Kugledyner bliver i dag brugt til gavn og glæde for mennesker med urolig søvn. Det kan eksempelvis være personer med ADHD. Nu er der kommet en dyne med kirsebærsten, som et naturligt alternativ til kuglerne. I følge producenten skulle de mange små kugler stimulere en følelse af lykke og kærlighed. På Helses redaktionen har vi fået lov til at sove med dynen.
Modtagelse og klargøring
Jeg modtog dynen usamlet, ligesom man gør, hvis man bestiller dynen over nettet. Det var et rent IKEA eventyr. Der var 40 poser med hver 3 kanaler, som skal puttes i 40 lommer indsyet på dynen. Vejledning ligger på websitet – men det kan virke lidt uoverskueligt at fylde dynen. Forhandleren anbefalede at fylde dynen med mere tyngde i top end ved fødderne, så det var mere komplekst end blot at fordele alle sten ensartet i alle lommerne. Jeg lavede et skema – for at skabe systematik – og brugte en vægt, så jeg havde en fornemmelse af hvor meget fyld der kom i hver en lomme. Forhandleren havde oplyst, at den kunne fyldes på cirka 30 minutter – det tog mig 2 timer og 45 minutter.
Forarbejdning og kvalitet
Selve designet på kirsebærdynen er gennemført – lækre kvalitetsmaterialer – økologisk bomuld og bambus – og et gennemtænkt lommesystem med Velcrobånd, så stenene ikke kan falde ud. Lommerne er syet med 3 kanaler – så fordelingen af sten ligger fint i posen.
Det, der adskiller kirsebærdynen fra andre “kuglerdyner”, er muligheden for at tage en pose ud og opvarme i mikroovn. Det er rigtig godt tænkt – hvis du har smerteområder, du vil have varme på.
7 nætters søvn
Temperaturmæssigt har det været fint – jeg har ikke følt, at dynen var “kold” at ligge med – og det er ikke generende, at det er kirsebærstenfyld – det mærkes ikke. Dynen er blevet testet i de kolde måneder, så jeg havde min egen dynes ovenpå, og det fungerede også fint.
Tyngden er derimod noget, man skal vænne sig til. Det er virkeligt meget anderledes – den vejer op til 10 kilo afhængig af, hvor mange sten, man fylder i. Når du kravler under dynen, ligger du som “støbt i beton” – der har været et par nætter, hvor jeg er vågnet og har ligget uroligt. Der har jeg følt det som en belastning at vende sig i sengen med dynen over. Jeg savnede letheden ved en dyne – mere fri bevægelighed. Så tilvænning er vigtigt. Og det er ikke sikkert, at en uge er nok. For at sikre, at det ikke bare var den umiddelbare oplevelse, så brugte jeg en “sleep-app”, så smartphonen har ligget ved siden af sengen, men den har ikke givet udfald, der har været væsentlig anderledes fra min almindelige søvn. Det skal dog siges at jeg ikke har haft problemer med min nattesøvn – hverken før, under eller efter en uge med kirsebærdynen.
Er jeg så mere lykkelig nu end før afprøvningen? Det er svært at svare på – men indrømmet: Jeg tror ikke, at lykkefølelse kan leveres med posten:-)
Produktet virker som et fint alternativ til en traditionel kugledyne, hvis man har ønske om et mere naturligt materialevalg.