Sonja Oppenhagen: Livet skal holdes i gang

Skuespiller Sonja Oppenhagen holder fast i livet på scenen, så længe det er værdigt. For hvis man ikke har noget at engagere sig i, kommer man  let til at betragte livet i stedet for at deltage i det.

En skuespiller er sit eget instrument, og ligesom musikere skal skuespillere helst øve sig med deres instrument hver eneste dag. Ellers risikerer man at gå i stå og miste følingen med sig selv og sin krop. Sådan siger Sonja Oppenhagen, og hun må vide, hvad hun taler om. For selv om det  er mere end 50 år siden, hun som balletbarn på Det Kongelige Teaters Balletskole trådte sine første skridt på scenen, så er den 62-årige skuespiller stadig fuld af energi og overskud, både på og uden for scenen.

Og hun bliver ved med at gå på scenen, så længe hun kan huske sine replikker.

– Jeg synes, det er vigtigt, at man som menneske bliver på sin arbejdsplads, så længe man er fuldt intakt. Der sker noget for folk, der holder op med at arbejde. I det øjeblik man træder ud af arbejdsmarkedet – sådan har jeg i hvert fald oplevet det med mange af de mennesker, jeg  kender – kommer man let til at betragte livet i stedet for at være inde i livet.

Unge rykker grænser

Især arbejdet med at udvikle de næste generationer af skuespillere betyder meget for Sonja Oppenhagen. De seneste 15 år har hun arbejdet som  dramalærer og coach, blandt andet på det Danske Musical Akademi og Rødkilde Teaterhøjskole.

– Det er vildt spændende og altid udviklende, fordi man arbejder sammen på tværs af generationer. Når man arbejder meget med unge  mennesker, som jeg gør, så er man hele tiden i gang og får rykket sine grænser. For de giver hele tiden én noget – og jeg giver forhåbentlig også  dem noget. Men det gør jo, at jeg er med. Tiderne skifter så hurtigt, og det samme gør den måde, man spiller teater på, og hvis man ikke er i gang hele tiden, bliver man hurtigt koblet af.

At slutte med værdighed

Ud over undervisningen får Sonja Oppenhagen den største tilfredsstillelse ud af de forestillinger, hun selv har været med til at producere.

– Det jeg selv er med til at skabe, er det bedste. Det er langt mere anstrengende og udfordrende, end hvad jeg ellers laver, men kampen  undervejs gør glæden så meget større, fortæller hun.

Især kvinder og kvindeliv har været et gennemgående tema i Sonja Oppenhagens egne projekter, og det er et emne, som hun bestemt ikke er  færdig med. Ideer og inspiration til nye projekter kommer til hende alle vegne fra, og hun har meget, hun gerne vil nå, inden hun afslutter  karrieren. For selv om arbejdet holder hende i gang, er hun også bevidst om, at det engang må ende.

– Man skal ikke holde fast i scenen for enhver pris. For det må ikke blive sørgeligt. Man skal arbejde indtil man siger: “Nu må jeg holde op – nu  er det ikke værdigt mere.” Det gælder alle fag. Det er vigtigt at slutte med værdighed. Og der er så meget andet i livet end teateret, der er skønt  og fantastisk.

Store mængder giver kvalme

Det skønne og fantastiske finder Sonja Oppenhagen blandt andet i køkkenet.

– Jeg holder meget af at lave mad. Jeg har aldrig haft en sød tand, men elsker de gode råvarer af høj kvalitet og køber altid økologisk, hvis jeg  kan komme til det. Jeg betaler hellere mere for varen, og så er der lidt mindre. Store mængder giver mig kvalme, fortæller hun.

Ud over økologien er hun også omhyggelig med at få tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler.

– Jeg spiser kosttilskud og er meget bevidst om at vælge dem, der er designet til 50+. Vi skal jo i virkeligheden slet ikke blive så gamle, som vi  bliver i dag, og når vi når en vis alder, er der jo mange ting, som kroppen ikke selv kan producere længere. Og så tager jeg Bio-Qinon Q10, som  giver ekstra energi. Min krop, mit hår og min hud kan godt lide Q10. Det gør godt, kan jeg mærke.

Meditation og vinterbadning

Ud over kosten gør Sonja Oppenhagen også meget for at forkæle krop og sind med en aktiv livsstil. Hun dyrker yoga og meditation, holder meget af at vandre og cykle, og er ivrig vinterbader.

– Min fysiske tilstand har altid været præget af, at jeg startede som balletbarn i en tidlig alder. Alle de år, jeg har danset, har betydet, at jeg er  meget bevidst om min krop, hvad den kan og ikke kan, og jeg er altid opmærksom på at gøre gode ting for mig selv. Og jeg synes bestemt, min  krop kan det samme som for 20 år siden.

I de perioder af hendes liv, hvor hun har ekstra travlt, holder hun den mentale balance ved lige ved hjælp af daglig meditation. Om vinteren  sørger hun altid for at tanke op på endorfiner og energi med en tur i vandet. Og så bruger hun gerne vandreture i bjergene til at lade hjernen holde fri og lade op.

– Af og til er det sundt at nulstille hjernen. Vi er meget præget af alle de lydbilleder og oplevelser, vi får. I dag får et menneske jo de samme  oplysninger på en dag, som man for 100 år siden fik på et helt år. Og det tror jeg, præger os meget – stresser os.

Det gode liv er eget ansvar

I det hele taget er Sonja Oppenhagen meget bevidst om, at et godt liv ikke bare kommer af sig selv.

– Jeg synes, at man må kræve noget af sig selv for at få et godt liv. Det duer ikke bare at sige: “Jeg ryger og drikker så meget det passer mig,  for det kan jeg godt lide”. Der kommer jo en regning, og den skal man være parat til at betale. Jeg taler overhovedet ikke om at være hellig. Jeg synes også, det er skønt at svine sig til engang imellem. Det kræver bare, at man tænker sig lidt om, siger hun.

Info: Den positive indstilling ligger i generne

Når Sonja Oppenhagen vågner om morgenen, er det næsten altid med et smil på læben. Sådan har  hun altid haft det, og det positive livssyn, mener hun, ligger i generne. Hun har det fra sin mor, der i dag er 91 og “still going strong”, og hun har  givet det videre til sin datter og hendes to døtre.
– Når man har et positivt sind bliver livet lettere. De problemer, som man altid får i sit liv, den  modstand og den sorg, som alle mennesker skal igennem – og når man når min alder, har man bestemt mødt sorgen også – det bliver nemmere  at bearbejde med et lyst sind, fortæller hun.
– Det er en stor lykke – at vågne op og være glad. Det kan man ikke købe sig til.

Info: Bruger Q10 til at bevare energien

Sonja Oppenhagen er meget opmærksom på at sikre sig, at hendes krop ikke mangler vitaminer, mineraler eller andre næringsstoffer. Et af de  midler, som hun sætter stor pris på, er Q10, et vitaminlignende stof, som er en vigtig biokemisk nøgle til den komplicerede energiomsætning,  som foregår inde i cellerne.
Q10 er ikke en stimulans som kaffe eller ginseng, der virker kortvarigt opkvikkende. Med alderen daler mængden af  Q10 i kroppen, men ved at tage et tilskud er det muligt at kompensere for dette uundgåelige tab og – i princippet – vinde en del af sin tabte  vitalitet og ungdommelighed tilbage.

Vigtigt for hele kroppen

Hver eneste kropsfunktion er afhængig af energi, så et Q10-tilskud kan ikke alene give øget fysisk velvære, men sætter ligefrem skub i en række  af de funktioner, som vores helbred beror på. Man ved, at især hjertet, hjernen, kredsløbet og muskulaturen har brug for en velfungerende  energiomsætning. Faktisk har man set en række eksempler på, at Q10 kan anvendes som middel mod svært hjertesvigt, og man  mener, at det netop er, fordi stoffet bidrager til hjertemusklens energiomsætning, så hjertet har mere kraft til at trække sig sammen. Ligeledes  har det vist sig, at Q10 kan:

 • Modvirke hjertekrampe (angina pectoris)
 • Reducere forhøjet blodtryk (især hos diabetikere)
 • Sænke blodsukkeret
 • Forbedre karvæggenes egenskaber
 • Nedsætte risikoen for åreforkalkning
 • Muligvis hjælpe ved Parkinsons syge (i ekstremt høje doser)

Info: Vi laver selv Q10

Q10 blev opdaget i 1957, men det er først inden for nyere tid, at videnskaben virkelig har fået øjnene op for, hvilket potentiale stoffet besidder.  Vidste du for eksempel at:

 • Q10 dannes i leveren (ud fra sammegrundsubstans som kolesterol), og at kolesterolsænkende lægemidler ogsåsænker Q10-mængden i kroppen?
 • Q10 findes i føden (især i fødevarersom svine- og oksehjerter, sardiner og soja).
 • Der er givet en Nobel-pris i kemi til den britiske forsker Peter Mitchell, som redegjorde for Q10’s afgørende betydning for cellernes energiomsætning.
 • Det danske Q10-præparat Bio-Qinon Q10 er på grund af sin dokumenterede optagelighed officiel reference for international Q10-forskning.
 • Forskere på Rigshospitalet i København står i spidsen for et banebrydende forsøg med hjertepatienter fra hele verden. Forsøget skal påvise,at Q10-tilskud kan hjælpe ved kronisk hjertesvigt.
 • Man kan ikke overleve uden Q10.  Ved marginal mangel er der normalt ikke noget at spore, men ved alvorlig mangel kan sygdom indtræde, og falder Q10-niveauet tilpas meget, indtræffer døden.
 • Q10 er den absolut mest naturlige energikilde, man kender.