Sommer og solklar

Af: Lise Grosmann, BeautyBlog.dk

Det er nu, det sker. Solen får kraft. UVB-strålerne, der danner det gode D-vitamin i samarbejde med vores hud, står nu i en produktiv vinkel. Men fordi vi også har en medfødt biologisk tendens til at blive ’høje’ på sol, så glemmer vi ofte altings balance og forsluger os på velværehormoner. Få tips til en skøn og sikker sommer.

A burde måske komme før B

På europæiske (EU) solcremer kræves, at beskyttelsen mod UVA-stråler udgør en tredjedel af SPF-tallet. Har solcremen UVA-cirklen kan man således regne med en UVA-beskyttelse på 10, hvis SPF er 30. Og selvfølgelig højere ved SPF 50, hvilket jo er positivt. Altså lige bortset fra, at UVA udgør 95 procent af de UV-stråler, der rammer os derude, og de ryger helt ned i læderhuden og kan beskadige celle-DNA.

De er også den væsentligste årsag til pigmentpletter, soloverfølsomhed og ældning af huden. Ydermere er der krudt på dem fra morgen til aften. Scenariet er altså, at man føler sig tryg, fordi man bruger høj SPF efter forskrifterne, herunder genindsmøring hveranden time, huden bliver ikke rød, og så kan man nyde det i timevis på stranden.

Det lyder ikke som nogen god idé, vel …

Skal solcreme underst eller øverst?

Det kommer an på, om dens UV-filtre er de såkaldt ’kemiske’ eller fysiske. De første skal i kontakt med huden, fordi de virker ved at optages i de øverste lag, hvor de absorberer UV-stråler og omdanner dem til varme. De bør altså komme inderst. Mens de fysiske virker ved at reflektere UV-strålerne, og derfor skal de yderst.

Det kan jo altid klippes

Hår er dødt, så hvis solen tager pynten af det, så kan det jo altid klippes. Man kan jo også sætte håret op, så kun overfladen påvirkes, men solhat/kasket er det bedste, når man er i solen. Har man fint tyndt hår eller kort hår, er der risiko for skoldning af hårbunden, så her er solhat et must. Og mænd med skaldet isse skal i den grad
huske at beskytte knolden.

Makeup med SPF er det nok?

SPF er SPF. Men UV-filtre i en makeupcreme er ikke altid bredspektrede, og nok så vigtigt: Så bruger næppe mange den teskefuld, der er forudsætningen for at få SPF-beskyttelsen, der står på emballagen. Så nej, makeup er ikke nok alene, men det er et supplement.

Yin yang og altings balance

Det er ikke gået upåagtet hen hos hverken industri eller læger og forskere, at vi står med to problemer, der begge er solrelaterede. En stigende mangel på vitamin D og en markant øgning i modermærkekræft. Og en stigning i depressioner i øvrigt. Billedet på den gode sol og den farlige. Og den balance er der mange meninger om.

Sol er og bliver den bedste kilde til vitamin D, og der skal bruges UVB-stråler. Dem filtrerer solcremen. Den gode nyhed er, at vi med en 10-15 minutters dosis på arme og ben nogle gange om ugen kan få det nødvendige tilskud.

Faktisk plæderer stadig flere forskere for, at vi ikke totalt forskanser os altid. De mennesker, der i kraft af deres job – f.eks gartnere og anlægsarbejdere – er meget udendørs og altså får meget sol, er faktisk ikke dem, der tæller i statistikken over modermærkekræft, som i øvrigt hyppigst viser sig på ryg og ben og altså ikke de typisk soleksponerede hudområder.

Noget tyder altså på, at det er en god idé at aktivere hudens egne beskyttelsesmekanismer. Og hvordan de egentlig fungerer, er tidens forskere meget optaget af, for det har jo fungeret, indtil vi satte os indendøre hele dagen og skulle tilfredsstille solhungeren i weekender og på ferierejser. Her gik det galt.

 


Er du på den trend?

Parisiske kvinder har noget med bare ben, og det er ikke temperaturen, der bestemmer. De er bare bare fra nu til oktober. Følger du den trend, men føler, at dine ben er så blege, at de blænder, så lad være med at stege dem i solen. Brug selvbruner. De her servietter indeholder ekstra meget af det helt uskadelige stof dihydroxyacetone, som er det, der bruner, og de er hurtige at bruge. Kan også anvendes i ansigtet.

Easy Sun Self Tanning Towelette, 10 kr. stk 

Er du en af dem, der har det svært med solcreme?

Det har for eksempel mange med fedtet og uren hud, fordi de føler, at deres problemer forværres. Andre generes af solcreme tæt på øjnene, fordi det svier, hvis cremen siver ind i øjnene, når huden bliver våd af sved eller ved badning. Begge problemer har La Roche-Posay nye bud på.

Anthelios Anti-Imperfections Corrective gel-cream SPF 50+ matterer huden og holder den mat også, når man sveder. Samtidig holdes urenheder i skak med salicylsyre. 169 kr. for 50 ml.

Anthelios Shaka Fluid Anti-eye stinging SPF 50+ er meget let i konsistensen, ekstra vandfast/svedresistent og uden parfume, 159 kr. for 50 ml.

Pas på de radikale udsving

UV-filtre beskytter ikke mod alle solrelaterede hudskader. Derfor er det positivt, at stadig flere tilsætter deres solprodukter antioxidanter. Men UV-filtre fylder godt og jo mere, jo højere SPF, og der skal også være plads til fugtpleje. Et effektivt antioxidantserum er derfor en rigtig god idé både i solen og efter man har været i sol for at undgå skader på cellerne. The Ordinary gør det godt med to af de mest effektive antioxidanter i meget høj koncentration.

The Ordinary Water-Free High-Potency Antioxidant Formula Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3%, 79 kr. for 30 ml i Magasin Kgs. Nytorv/Lyngby/Aalborg samt online.

Skørt at skolde

Aloe vera kaldtes tidligere for brandplanten, for havde man brændt sig, så kappede man et blad og smurte den tykke bladsaft på. I dag kan dette fantastisk helende remedie heldigvis fås på tube og spray og bør findes i ethvert hjem til fugtning og heling af hud i krise. For eksempel når den sunde fornuft fordampede i solen, og huden blev skoldet = forbrændt.

Avivir Aloe Vera Gel, 110 kr. for 150 ml.

Det kommer også indefra

Skønhed kommer som bekendt også indefra, og et tilskud til den kulørte frugt- og grøntkost er en rigtig god strategi, når udfordringerne øges. Vitamin C er én de stærkeste antioxidanter, en radikalbasker af naturens bedste, og Pukka henter vitaminet i økologiske frugter som hyben, acerola og amlafrugt. Den daglige dosis giver 332 pct. NRV (Nærings Reference Værdi) vitamin C med høj biotilgængelighed og langtidseffekt i kroppen.

Pukka Naturan Vitamin C, 172 kr. for 60 kapsler.

Mærkevare

Især Allergy Certified-mærkningen er værd at notere sig, hvis man har problemer med at kunne tåle solcremer. For mærkningen betyder, at der er screenet for stoffer, der er kendt allergene. Men denne danske internationale mærkning går et spadestik dybere, de kigger også på råvare-renhed. Råvarer kan nemlig indeholde tekniske hjælpestoffer, som også kan udløse problemer.

Derma solprodukterne koster mellem 59,95 kr. og 199,95 kr.