Bakterier på huden: Småskidt med stor betydning

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

Uden at overdrive kan man sige, at studiet af vores mikrobiom og dermed interessen for probiotika er det helt store – og big business – inden for stort set alt, lige fra det medicinske til fødevarer og i den grad hudpleje. For vi er lige så befolket af bakterieflora udenpå som indeni.

Der fermenteres i køkkenerne på livet løs, men det gør der også i kosmetik-laboratorierne. Der laves endog produkter med levende bakterier, der ikke bare kan spærre for uønskede bakterier på huden, men også kolonisere med gode bakterier. Og jo større variationen af arter er, jo sundere og stærkere er hudens barriere.

Lige så essentielt mikrolivet på vores hud er, lige så skrøbeligt er det over for det miljø, vi skaber på og omkring os. Vi skal vænne os til den tanke, at hudens mikrobiom ikke kun (men også) er noget med hudsygdomme som eksem og akne. Det har alt at gøre med den hud, vi allesammen gerne vil have.

Al hud har pinedød brug for et godt immunforsvar, en god pH-værdi, god fugtbalance og en hudbarriere med sammenhængskraft, der gør den stærkere og mere modstandsdygtig. Og med overskud til at ælde sig smukt og langsomt, sådan som vi stræber efter. Det er netop det, de gode probiotiske produkter kan bidrage til.

Præbiotika, hvad er det?

Lige som vi skal spise fiberrigt for at nære de gode bakterier i vores tarm, så har bakterierne på huden også brug næring for at yde deres bedste. Som præbiotika i hudpleje ses ofte inulin og alfa-glykan oligosakkarider.

En levende dansker

Lactobio er et dansk biotechfirma, der udvikler produkter og koncepter til at bekæmpe bakterielle infektioner og multeresistente bakterier. Og netop nu lancerer de en hudplejeserie, Bak Probiotic Skincare, med levende bakterier.

Produkterne indeholder en helt ny patenteret stamme af mælkesyrebakterien Lactobacillus plantarum med veldokumenteret evne til at hæmme væksten af den skadelige Staphylococcus aureus (gul stafylokok). Gul stafylokok er kendt for at forårsage atopisk eksem. Men Bak Probiotic Skincare har også effekt ved såkaldt skægpest og har vist nogen effekt ved akne.

Mothers Oil kan påsmurt brystet have forebyggende virkning ved brystbetændelse. Og ja, baby kan godt spise det – man kan faktisk give dem dråber oralt – da det kun indeholder solsikke og inulin foruden den levende mælkesyrebakterie.

Bak Probiotic Skincare Concentrated Serum for Dry Skin, Day Care Oil og Oil for Mothers har priser fra 399 kr. til 499 kr. Forhandles på lactobio.com.

En gammel kending

Molkosan hed den engang og nu Valleforce. Og valle er det, nemlig fermenteret ren ostevalle med et højt indhold af L+ mælkesyre. Laktosefri og glutenfri. Kan drikkes, bruges i madlavning, men også anvendes på huden og i håret for at skabe balance i ’floraen’.

A.Vogel Valleforce Alpedrik Original, 149,95 kr. for 500 ml.

Derude har de vidst det længe

I Sydkoreansk hudpleje har probiotiske fermenter længe været en ingrediens ikke mindst i toner og essence, altså de produkter, der kommer på huden straks efter rens. Og det giver god mening, for rens spolerer den gode bakteriebalance for en tid. Manyo-misten indeholder Bifida Ferment Lysater samt plantebaserede fermenter og masser af fugt.

Manyo Bifida Ampoule Mist, 250 kr. for 150 ml. hos bl.a. skinsense.dk og beaumonde.dk. Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 22 64 81 18.

Indefra og ud

NDS Probiotic SkinActive er et kosttilskud med fire mælkesyrestammer plus præbiotika som inulin og enzymer, der holder bifidobakterierne levende, til de når tarmen. Desuden indeholder pulveret antioxidant-vitaminerne C og E plus zink og kollagenpeptider til forbedring af hudens kvalitet.

NDS Probiotic SkinActive, 399,95 kr. for 175 kr.

Når arterne kriges opstår problemerne

Ikke alle aknebakterier er problematiske, men når dem, der er det, får dominans, så er man i risiko for at få akne. Til dem er LactoClear udviklet med en speciel fermenteret bakterie, som man kalder Lactopad.

Man har set god effekt i placebokontrollerede forsøg. Læs evt. mere på lactoclear.dk.

LACTOClear Active Cream, Face Wash og Anti-Blemish Spot Ampoule har priser fra 69 kr. til 299 kr. Forhandles på apoteker og lactoclear.dk.

Nu er de nået til makeup

Sydafrikanske Esse, som er en af de meget få i verden, der har styr på levende bakterier i deres Probiotic Serum har nu lavet en solcreme samt en økologisk certificeret foundation. Og den hudforskønnende farve hygger sig i selskab med en million probiotiske bakterier pr. ml., præbiotika, beskyttende antioxidanter og planteekstrakter samt barrierestyrkende olier og fugt.

Et velegnet produkt også til alle med sart hud.

Esse Skincare Foundation SPF 30 fås i 10 farver til 509 kr. for 30 ml.