Skru ned for fodsmerter

Af: Tina Rønhøj/kommunikationskonsulent i Danske Fodterapeuter

Foto: Shutterstock

For at kunne blive fodsmerter kvit, er du nødt til at finde ud af, hvorfor du har ondt.

30 procent af os har haft ondt i fødderne inden for den sidste måned. Det viser en undersøgelse af FDB Analyse. Og det påvirker livskvaliteten. Det ved mennesker, som har prøvet at have ondt i fødderne. Det kan betyde, at man er nødt til at skære ned på gåture, dyrke mindre sport og måske helt ændre transportvaner for at få det til at hænge sammen. Heldigvis kan der være råd for smerterne, hvis du finder ud af, hvad der er galt med dine fødder.

Årsager til smerter

Smerter i fødderne kan blandt andet opstå, hvis du f.eks. har plat- eller hulfødder. Fødder, der lider under disse fejlstillinger, kan ofte ikke fungere efter hensigten, og det kan give dig smerter i selve foden, men også længere oppe i kroppen.

Det kan også gøre ondt at gå på en vorte, hård hud eller en ligtorn, der sidder et sted, som generer, når du træder ned på foden. Lige så vel som hælsporer, knyster, hammertæer og betændelse i senerne kan gøre ondt og spænde ben for dig i hverdagen. Sygdomme såsom gigt og diabetes er også store syndere, når det kommer til fodsmerter.

Indlæg, sko og øvelser

Heldigvis er der meget, du kan gøre for at skrue ned for smerten og op for aktiviteten. Det første, du skal gøre, er at finde ud af, hvorfor du har ondt. For hovedårsagen afhænger af, hvilken vej hjælpen skal komme fra.

Har du fejlstillinger såsom platfod eller nedsunken forfod, kan smertelindringen ligge i et par indlæg, der designes specielt til dig. Og har du gener fra hård hud, vorter eller ligtorne, skal de i første omgang beskæres af en fodterapeut, der kan vurdere, om du bør få indlæg eller såkaldte aflastninger for at forebygge, at du står med samme smerter igen om kort tid. Har du ondt på grund af sygdomme, skal du i første omgang i behandling via din læge.

Start hos fodterapeuten

Fodøvelser og sko, der støtter dine fødder optimalt, kan også være en vej ud af smerten. Det vigtigste er at finde den kombination af hjælp, som du har brug for, og det kan du være nødt til at søge faglig rådgivning til. Når det gælder fødder, er statsautoriserede fodterapeuter et godt sted at starte. De ser tusindvis af fødder hvert år og ved også, hvem du skal henvises til, hvis du har brug for en kombination af faglige kompetencer for at kunne skrue ned for volumen af fodsmerter.