Anne-Marie på 55 år har Alzheimers sygdom. En sygdom, der langsomt men sikkert gør, at hun mister sig selv. Hun kender selv tegnene alt for godt. For både hendes far og bror havde demens.
I 2019 – som 52-årig – fik hun sin diagnose. Men hukommelsesbesværet og problemer med at finde de rette ord kom flere år før diagnosen.
Læs også: Demens er ikke ”bare” et tegn på alderdom – men en sygdom
I dag lever Anne-Marie med sygdommen, så godt hun kan. Hun er en fysisk aktiv førtidspensionist med et godt netværk omkring sig. Men der er mange af hverdagens gøremål, der er blevet en udfordring for hende:
– Når jeg f.eks. skal handle ind, kan jeg gå rundt i gangene i supermarkedet og ikke finde varerne. Eller jeg kommer hjem med noget, jeg ikke har brug for. Jeg har også prøvet at tage det forkerte tog – og ende på den forkerte station, fortæller hun
Omkring en halv million danskere er pårørende til et menneske med en demenssygdom. Og resten af os møder med stor sandsynligvis et menneske med demens i vores dagligdag. I bussen, i supermarkedet, på biblioteket eller på villavejen.
Kender du tegnene på demens? Og ved du hvad, du kan gøre for at hjælpe et menneske med demens?
Ofte skal der ikke så meget til. Vær imødekommende, giv et venligt smil – og hav øjenkontakt.
Eller som Anne-Marie siger det:
– Jeg har egentlig bare brug for, at nogen indimellem spørger mig: ”Har du brug for hjælp?” For det ville jeg selv gøre
Den største udfordring for mennesker med demens er, ifølge dem selv og deres pårørende, at folk i samfundet ikke ved nok om sygdommen. Det leder til tabu og misforståelser, hvilket gør det sværere at leve et godt liv med demens.
Ved at sætte dig lidt ind i demens og kende tegnene, kan du være med til at bryde tabuet og skabe et mere demensvenligt Danmark.
Der er 130.000 Demensvenner i Danmark. Men Alzheimerforeningen håber, at mange flere danskere får viden om demens.
Som Demensven siger du ja til at modtage information om demens. Du får en Demensven-pin tilsendt og en miniguide med viden og gode råd om demens. Herefter er det op til dig, hvor meget du engagerer dig.
Så når du møder Anne-Marie i supermarkedet næste gang, kan du spørge:
”Har du brug for hjælp?”
Det er så lidt, der skal til. Men for et menneske med demens gør det en kæmpe forskel.
F A K TA
Hvad er en Demensven?
Demensven er en person, der har sagt ja til at få mere viden om demens.
Hver Demensven bestemmer selv, hvor meget de ønsker at engagere sig, og enhver håndsrækning tæller. Det handler først og fremmest om at sætte sig ind i demens og gøre livet lidt lettere for mennesker med demens.
Du melder dig som Demensven på Alzheimerforeningens hjemmeside. Herefter får du tilsendt en miniguide og en Demensven-pin, som du kan bære synligt – hvis du ønsker det. På den måde viser du, at du kender til demens – og er klar til at hjælpe.
Tilmeld dig på demensven.dk