Disse opskrifter er udviklet til den undersøgelse af grøntsagernes gavnlige virkning, der er beskrevet på forrige side, men de smager så godt, at alle kan spise med. Velbekomme!
Mandrups Rødbede risotto med lakrids
1 person Det skal du bruge: ½ løg, fint hakket 1 fed hvidløg, pillet og fint hakket ½ dl raspolie 75 g aborio ris 1 rødbede, skrællet og kørt i gennem juicer eller revet og presset. Både rødbede og juice skal bruges 1 l urtebouillon ½ bdt timian 100 g fint snittet grønkålsblade 1 rødbede skrællet og skåret i fine tern ½ stk gul bede, skrællet og skåret i små tern 1 spsk lakridspulver – afhængig af styrke 30 g parmesan revet 20 g parmesanbrud, bagt sprødt i ovnen ved 180 grader Sådan gør du: Hvidløg og løg sauteres i raspolie, ris og de knuste rødbeder (rester fra juicen) tilsættes og sauteres. Boullion og timian tilsættes. Blanchér grønkålen. Kog risene næsten møre, tilsæt gul bede, grønkål og ost. Kog et par minutter til grøntsagerne er gennemvarmede. Tilsæt juice fra rødbeden og rødbede i tern. Smages til med lakrids, salt og peber. Pynt med parmasanbrud. |
Mandrups rødbedesalat med frugter
Til 1 person Det skal du bruge: Salat: 1 rødbede, kogt, afhindet og skåret i små tern 1 pære uden kerner og skåret i tynde både 1 æble uden kerner og skåret i tynde både ½ stk rødløg, pillet, skåret i fine små både og blancheret i let eddikevand 20 g tørrede mango og abrikos 15 g ost i brudstykker (blåskimmel eller anden god smags/kvalitets ost) 10 g tranebær friske eller løsfrosne 10 g valnødder 10 g mandler 10 g solsikkekerner let ristet i honning ½ stk gul bede, skrælles og skæres i tynde skiver ½ stk hvid bede, skrælles og skæres i julienne Dressing: 1 cl balsamico glace 1 cl æble vinaigrette 3 g lakrids pulver ½ dl rødbedejuice 1 spsk honning salt og peber 1 spsk frisk timian
Salaten anrettes pænt, kan mixes med andre frugter og forskellige oste hvis ønskes. Dressing: Honningen smeltes ved svag varme sammen med frisk timian og tilsættes lakridspulver, æble vinaigrette og balsamicoglace. Justeres med rødbede juice til smagen er sur/sød og lækker med svag parfumeret lakrids smag. |
Du kan erstatte gule og hvide beder med andre rodfrugter, hvis du ikke kan finde dem i dit supermarked.
Opskrifterne er lavet af Per Mandrup, viceformand i den internationale kokke-organisations WACS’ culinary committee, som arrangerer blandt andet kokke-OL og kokke-VM.