Søvn kan hjælpes på vej

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

Det går lettest, når der er ro i livet og styr på det hele. Mens det kan være en seriøs søvnspærrer, hvis tankerne er som popcorn, når det ville være klogere at slå hjernen fra og sove. Vi er klar med gode råd og tip.

10-20 procent af os døjer med kronisk søvnbesvær. Problemet er stigende med alderen. Og i stressede perioder. Også når det er positiv stress og en hjerne, der popper med planer og ideer til den kommende højtid. Kognitive popcorn, som psykolog og søvnforsker Dr. Rubin R. Naiman, University of Arizona, kalder det i sin bog ‘Healing Nights’.

For en af de livsfunktioner, der stort set altid påvirkes af stress, det er søvn. Og modsat, hvad nogle – især yngre – mennesker formår at bilde sig ind, så kan ingen klare sig med for lidt søvn. Ligesom vi ikke kan klare os uden mad og vand, men søvn er ikke underlagt viljen på samme måde.

Så søvn er ikke uudnyttet tid, for vores helbred er den eneste egentlige valuta, vi har. Noget af det væsentlige, der sker under søvn, det er, at kroppen får styr på inflammationsprocesser. Og hjernen sætter gang i en storvask, hvor den tynde væske, der omgiver den, renser for affaldsstoffer og skaber nye forbindelser og energi i cellerne.

Ignorerer man det naturlige søvnbehov i længere tid, så vil det påvirke en lang række funktioner. Givet er det, at man bliver uklar inde i knolden, og man risikerer faktisk også at miste hårdækket  knolden. Læs mere om søvn på sundhed.dk/Den normale søvn.

De gratis søvnfremmere

En god trave-, cykle- eller løbetur kvitterer med serotonin og dermed mental balance. At kramme og holde i hånd og lege med barn eller vovse kvitterer med kærlighedshormonet oxytocin. Latter, bevægelse og mørk chokolade kvitterer med endorfin. Og glæden ved god mad og hygge – for eksempel egentid – kvitterer med dopamin. Summa summarum en hjerne i glad balance og i stand at falde til ro. Som neurolog Dr. Davidd Perlmutter kalder det ‘flex your gratitude muscle’.

Den er ganske lille, men det er dens betydning ikke

Koglekirtlen er ikke større end et riskorn, den ligger nede under hjernen, og selv om den er en del af den, så er den ikke inden for blod/hjerne-barrieren, som resten af hjernen. Koglekirtlen registrerer fysiologiske forandringer i kroppen, men den er mest kendt for melatonin, der igen er kendt som søvnhormonet og for indflydelsen på vores døgnrytme og søvn. Melatonin er ikke i sig selv søvnfremkaldende, men styret af signaler fra lysfølsomme celler i øjet, signalerer det, når det er mørkt og tid til at sove. Og når vi selv leger med den naturlige døgnrytme – ved f.eks. at kigge skærm om aftenen – så kan det forstyrre eller forsinke udskillelsen af melatonin. Det er derimod en god idé en time før sengetid at dæmpe lyset, måske sætte sig og notere planer, så de ikke behøver stjæle søvn.

Den pude bliver man afhængig af

Sahar’s pude til at lægge over øjnene er fyldt med urter, der er kendt for at formidle ro og afslapning – nemlig lavendel, kamille, damiana samt hørfrø. Men ifølge kosmetolog Sahar Mohajer, der har specialiseret sig i bl.a. kraniosakralterapi samt reflexology og desuden er aromaterapeut og underviser i meditation (også online), stimulerer pudens lette tryk mod øjnene vagusnerven, som kontrollerer kroppens respons på stress. Puden er perfekt ved meditation, eller når man bare vil slappe af. Og også lindrende ved hovedpine og problemer med bihuler.

Sahar’s Eye Pillow, 333 kr. på sahars.dk/shop

Søvnens byggeklodser

Tryptofan er en aminosyre, der en forudsætning for, at vi kan danne det såkaldte søvnhormon melatonin. Og melatonin omdannes faktisk i løbet af natten til serotonin, der er kendt som kroppens lykkehormon. Så dermed er der gjort klar til en glad opvågning. I Trypton*at er der foruden L-Tryptofan bl.a. flere B-vitaminer med betydning for mental balance plus magnesium, som mindsker følelsen af den udmattelse, der kan følge med stress, samt kamille, passionsblomst og baldrian, der har været brugt mod søvnproblemer i utallige år.

Natur Drogeriet Trypton*at, 230 kr. for 120 kapsler

En alternativ hovedpude

Det ligner ikke ligefrem en hovedpude, men ikke desto mindre har Save My Face erstattet den sædvanlige dunpude hos rigtig mange. For nogle er det vigtigt, at de undgår soverynker i ansigtet, mens endnu flere har opdaget, at den giver god støtte for nakke og skuldre og lindrer spændinger og smerter. Lige som den formidler god vejrtrækning. Og det giver alt sammen gode betingelser for bedre søvn. Puden anvendes af mange fysioterapeuter samt på hospitaler og plastikkirurgiske klinikker, fordi den er optimal efter operationer.

Save My Face fås i to størrelser, La Petite koster 595 kr. og der fås flere typer betræk. Læs mere på wegabeauty.dk

Pist puden

De mange pudemists vidner om behovet for at lokke Ole Lukøje til, og to af de mest trofaste beroligere, lavendel og kamille, har kronede dage som søvnhjælpere. Og de har jo netop fået deres ry, fordi de har leveret resultater i århundreder. I Pillow Spray Lavender & Chamomile understøttes virkningen af afstressende rosenaroma og rosengeranium. Alt 100 procent naturlige planteolier. Man sprayer sit sengelinned lige før sengetid.

Votary Pillow Spray Lavender & Chamomile, 350 kr. for 100 ml. Forhandles bl.a. i Magasin og på flere webshops.

Rul smerten væk

Der er rigtig mange ting i det liv, vi lever i dag, der giver spændinger og smerter, og smerter er lige som stress en søvnsabotør. Men som så ofte, har naturen lindring. Her med aromaterapeutiske ingredienser som arnica, kamfer, djævleklo, mentol, kamille, rosmarin og Aloe vera sammen med hvedekim- og olivenolie i en roll on. Man ruller direkte på huden, hvor ømheden sidder og kan supplere med massage efter behov og mulighed. Hudtest før brug anbefales, lige som man bør følge vejledning omhyggeligt.

Karmameju Blaze Tension Release Power Potion 03, 179 kr. for 50 ml. Forhandles flere steder, læs mere på karmameju.dk

Blomstermedicinen fra 30’erne

I 1930’erne udviklede den engelske læge Dr. Edward Bach sine blomsterremedier inspireret af homøopatien og ud fra den betragtning, at negative tanker, frygt, tvivl, angst og depression før eller senere fører til sygdom i kroppen. Den balanceskabende energi hentede han i planteverdenen, og millioner af mennesker har gennem årene følt, at de har fundet lindring. Les Fleurs de Bach serien er en videreudvikling af Bachs blomsterremedier, og man finder blomstermedicin i form af økologiske blandingsdråber, roll on’s og mundspray til en lang række tilstande og følelser – herunder stress, forstyrrende tanker og søvnbesvær. Der er også stemningsdufte og hudpleje i serien.

Priseksempler: Les Fleurs de Bach Sleep Roll-on, 149 kr. for 10 ml – Stress Flower Elixir, 139 kr. for 20 ml Læs mere på renanne.dk