Skru ned for det her

Af: Lise Grosmann

Døde celler. Dovne celler. Huden får med grovfilen, så der kan komme gang i cellefornyelsen. Den grumme sandhed er, at jo mere du fjerner, jo mere svækker du hudens modstandskraft. Også over for solen.

De deler sig ikke længere, har ingen cellekerne, så i den forstand er de ’døde’, men de hænger stærkt sammen, og det er der en mening med. Hudens hornlag er fuldstændig unikt og et af de mest modstansdygtige materialer, man kender. Når du fjerner mere end naturligt af disse stærke forhornede celler, så blotter du celler, der ikke har samme indbyggede modstandskraft. De ser måske pænere ud, men de beskytter dårligere.

Vores hud er en livsvigtig barriere mod alt fra mikroorganismer til solens stråler. Dens hornlag gør huden vandskyende, så vi ikke suger vand i enhver regnbyge og i brusebadet. Vores overhudsceller beskytter mod kemiske stoffer, virker som et fysisk reflekterende UV-filter og er vagtposter for immunforsvaret. Et tæt og intakt hornlag slipper ikke så nemt antigener ind, som kan udløse en allergisk reaktion.

Men huden har også mange sansereceptorer og fra vores yderside registreres enhver berøring. En blid berøring føles ikke bare anderledes end en aggressiv, for forskellig berøring udløser forskellige biokemiske reaktioner og hormonrespons, som igen påvirker hele kroppen.

Uden denne barriere døde vi. At huden er dygtig til at hele, fordi det ganske enkelt er livsnødvendigt, er ikke nogen invitation til overgreb. Og i øvrigt kan huden godt selv finde ud af at skaffe sig af med slidte celler på overfladen, det har den bl.a. enzymer til. Plus, at vi vasker og tørrer os, rører ved vores hud, og tøjet gnider, og i det hele taget drysser vi millioner af celler hver eneste dag. Der er faktisk ingen god grund til at skrubbe ekstra.

Læs også: Din hud passer på dig – passer du på den?

Eksfoliering

I princippet går både scrubs og kemisk peeling under fællesbetegnelsen eksfoliering, selv om det måske ville være mere rigtigt at betragte scrubs som en aggressiv form for rensning. Og hvis man gerne vil have, at huden føles glattere og ser friskere ud, så er den kemiske peeling med frugtsyre eller enzymer administreret med omtanke langt bedre end skrubbemetoden. Fordi huden ikke er en jævn overflade, og korn i scrubs vil kradse sig ned i de små ’dale’, hvor huden er tynd. Det sker ikke med frugtsyre og enzymer, der arbejder ved at opløse bindinger mellem overhudens celler. Visse former kan endog opløse hudfedt i porer. Vi viser her nogle forskellige typer produkter.

Store porer og keratosis pilaris?

Dig, der døjer med store porer og urenheder, kan have stor gavn af en peeling med salicylsyre/BHA (betahydroxyacid), fordi denne syre er fedtopløsende og dermed renser ned i tilstoppede porer. Når det talg, der udvider dem, kommer væk, så vil de gradvist mindskes, og risiko for urenheder også blive mindre. Og er problemet keratosis pilaris eller ru hud på for eksempel armene eller bumser på ryg/bryst, så vil salicylsyre/BHA også kunne hjælpe. Produktet her er til krop og indeholder antioxidanter men ikke parfume og farvestoffer. Der fås også BHA-produkter til ansigt i serien.

Paula’s Choice 2% BHA Body Spot Exfoliant, 252 kr. for 210 ml

Et gammelt skønhedsmiddel

Ler i forskellige udgaver er et af de ældste og mest effektive hudrensende og talgabsorberende skønhedsmidler. Ler skrubber ikke i traditionel forstand, men det virker hudglattende. I Benamôr, en gammel apotekerserie, er der pink og hvidt ler samt antioxidanter, Aloe vera og sheasmør. 98% naturlige ingredienser.

Benamôr Rosto Purifying Face Mask, 175 kr. for 50 ml hos bl.a. brandsofbeauty.dk

Den nænsomme daglige

En af de nemme og ofte milde måder at bruge peeling på, det er med toner/essence, der indeholder frugtsyre og/eller enzymer. Denne fra bareMineral indeholder glykol-, mælke-, citron- og tartaricsyre plus godt med fugt samt præbiotika for at hjælpe til at genskabe hudens mikrobiom.

bareMinerals Poreless Exfoliating Essence, 280 kr. for 150 ml

Den milde med enzymer

Enzymer er mildere end frugtsyre, og det er ofte papaya-enzymer, man anvender. I den viste peeling-gel er det sammen med rispudder, beroligende ekstrakter som lavendel og kamille samt hyaluronfugt. Gelen skal virke et minut, hvorefter den har ’rullet’ sig omkring det øverste lag forhornede celler og kan masseres af.

Manyo Active Refresh Herb Peel, 250 kr. for 120 ml hos bl.a. beaumonde.dk

Vigtigt at genskabe barrieren

Hvis man har peelet sin hud, så er den midlertidigt frataget en del af sit naturlige forsvar, og fugtbalancen trænger til genopfyldning. Et serum, som SuperFruit, kunne være et godt step-2-valg. Den indeholder masser af fugt samt antioxidanter fra bl.a. nordiske bær, og så indeholder den niacinamid/B3 samt panthenol, som begge er huddulmende og barriereforstærkende.

beaumonde.dk

Beauté Pacifique SuperFruit Moisture Enforcement Serum, 240 kr. for 20 ml