Sovemedicin kan være nødvendigt – i en kort periode

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: shutterstock

Nogle gange kan det være nødvendigt at få hjælp til at sove ved at tage sovemedicin. Men der er risiko for afhængighed, og virkningen aftager over tid. Så man skal fra start have lagt en plan for, hvordan man trapper ud igen.

Der kan være situationer her i livet, hvor man har akut brug for hjælp til at få noget søvn. Og der kan en recept på sovemedicin være den rette hjælp. Men medicinen egner sig ­typisk kun til kortvarig brug og bør altid kombineres med de almindelige søvnråd.

Desuden er det vigtigt at få en grundig vejledning i, hvad man skal være opmærksom på, hvis man har fået ordineret sovemedicin.

En meget brugt type sovemedicin er benzodiazepiner og benzodiazepinlignende stoffer. Denne gruppe af lægemidler virker i centralnervesystemet og gør den tid, det tager at falde i søvn, kortere.

Medicinen virker sløvende, og det kan også gøre sig gældende dagen efter. Her kan man gå og blive svimmel og døsig, og der er større risiko for, at man falder. Også reaktionstiden kan være nedsat, og derfor kan det være farligt at køre bil, hvis man aftenen før har taget en sovepille.

Virkningen aftager, men bivirkningerne forbliver

Desuden aftager virkningen af samme dosis efter ganske kort tid. Men bivirkningerne vil stadig være de samme. Ens hukommelse og evne til at koncentrere sig kan for eksempel blive påvirket af medicinen.

Samtidig vil kvaliteten af den søvn, man får, blive dårligere. Sovemedicinen forringer nemlig den dybe søvn, der er så nødvendig for, at man kan føle sig udhvilet, når man vågner.

Aftal udtrapning

Endelig er der risiko for, at man bliver afhængig af medicinen. Hvor meget og hvor længe, man skal have taget sovemedicinen for at blive afhængig, er forskellig fra person til person. Men risikoen stiger, jo længere tid og i jo højere dosis, medicinen bliver brugt. Derfor bør man ikke bruge sovemedicin i længere tid, og man skal fra starten aftale med sin læge, hvordan og hvor længe man skal bruge den.

For har man taget medicinen i længere tid, kan man nemlig ikke stoppe fra den ene dag til den anden. Gør man det, kan man opleve, hvad der kaldes ’rebound-­søvnbesvær’, hvor man nærmest ikke er i stand til at sove.

Der er også risiko for at få fysiske reaktioner såsom hovedpine, kvalme, rastløshed, rysten og mangel på appetit. Derfor er det nødvendigt, at man sammen med sin læge lægger en plan for, hvordan man gradvist stopper med at bruge sovemedicinen, hvis man er blevet afhængig.

På apoteket kan du altid få information om brugen af sovemedicin, og hvad du skal være opmærksom på.

Og selvom det kan virke som en nem løsning og være fristende at bruge medicin for at sove, så viser videnskabelige studier, at det, man selv kan gøre for at få en bedre søvn, kan være lige så effektivt som sovemedicin – bare uden bivirkninger.

Læs mere på www.apoteket.dk/sovetid