Slug et kamera og se om du har kræft

Af: Jette Warrer Knudsen

En lille pille på størrelse med en fiskeoliekapsel skal i fremtiden gøre det mere sikkert at blive screenet for tarmkræft og samtidig spare samfundet penge.

På Odense Universitetshospital (OUH) bliver en lille kamera-pille lige nu testet af 250 fynboer, som også deltager i regeringens tarmkræft-screeningsprogram. Forsøgspersonerne skal, dagen inden en kikkert-undersøgelse, sluge den lille pille, som på vej gennem kroppen tager 400.000 billeder af tarmene.

Kamera-pillens billeder kan vise sig at være så præcise, at antallet af kikkert-undersøgelser mindskes. Derudover kan en gevinst være, at de, som skal have fortaget en kikkert-undersøgelse, får en mere præcis diagnose.

– Forventningen er, at vi med kamera-pillen kan tilbyde borgerne noget, som er nemmere end en afføringsprøve. Kamera-pillen er mere præcis og vil sende færre deltagere til de ubehagelige og ikke helt risikofrie kikkert-undersøgelser, siger speciallæge og direktør for OUH, Peder Jest.

John Brodersen, som er speciallæge og lektor ved Københavns Universitet, mener, at den nuværende screeningsmetode er for upræcis, og derfor er han positiv over for kamera-pillen:

– Hvis man finder et bedre alternativ til de kikkert-undersøgelser, som bruges i dag ved tarmkræft-screeninger, vil det være fremragende.

Pillen er klar om tre år

Undersøgelserne af den lille pille er stadig på et tidligt stadie og skal testes ad flere omgange, men Peder Jest forventer, at pillen er klar til brug om tre år. Den forudsigelse er overlæge og tarmkræft-screeningschef i Region Hovedstaden, Morten Rasmussen, dog ikke enig i:

– Inden for de næste fem år er kamera-pillen ikke et alternativ til de nuværende screeningsmetoder. Det tager flere år, før vi kender kamera-pillens potentialer.

Kamerapille skåner screeningsdeltagere og samfundet

Undersøgelserne viser indtil nu, at kamera-pillen mere præcist end afføringsprøverne kan opfange tegn på tarmkræft. Peder Jest håber derfor, at flere folk vil lade sig screene for tarmkræft, når den kommer på markedet.

– Måske er det lettere for folk at deltage, hvis de skal tage en pille og ikke sende en afføringsprøve ind, siger han og påpeger, at pillen også kan spare samfundet penge:

– Med pillen sparer vi penge til det personale, som skal udføre kikkert-undersøgelser.