Solcreme er også for mænd

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

En undersøgelse fra sommeren 2021 vidner om, at mænd sjældnere bruger solcreme end kvinder. Og når 90 pct. af al modermærkekræft skyldes UV-stråling, er der rigtig god grund til at finde tuben frem og smøre sig ind. På apoteket kan du få faglig vejledning om din solcreme.

Det er kun kvinder, der bruger cremer. Det klistrer og fedter. Eller måske glemmer de det bare? Spørgsmålet om, hvorfor mange mænd ikke bruger solcreme, kan der være mange svar på.

Et spørgsmål, der til gengæld ikke kan diskuteres, er, hvor vigtigt det er at beskytte sig mod solens stråler – også som mand.

Cirka 19.000 danskere får hvert år konstateret kræft i huden. Det svarer til ca. 52 personer, der dagligt får diagnosen. Hvad modermærkekræft angår, registreres der årligt 2.500 nye tilfælde af sygdommen. Og selvom kvinder oftere får konstateret modermærkekræft, så dør mændene hyppigere af det.

Men selvom tallene taler deres tydelige sprog, er der stadig mange mænd, som ikke agter at smøre sig ind.

I en undersøgelse, som blev udført af analyseinstituttet YouGov i april sidste år, fremgår det klart, at mænd er mindre villige til at bruge solcreme end kvinderne. Hver fjerde mand bruger aldrig solcreme i Danmark. Og kun halvdelen smører sig ind, når de skal på stranden eller solbader.

Hos apoteket er der hjælp at hente

Du har sikkert hørt de gamle solråd hundredvis af gange: skygge, solhat og solcreme. Ikke desto mindre er disse tre råd de vigtigste. Jo flere forbrændinger og jo mere UV-stråling, du bliver udsat for gennem livet, jo større er din risiko for at udvikle hud- og modermærkekræft.

Når det kommer til solcreme, er der en række forhold, man skal tage hensyn til. Du skal f.eks. tage højde for din hudtype, og om du skal bruge solcremen i Danmark eller sydpå, hvor UV-indekset er højere. I Danmark anbefales det at bruge minimum en faktor 15.

I øvrigt er det skam muligt at få solcreme, som ikke fedter. Hos apoteket er personalet klar til at rådgive dig og komme med forslag til hvilken solcreme, der er bedst til dig.

Skal du til lande, der har et varmere klima end Danmark, anbefales det at bruge minimum en faktor 30. For at få den faktor, der står på flasken, skal man bruge en hel håndfuld solcreme til en voksen krop. Det kan være svært at smøre så meget creme ind samtidig, så et tip er at smøre sig ind ad to omgange.

Kom ind på apoteket og få faglig rådgivning om solbeskyttelse. Du kan også spørge døgnet rundt på www.apoteket.dk/chat, anonymt og gratis.

Huskeregler til solglade mænd (og kvinder)

  • Brug af solcreme er ikke en undskyldning for at opholde sig længe i solen – skygge og tildækning med tøj og solhat er også vigtigt.
  • Du bør søge skygge mellem klokken 12 og 15 for at undgå den stærke middagssol.
  • Intet produkt beskytter 100 pct. mod solens stråler, og ingen solcreme er 100 pct. vandfast.
  • Brug en hel håndfuld solcreme til en voksen krop. Ellers er du ikke beskyttet med den faktor, der står på flasken.
  • Solens stråler bliver reflekteret i overflader som vand, beton, sand og sne, ligesom en mængde stråler også slipper igennem til os, selvom det er skyet.