Slidte hænder kræver håndcreme

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Hyppig håndvask og sprit er hårdt for hænderne, så man skal huske håndcremen.

Vi skal vaske hænder og bruge håndsprit mange gange om dagen. Det er nødvendigt for at reducere risikoen for corona-smitte. Men samtidig er det hårdt for hænderne, fordi hudens naturlige barrierefunktion bliver svækket af de mange gange daglige håndvask.

Resultatet kan blive ru og røde hænder. I værste fald kan huden begynde at sprække og danne sår, og det kan i sidste ende udvikle sig til håndeksem.

Læs også: Få bugt med børneeksem

For at forhindre det, skal man smøre sine hænder ind i creme hver dag – og gerne flere gange om dagen. Det anbefales, at man bruger en fed og uparfumeret creme, som tilfører hænderne både fugt og fedt.

Men hvis man hører til dem, der ikke bryder sig om den fedtede fornemmelse på hænderne, kan man i dagtimerne vælge en mindre fed creme, som hurtigt trænger ind i huden. Den fede creme kan man så bruge om aftenen, inden man går i seng, så den kan virke natten over.

Skru ned for det varme vand

Et andet godt råd er at vaske hænderne i lunkent og ikke for varmt vand. Det varme vand er ikke mere effektivt, når det gælder om at fjerne virus. Men det fjerner mere af hudens fedt og virker derfor mere udtørrende.

Læs også: Atopisk eksem rammer psyken hårdt

Desuden skal man vælge en hudvenlig sæbe med en pH-værdi, der passer til huden. Og bruger man håndsprit, skal man vælge en type med glycerin.

Mange arbejder inden for erhverv, hvor de på grund af corona-risiko er begyndt at bruge latex-handsker. Det kan også give problemer for hænderne, fordi brug af beskyttelseshandsker gennem længere tid gør hænderne fugtige.

Derfor skal man kun bruge handskerne i det tidsrum, det er nødvendigt, og desuden kan man bruge bomuldshandsker inden under. De suger fugten og mindsker risikoen for ødelagte hænder. Og så beskytter de mod allergi over for de indholdsstoffer, der er i handsken.

Danmarks Apotekerforening

Pas godt på dine hænder

  • Brug en sæbe med en hudvenlig pH-værdi. Vask hænder i lunkent og ikke for varmt vand, og gør hænderne våde, før du kommer sæbe på. Husk at skylle alle sæberester af og tør hænderne grundigt.
  • Smør efter håndvask hænderne ind i en let fugtighedscreme, som ikke fedter for meget. Det behøver ikke være efter hver håndvask, men hyppigheden afhænger af hudens tilstand.
  • Smør hænderne ind i en mere fed creme ved sengetid.
  • Hvis du bruger beskyttelseshandsker, så brug dem kun i så lang tid, det er nødvendigt. Brug gerne et par bomuldshandsker inden under for at beskytte hænderne.