Fodvorter kan især kendes på nogle små sorte prikker i midten, der er små blodkar. De er almindelige hos især børn og unge og skyldes en virus, der angriber hudcellerne, så huden fortykkes, og der opstår en vorte.
Ud over at være ubehagelige, så er fodvorter meget smitsomme, og én vorte kommer sjældent alene. Fodvorter smitter ved berøring og via de hudceller, man naturligt frigiver hver dag. Derfor kan man både give sig selv flere vorter, hvis man piller ved dem, og man kan komme til at smitte andre, hvis man f.eks. tager i svømmehallen uden at dække sin fodvorte til.
Derfor anbefales det at bruge badesko eller tøfler for at undgå at sprede smitten – på den måde kan man også selv undgå at blive smittet. Man skal heller ikke dele håndklæde eller neglesaks med andre.
En fodvorte forsvinder som regel af sig selv, men det kan tage op til 2 år, hvor man kan være generet. Det er lang tid at gå med dem, og derfor bør man prøve at komme dem til livs.
Der er flere forskellige metoder, som man selv kan benytte. Fodvorter kan for eksempel fryses væk eller pensles med opløsende stoffer. Apoteket kan fortælle mere om fordele og ulemper ved de forskellige behandlinger og hjælpe med at finde den behandling, der passer én bedst. Man kan også få hjælp hos en fodterapeut, hvis man selv har svært ved at komme fodvorterne til livs.
En ligtorn er en lille rund ophobning af fortykket hud, der har dannet en hård kerne, som stikker ind i underhuden. Foden danner fortykkelsen for at beskytte huden mod fortsat slid og tryk. På den måde er en ligtorn altså fodens signal om, at den ikke har det optimalt.
Ligtorne kommer ofte på tæerne eller forfoden. De kan være meget smertefulde, men er ikke farlige under normale omstændigheder, men skal stadig tages alvorligt. En ligtorn fortæller, at man belaster sine fødder eller tæer forkert. Det kan være på grund af sko eller strømper, der ikke passer, sidder forkert, eller som presser tæerne sammen.
Man skal først og fremmest aflaste området omkring ligtornen, f.eks. med en ringformet lille pude, og dernæst skal man fjerne den ved at opløse den med et ligtorneplaster eller ved at pensle med et opløsende middel.
Også her kan man spørge på apoteket eller få hjælp hos en fodterapeut.
Hvad er forskellen på en fodvorte og en ligtorn?