Bag et par bundter nye rødbeder – ca. 1 kg – ved 165 grader, til de er knapt møre, pil skrællen af, og skær ud, som det passer sig. Man kan bruge alle farver rødbeder, en blanding er meget fint.
Lav en dressing af 200 g rå solbær, most med en gaffel, sammen med 3-4 spsk rør-sukker, til det er næsten mos. rør med lidt salt, 1 dl olivenolie, 1 spsk æbleeddike, og smag til. Efter solbærrenes tilstand kan det være, der skal mere sukker i, salt, eddike? Dressingen skal både sørge for sig selv og for at bringe nok syre-sødme-aroma-salt til rødbederne. Det er meget dressing, og det skal der være.
Salaten pyntes med solbærblade, hele solbær, solbærfarvede blomster som Malva mauritiana, men det kunne også være en mørk dahlia og den tykbladede krydderurt cubansk oregano. Den har en duft, jeg har svært ved at beskrive, citrus, et lille strejf oregano, bubblegum, i hvert fald vidunderlig sammen med rødbederne.
Fra bogen ‘Sommer – Mors mad’ af Camilla Plum.