Solbriller – skal det være de dyre eller de billige?

Af: Helse-redaktionen

Foto: Shutterstock

Det er sommer, og forhåbentlig får vi brug for solbriller. Men, hvad er det klogest at gå efter? For solbriller findes i et væld af farver, former og prisklasser.

Solbeskyttelse er ikke et spørgsmål om mærke eller pris, men om hvorvidt solbrillen beskytter mod solens uv-stråler. Du gør altså ikke nødvendigvis dine øjne en ekstra tjeneste ved at investere i et par dyre solbriller.

Læs også:  Din hud passer på dig – passer du på den?

Alle CE-mærkede solbriller beskytter øjet mod uv-stråler, men der er forskel på, hvor effektivt forskellige brilleglas fjerner generende genskin fra omgivelserne. Derfor kan den være en fordel at vælge solbriller med en tanke på, hvor og hvornår du typisk bruger dem.

Polariserende glas dæmper eller fjerner genspejlinger. Glassene er egnede for dig, der sejler eller kører bil, da dit syn og din navigationsevne bliver generet af genspejlinger fra havet eller den våde asfalt.

Antireflekterende glas fjerner refleksioner bagfra og fra siderne. Glassene sættes på bagsiden af dit brilleglas.

Læs også: Tag magten over søvnen tilbage

Farveskiftende glas er følsomme for lysintensiteten i omgivelserne. De ændrer farve alt efter, om du befinder dig i sollys eller skygge, og du behøver derfor ikke tage dem af og på hele tiden.

Spejlglas fjerner voldsomt genskin fra sollys. Det er eksempvis en fordel for dig, der står på ski i sneklædte bjergområder.

Kontrastforbedrende glas får kontrasterne til at stå tydelige frem. Det kan eksempelvis gøre det lettere for dig at bedømme afstande, når du kører bil.

Solbriller virker ved at filtrere de skadelige uv-stråler fra, så de ikke rammer øjet og øjenlåget. Desuden betyder de farvede glas, at det stærke lys nedtones, inden det rammer øjet.

Læs også: Naturen bekæmper sårinfektion

Bliver øjet udsat for kraftig solpåvirkning i længere tid, risikerer hornhinden at blive forbrændt. Det svarer til en solskoldning af huden. Forbrændingen kaldes sneblindhed og er meget smertefuld. Hornhinden heler dog af sig selv efter nogen tid, og sneblindhed påfører sjældent øjet varige skader.

Det allervigtigste, du skal sikre dig, når du køber solbriller, er, at solbrillen har uv-filter. På de fleste briller er det anført med at mærkat på brillestangen eller et klistermærke på glasset.  Er du i tvivl, så kontakt en autoriseret forhandler, der kan rådgive dig.

Kilder: Værn om Synet, Optikerforeningen.

De skadelige uv-stråler

Øjenskader, forårsaget af uv-påvirkning, udvikles typisk over længere tid. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på de situationer, der kræver, at du beskytter dine øjne mod solens skadelige stråler. Kontakt kun øjenlægen, hvis dit syn er påvirket, eller du oplever vedvarende smerter efter ophold i solen.