Det tager bare et par minutter at stege makrel, så det er kun tilbehøret, der forberedes i god tid.
4 personer
600 g makrelfileter med skind
Olivenolie til stegning
Grøntsager:
4 solmodne tomater
1 aubergine
2 peberfrugter
1 grøn eller gul squash
Lidt olivenolie
2 hele hvidløg
1 bundt basilikum
1 bundt timian
100 g sorte Provence-oliven med sten
Saft fra 2 limefrugter
Salt og peber
Fisk: Giv makrelfileterne tre-fire snit på skindsiden, så de ikke krøller sammen, når de steges eller grilles. Skær eventuelt den lille bræmme af ben væk, der sidder i fileten – det gøres nemt med et lille snit på hver side af benene lige ned til skindet, uden at skære igennem. Krydr med salt og peber på kødsiden.
Pandestegning: Kom lidt olie på en varm pande, og steg fileterne i to til tre minutter på skindsiden, til de er gyldne. Vend fileterne, og tæl til ti – voila – nu er de klar!
Grillstegning: Pensl skindsiden med lidt olivenolie, og grill fileterne på skindsiden på en meget varm grill med rene riste, til de er gyldne – eller grill dem i en dobbeltsidet „fiskevender“.
Grøntsager: Skær alle grøntsagerne i skiver på tre til fire millimeter, læg dem i et fad, og vend dem med lidt olivenolie, to hakkede fed hvidløg og lidt plukket og hakket basilikum og timian. Del resten af hvidløgene i fed uden at pille dem, og del resten af timianen i buketter. Vend det forsigtigt sammen med grøntsagerne, og krydr med salt og peber. Lad det trække en halv time.
Grill nu alle grøntsager på en grill eller grillpande. Læg dem på et serveringsfad, efterhånden som de bliver møre. Hæld olivenolie over, tilsæt de sorte oliven, og pres saften fra limefrugterne over. Smag til med salt og peber, og pynt med basilikumblade.
Servering: Server makrelfileterne sammen med de stegte grøntsager og gerne med en grøn salat og nykogte kartofler til.
Fra kogebogen ‘Fisk er godt’ udgivet i samarbejde med Gigtforeningen.