Slå hårdere ned på pollenallergi

Af: Henrik Lomholt Rasmussen

Foto: Privat

To læger opfordrer til øget fokus på pollenallergi som en kronisk lidelse, fordi den koster samfundet store summer i tabt produktivitet.

Øv, foråret er på vej. Så er det tid til hoste, snot, uoplagthed og næsespray. Omkring 20 procent af danskerne lider af kronisk pollenallergi – også kendt som høfeber – og sprøjter med rutinemæssig ærgrelse en dosis medicin ind i den stoppede næse, når træer får knopper.

Læs også: Når allergi tager en luns af livskvaliteten

Rammer børn og voksne

De fleste vil udvikle allergi i barndommen, men allergien kan være en gene langt ind i voksenlivet.

Astma og allergiske sygdomme optræder ofte samtidig hos børn

Inden puberteten har flere drenge end piger astma og allergi

Blandt voksne rammes flere kvinder end mænd af allergi

KILDE: FOLKESUNDHEDSRAPPORTEN FRA NORSKE FHI

Men det er tid til et opgør med den klassiske opfattelse af pollenallergi som noget midlertidigt, der kan holdes nede med næsespray og antihistaminpiller. Det mener Ove Hilberg, overlæge i lungemedicin ved Syddansk Universitetshospital, og Morten Hovgaard-Sveen, speciallæge i almen medicin med praksis i Rødovre.

Deres opråb skyldes, at pollenallergi forringer livskvaliteten og arbejdsevnen, hvilket koster samfundet gigantiske beløb i tabt produktivitet.

– Op mod 70 procent af europæiske pollen- allergikere fortæller om symptomer på lidelsen og begrænsninger i deres hverdag, selv om de bruger næsespray og tager antihistaminpiller.

I Danmark er hver tiende, der er symptombehandlet, meget generet af snue, hoste og irriterede øjne i pollensæsonen, skriver Ole Hilberg og Morten Hovgaard-Sveen i et debatindlæg i Dagens Medicin.

Dansk flaskehals for vacciner

På den baggrund undrer det de to læger, at man for det meste lader patienter diagnosticere og behandle sig selv. Ikke mindst når der findes vaccinationer mod pollenallergi.

– I Danmark allergivaccinerer vi kun halvt så ofte som i Tyskland og mindre end i Norge. Ud af 10.000 indbyggere er kun 28 danskere i vaccinebehandling for deres allergi mod henholdsvis 74 og 90 i Tyskland og Norge.

En del af grundene til den store forskel er, at Danmark har en flaskehals for diagnosticering og behandling af svære tilfælde af pollenallergi. Der er nemlig mangel på allergologer – speciallæger i allergi.

Derfor bør praktiserende læger træde til og øge fokus på at diagnosticere pollenallergi og behandle den som en kronisk lidelse, der kræver mere end næsespray, mener Ole Hilberg og Morten Hovgaard-Sveen.

Diagnosen kan stilles i almen praksis med en priktest og eventuelt en såkaldt IgE-blodprøve. Til behandlingen anbefaler de to læger antihistamin og binyrebarkhormon samt en vaccine til patienter med moderat eller svær pollenallergi.


Birkepollen kan flyve over 50 kilometer

De mest allergifremkaldende pollentyper i Danmark danner store mængder pollen, der spredes med vinden. Nogle luftbårne pollen – så som birkerakler med over seks millioner pollen – kan flyve mere end 50 kilometer med vinden. Birkepollen flyver længst fulgt af el og hassel, mens græspollen kun flyver få hundrede meter fra moderplanten.

KILDE: ASTMA-ALLERGI.DK