så mange reservationer i hus som på samme tidspunkt i fjor. Det skyldes ifølge Majbritt Jensen, at mange gerne vil afsted på skiferie, men samtidig er usikre og derfor afventer situationen.

Mundbind i skilifter

Men hvad bliver det så for en skiferie, hvis de traditionelle skilande atter går i gult, eller man vælger at tage af sted under alle omstændigheder?

Det bliver en noget anderledes skiferie, end vi kender det fra andre år. Man vil således opleve en lang række restriktioner, der alle har til formål at forhindre coronasmitte. Restriktionerne vil især optræde de steder, hvor man er mange samlet – for eksempel i og ved skilifter.

Her vil man langt de fleste steder skulle have mundbind eller tilsvarende på. Det gælder for eksempel i Frankrig – samt i Østrig, hvor skilifter hører under ”offentlig transport” og derfor har mundbindskrav. Står eller sidder man alene i en lift på vej op, kommer der dog næppe nogen efter en, hvis man trækker mundbindet ned ude i det fri.

Ingen steder er der krav om, at man skal have mundbind på, mens man befinder sig på selve pisterne eller langrendsløjperne. For at undgå bøvlet med at tage mundbind af og på i lifterne, anbefaler det østrigske turistbureau gæster at benytte en såkaldt buff, der minder om en halsedisse. Den kan man have om halsen under skiløb og så trække op over næsen i lifterne. Flere steder i Østrig vil man få udleveret en gratis buff, når man køber et liftkort.

Afstand i liftkøer

Derudover skal der holdes afstand i liftkøerne. Selskabet Skistar, der driver en række af de store skianlæg i Skandinavien som Trysil, Hemsedal, Sälen og Åre, opfordrer gæsterne til at holde afstand svarende til en skistavs længde. Er man to personer sammen, der for eksempel skal op i en stolelift med plads til tre personer, kan man desuden bede om, at det tredje sæde ikke bliver fyldt op med en fremmed.

I Østrig bedes gæster holde en meters afstand i liftkøer, men der er ikke krav om en meters afstand til fremmede i stole- og gondollifter.

Derudover vil der være en lang række mindre tiltag for at forhindre coronasmitte. Ifølge France Montagnes, der er de franske skisportssteders sammenslutning, vil skiudlejnings-udstyr blive afsprittet, og alle steder vil man forsøge at lave så meget online-booking af hoteller, skiudstyr og liftkort som muligt for at undgå for megen menneskelig kontakt.

I Østrig må et skiskolehold maksimalt består af ni elever og instruktør, og der skal eleverne også holde en meters afstand. På Skistars destinationer opfordrer man til, at kun en enkelt forælder henter og afleverer deres børn i skiskole.

Ingen afterski

Afterski er den skiferie-aktivitet, der bliver hårdest ramt af corona-restriktioner. Afterski som vi kender det med høj musik, fællessang, dans på bordene og tætpakkede lokaler er ganske enkelt bandlyst. I både Østrig og Frankrig er der forbud mod servering til stående gæster, og i Østrig, der er afterskiens moderland, er det desuden forbudt at spille høj musik på barer. Det sker for at undgå, at folk skal råbe til hinanden og derved udlede flere spytdråber i lokalet end ved normal tale.

Man kan stadig gå ind på en bar og få sig en øl eller glühwein efter endt skiløb, men det bliver siddende og uden fest og høj musik. Ligesom i Danmark skal man have mundbind på i barer og restauranter, når man ikke sidder ved et bord.

Når alle disse restriktioner og forholdsregler er nævnt, skal man også huske på, at skiløb foregår udendørs, hvor smitte hurtigt fortyndes og forsvinder i modsætning til indendørs. Så er man opmærksom og undgår at tilbringe for megen tid indendørs med fremmede mennesker, er skiferie ikke farligere end så mange andre ferieformer. Hvis det er muligt, kan det desuden være en idé at køre på skiferie i egen bil frem for at sidde i et tætpakket fly eller bus, ligesom det vil være mere sikkert at bo i en hytte end på et stort hotel.

Pas på dig selv selv ude i den store hvide sneverden!

Følg med her  

På følgende links kan du følge med i den aktuelle situation og regler omkring rejser til nogle af de store skilande:

Norge: www.visitnorway.dk/planlag-din-tur/coronavirus.

Sverige: www.krisinformation.se.

Østrig: www.austria.info/dk/coronavirus-situationen-i-oestrig.

Frankrig: www.sca.france.fr/da/før-du-tager-afsted/information-om-coronavirus-situationen-frankrig-covid19.