Slankekure skader dit helbred

Af: Jette Warrer Knudsen / Foto: Colourbox

Hvis du er rund og ellers lever nogenlunde sundt som overvægtig, så hold dig langt væk fra slankekure. Sørg i stedet for at holde den vægt, du har.

Årets første måned, januar, rimer på slankekur og kampen for at blive slank. Er du godt træt af den evige tilbagevendende kamp mod overflødige kilo, så glæd dig. Og, hvis dit nytårsforsæt er at tabe en masse kilo, så er svaret det samme: Stå af slankeræset. Slankekure er nemlig livsfarlige, hvis du er sund og vejer sådan en otte- ti kilo for meget. Så, hvis du ikke længere orker at indlede dit nytår med endnu en sulte- eller slankekur, har du gjort dig selv, din krop og din levetid en stor tjeneste. Du har forskningen og eksperterne med dig, hvis du siger nej til de ugeblade og reklamer, som lige nu står i kø for at tilbyde dig den mest effektive kur til at komme dine overflødige kilo til livs. Bliv i stedet glad for din krop og nyd livet og den mad, du spiser samtidig med, at du skal finde glæde i at bevæge dig f.eks. ved at gå en tur i skoven, tage cyklen eller danse, mens du støvsuger.

Flere eksperter mener, at vores strategi til at bekæmpe overvægt og fedme har slået fejl på en række afgørende punkter. Især har vi overset en stor gruppe af overvægtige danskere, som faktisk ikke er syge af at veje for meget. For dem vil slankekure faktisk betyde et kortere liv. Stærkt overvægtige får typisk flere sygdomme og dør tidligere end normalvægtige, men der er altså en stor gruppe af moderat overvægtige, som faktisk er sunde. En rapport fra Vidensråd for Forebyggelse slår fast, at fokus derfor skal flyttes fra vægttab til at holde en stabil vægt med sund kost og fysisk aktivitet.

For den gruppe af overvægtige, som ikke er syge af de overflødige kilo, gælder det om ikke at tage yderligere på.

– For dem er det vigtigste, at de spiser sundt og er fysisk aktive og lader være med at kaste sig ud i alle mulige forskellige kure for at tabe sig, siger professor Kim Overvad, der har været med til at udarbejde rapporten fra Vidensråd for Forebyggelse.

Kim Overvad mener, at vores fokus skal væk fra badevægten og i stedet for vægttab skal vores fokus være på en langsigtet vægtkurs, så vægten bliver fastholdt hele livet igennem.

Ødelægger bindevævet

Noget af det værste, man kan gøre som overvægtig, er tit at gå på hurtigere sulte- eller slankekure med store vægtudsving som resultat.

– De såkaldte yo-yo kure medfører flere kilo og har derfor ingen nettovægt på vægten – tværtimod. Men ikke nok med det, den type kure er livsfarlige, siger Kim Overvad og fortsætter:

– Det går rigtig galt, fordi der sker forandringer i fedtvævet, som ikke længere kan lagre fedtet. Det cirkulerer nu rundt i blodbanerne, og det er giftigt for kroppen og skader bindevævet, som også ændrer sig. Det fremprovokerer en lang række følgesygdomme, som f.eks. diabetes 2 og blodpropper, siger Kim Overvad, der mener, at vi skal ændre vores syn på lav vægt som et facit for det sunde liv.

Sundheds- og træningsekspert Morten Zacho er enig. Han fraråder på det kraftigste også hurtige slanke- og sultekure og enøjet fokus på badevægten men derimod på bevægelse og en sundere livsstil. Hvis det sker, så kan man faktisk være ganske sund som overvægtig.

_ – Noget helt enkelt og fantastisk i den forbindelse er den danske cykel-kultur. Det at cykle til og fra arbejde er genialt, når vi skal optimere vores sundhed, siger Morten Zacho.

Et stort problem ved hurtige vægttab er ifølge Morten Zacho, at vi også taber muskelmasse.

– Og det er skadeligt for os, fordi vores muskelmasse og dermed forbrænding er med til at forebygge, at vi får diabetes.

De grundlæggende fejl i vores fedmebekæmpelse er, at den er så vægt- og diætfokuseret, mener også Morten Zacho.

– Se bare alle de forskellige slankeprogrammer i TV. De er alle bygget op på den samme måde. Først skal vi lige høre de medvirkendes lidelseshistorie med badevægten for at slutte med den store finale, hvor den sidste vejning skal ske for at vi alle kan se, om kampen nu er vundet.

Undgå overspisning

Morten Zacho mener, at vi skal slippe vores fedtforskrækkelse.

– Vi skal have mere fokus på madglæde, og så det at spise lidt sundere samtidig med, at vi bevæger os mere – med glæde. Og så skal vi droppe vores fedtforskrækkelse.

– Den holder ikke videnskabeligt. Det, vi derimod skal huske er ikke at overspise og i den forbindelse holde øje med, hvor meget vi hælder op på vore tallerkener. Altså portionsstørrelser, siger Morten Zacho og peger på, at der hviler et stort ansvar på fødevareproducenterne og detailhandlen i at få luget ud i underlødige fødevarer og i alt for store portionsstørrelser.

– Jeg oplever desværre en stor inerti i den forbindelse. Branchen er reelt ikke særlig villig. Reaktionen skal komme fra forbrugerne, som skal kræve, at underlødige fødevarer og de alt for store portionsmængder skal tages af hylderne.

– Og her kan en shitstorm på de sociale medier gøre godt, siger Morten Zacho, der dog forventer, at fødevareproducenter og detailhandlen i fremtiden vil se en fordel i at aflægge etiske regnskaber, som dokumenterer, at de lever op til deres ansvar.

Om rapporten “Skal voksne tabe sig?”

Vidensråd for Forebyggelse konkluderer i sin rapport, at der er 15 pct. højere dødelighed blandt raske overvægtige, (BMI/ Body Mass Index 25-30,) der taber sig sammenlignet med de raske overvægtige, der bevarer vægten.

De overvægtige, der har et højt BMI og også et stort taljemål eller har udviklet tegn på sygdom – især forhøjet blodtryk og kolesterol samt tegn på diabetes 2 – har formentlig stadig gavn af et vægttab.

Hvad er det mest sunde BMI?

Dit BMI eller Body Mass Indeks skal ifølge Verdens Sundheds Organisationen WHO og Sundhedsstyrelsen ligge på mellem 18,5 og 25. Men den seneste forskning viser, at den anbefaling bør ændres, da selv mennesker med et BMI på op mod 35 skal passe på med slankekure.

FAKTA

BMI står for Body Mass Index og er en beregningsform, der bruges til at finde en persons idealvægt. (Højde i forhold til vægt.)

Verdens Sundheds Organisationen, WHO, bruger i dag flg. definitioner:

  • Undervægt: BMI på under 18,5
  • Normalvægt: BMI på 18,5-25
  • Overvægt: BMI på 25-30
  • Fedme: BMI på 30-35
  • Svær fedme: BMI på over 35

Det viser den nyeste forskning:

  • Undervægt: BMI under 20: Undervægt er meget usundt. Øg din vægt med sund kost og motion.
  • Normalvægt og overvægt: BMI på 20-30. Ingen grund til vægttab, hvis du motionerer, spiser sundt og ikke har sygdomme.
  • Fedme: BMI 30-35 – Langvarige og blivende livsstilsændringer vil være sundt. Korte slankekure vil formentlig være usundt.
  • Svær fedme: BMI over 35 – Vægttab vil være godt for din sundhed.

Overvægt og fedme

Fedme er en hastigt voksende trussel mod folkesundheden og er på vej til at udgøre et af de væsentligste sundhedsproblemer i verden

Fedme udgør et alvorligt sundhedsproblem på grund af mange alvorlige følgesygdomme, specielt type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme. Psykosociale problemer spiller også en stor rolle

Mere end ti pct. af danskerne er fede, og endnu flere er overvægtige

De sidste 10-20 år er der blevet mindst 100.000 flere fede danskere

Stigningen har især fundet sted i de yngre aldersgrupper og hos personer med kort uddannelse.

Prognosen for langvrig effekt af behandling af fedme i form af blivende vægttab er dårlig.

Fedme er en kronisk sygdom og bør behandles som sådan med livslang kontrol og behandlng

Kilde: WHO og Statens Institut for Folkesundhed

Husk!

Hvis du ikke er syg på grund af din overvægt, og du ønsker at tabe dig af kosmetiske årsager, så er det vigtigt, at:

Du taber dig ved hjælp af slankekurs og ikke slankekur.
Er fysisk aktiv i mindst en halv time om dagen ved moderat intensitet., f.eks. i form af rask gang. Det skal du blive ved med, når du har tabt dig og skal fastholde dit vægttab.

Danske kvinder bliver tungere

På otte år har danske kvinder i gennemsnit taget 1,4 kg ekstra på. Dermed er andelen af overvægtige kvinder steget fra 39 pct. til 44 pct., så næsten halvdelen af kvinderne nu enten er let eller svært overvægtige.

Mændenes udvikling er stagneret og ligger stadig på lidt over halvdelen, og dermed haler kvinderne ind på mændene. Andelen af svært overvægtige kvinder er også steget fra 13 til 15 pct.

Kilde: DTU/Fødevareinstituttet/Miljø- og Fødevareministeriet