Er du energiflad, savner solen og at kunne vågne, før dit vækkeur ringer, så læs her og se, hvordan du gennem din mad kan få mere energi på din indre konto. Lad din mad være “forebyggende medicin ” mod energitab, og minimer risikoen for overvægt og dårligt helbred.
Du spiser og drikker det, der svarer til et forbrug på ca. 3-5 kilo i døgnet. Det vil sige, at der på et år går helt op til 1,5 tons mad- og drikkevarer gennem dit fordøjelsessystem. Det er ikke lige meget, hvilken kvalitet disse har. De forkerte valg kan give dig en lav energiforsyning, dårlig livskvalitet, sygdom, overvægt samt et ustabilt humør. I vore dage er den mest kendte grøntsag i USA pommes frites, og Danmark er godt på vej til samme usunde levevis, hvad supersize-måltider, fastfood, lightprodukter, powerdrikke og unaturlige madvaner angår.
Al mad og drikke indeholder energi, men jeg taler ikke om kalorier; her er tale om en helt anden slags energi. Din krop og dine celler indeholder også energi, og både energien i mad, drikkevarer og celler kan måles i Mhz ligesom lydbølger fra en radio.
Prøv at tænke på din krop som en bank, hvor du sætter penge ind (energi i form af sund mad), og hvor der gerne skal være overskud, hvis der pludselig kommer en uforudset regning (sygdom). Hvis din konto konstant er på nul, eller du har overtrukket, og den er i underskud, så ved du jo godt selv, hvad der sker, ikke? Før eller siden bliver du syg, og en syg krop, der er i underskud af sund energi, bliver også hurtigt en overvægtig, træt og drænet krop. Dette påvirker også din mentale balance.
En sund og velfungerende krop indeholder en energimængde, der svarer til ca. 75-90 Mhz i cellerne. En krop, der f.eks. er syg af kræft, AIDS eller en anden alvorlig sygdom, indeholder typisk en celleenergi på ca. 30 Mhz.
Det interessante her er, at den mad, du spiser, og det, du drikker, naturligvis også indeholder energi, noget mad mere end andet.
Her ser du en oversigt over energiindholdet i forskellige madtyper (husk, det er ikke kalorier, der er tale om). Jo større indhold af energi , jo bedre for dig, din vægt og dit helbred. Af betydning for om en føde- eller drikkevare er en stor energigiver eller ej, er bl.a. indholdet af klorofyl, som er med til at danne røde blodlegemer hos os, og som samtidigt er en fantastisk immunstyrker og energibooster for din krop.
Højenergi til din celler:
Avocado, brøndkarse, byggræs (fås i pulver i helsebutikker), broccoli, grønne spirer, grønkål, spinat og alle grønne grøntsager. Grønne helsedrikke lavet af grønne grøntsager. Grøn salat og grønne kåltyper samt saft af disse.
God energi til dine celler:
Alle friske grøntsager, al frisk frugt, frisk frugtsaft, hjemmelavede smoothies, hvidløg og ingefær, friske krydderurter, rå kerner og nødder (ikke ristede).
Lavenergi til dine celler:
Kartonjuice, kogt frugt og kogte grøntsager (al frugt og grønt, der er varmebehandlet).Kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter. Sovs og dressinger. Burgere, pizza, junkfood, kager, is, slik, chokolade, chips. Sodavand, vin, spiritus, mineralvand, saftevand og milkshakes. Alkohol og tobak.
Med andre ord kan du gennem din mad forsyne dig selv med energi og velvære. Jo mere rå mad, du spiser, jo bedre for din energi – og omvendt!
Du kan få mere information om sund livsstil på www.lenehansson.dk, hvor du også kan finde gratis opskrifter.
Lene Hansson er kostvejleder og forfatter til flere bestsellerbøger om sund og slankende livsstil. Hun er også en efterspurgt foredragsholder og har medvirket i flere kostprogrammer i tv, bl.a. Min fede familie på tv3.