Slå hjernen fra og hjertet til

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Rollen som nybagte forældre kan være svær at falde på plads i. For det er en tid med store forandringer, og især i nutidens videnssamfund, kan bekymringerne let hobe sig op. Her giver en jordemoder og familievejleder deres bedste råd til en god start for en ny familie.

Det skal gerne være den lykkeligste tid overhovedet, når to bliver til tre. Graviditeten bør kunne få optimale betingelser for at føles så lykkelig som muligt. Men det er ikke virkeligheden for alle forældre. Faktisk oplever jordemoder Camilla Frosch Sloth, at en del førstegangsforældre kæmper med de forandringer, som graviditeten bringer, og er nervøse for, hvad de første måneder vil bringe. For hende at se, skal de nybagte forældre leve op til en lang række forventninger og fortællinger, som kan presse dem, og så kan den overflod af viden, som internettet tilbyder, give dem unødige bekymringer, der både stresser og skræmmer.

– Det er jo slet ikke mærkeligt, at de kommende forældre søger svar og sparring, for med graviditeten bliver de spillet en ukendt bold. Men man skal være selektiv i, hvor man henter sin viden, og så skal man sænke sine forventninger til sig selv og hinanden, siger Camilla Frosch Sloth.

Med at sænke forventningerne mener hun, at det er vigtigt, at den gravide kvinde lytter til sin krop, frem for de planer, hun måske har lagt på forhånd. Det er ikke sikkert, at hun kan arbejde til få uger inden fødslen, og det er heller ikke sikkert, at hun har samme overskud, som hun havde regnet med. Den viden, er det for Camilla afgørende, bliver kommunikeret til partneren. Ellers risikerer parret at gå skævt af hinanden, og det kan smitte af på den første tid med barnet.

“Graviditeten og fødsel danner i høj grad grundstenen i fortællingen om barnet, så hvis det er gået skævt allerede her, kan det være svært at rette op på.”

– Derfor er det vigtigt med god og ærlig kommunikation i hele forløbet, og det er sådan noget, vi som jordemødre kan hjælpe med at facilitere, siger hun.

Netop af den grund er hun også glad for, at hun i dag i høj grad ser begge forældre til konsultationer. For som hun siger, kan det godt være, at det primært er den gravides behov, at partneren er med, men det er en rigtig god måde at skabe inddragelse og forståelse. 

Læs også: Gravid? Så er det tid til at pusle om dine fødder

Sænk tempoet

Familievejleder Lola Jensen er enig i, at man skal sænke eller i hvert fald omstille sine forventninger, hvis man skal finde ro i rollen som nybagte forældre. For hende at se, er der mange i dag, som har en idé om, at det ikke nødvendigvis skal vende op og ned på deres liv, at der kommer et barn til verden. Men den ide mener hun, er fejlslået.

– Det her med at man tænker, at man stadig kan tage på café, gå ud og gøre alle mulige ting og have barnet med, det er ikke nødvendigvis smart. Spædbørn trives ikke i det her høje tempo, og det kan gå ud over deres søvn, som igen går ud over forældrene. Jeg tror, man skal affinde sig med at tilværelsen måske bliver lidt mere kedelig, men også magisk, siger hun. 

Og når man tænker over det, så er det jo en helt magisk udvikling, man kan få lov til at følge, ved at være tilstede i ens barns liv. Den første genkendelse. Det første smil. Det første rigtige måltid. De første kravl og skridt. For Lola trumfer det, alt det, man går glip af, og bør trumfe, for nye forældre.

Desværre ser hun også, at mange forældre planlægger og overtænker, hvad det betyder at få et barn. Som den sidste ting, der skal krydses af på listen, når karriere, lejligheden, socialt liv og partnerskab er på plads, så skal der også et barn til. Problemet med det kan være, at man ikke er klar til det kaos og uorden i ens perfekte tilværelse, som et barn unægteligt kan medfører, og at man tænker sin intuition ihjel. 

Læs også: Gravid – En vidunderlig øvelse i kontroltab

Luk computeren

Da Lola selv fik børn, kunne hun ikke gå på nettet og slå op, hvad hver lille bøvs, gråd og ansigtsudtryk betød. Hun var nødt til at søge råd fra nogle få nære i hendes liv, som selv havde fået børn og ellers stole på sin egen mavefornemmelse. Og netop det, ser hun som værende rigtig vigtigt. 

–Når man søger viden, så er det jo hjernen, man taler til, og jeg tror i meget højere grad, at man skal bruge hjertet og maven. Mærke barnet og tro på, at man godt kan, selvom det måske kan være svært. Men sådan har vi jo alle sammen haft det, og vi har klaret det. Det vigtigste er, at man finder den indre stemme, der siger, at det hele nok skal gå, for det smitter også af på barnet, siger hun.

Jordemoder Camilla Frosch Sloth oplever i høj grad også, at kommende forældre allerede under graviditeten har kastet sig ud i massiv søgning på nettet, som sjældent er gavnlig. Hun forklarer, at mange af de ting, som bliver skrevet på grupper for gravide og barselsgrupper på sociale medier, er skrækhistorier, som taler til den nervøsitet og angst, man unægteligt har, når man står overfor noget så nyt og stort, som at skabe et barn. Hun mener bare ikke, at det gavner noget at fodre de instinkter.

“Jeg er ikke vild med de her fora på sociale medier, hvor der ikke er fagpersoner inde over, og hvor det primært handler om, hvad der kan gå galt.”

– Jeg vil i meget højere grad tale for, at man har en god dialog med sin jordemoder, eller bruger caféer eller medier, hvor fagpersoner er til stede, fordi de kan sætte tingene i perspektiv. 90 procent af fødsler går jo godt, og det skal man huske, men det er ikke det, man hører om, siger hun.