Spis grove grøntsager

Disse opskrifter er udviklet til den undersøgelse af grøntsagernes gavnlige virkning, der er beskrevet på forrige side, men de smager så godt, at alle kan spise med. Velbekomme!

 

Mandrups Rødbede risotto med lakrids

1 person

Det skal du bruge:

½ løg, fint hakket

1 fed hvidløg, pillet og fint hakket

½ dl raspolie

75 g aborio ris

1 rødbede, skrællet og kørt i gennem juicer eller revet og presset. Både rødbede og juice skal bruges

1 l urtebouillon

½ bdt timian

100 g fint snittet grønkålsblade

1 rødbede skrællet og skåret i fine tern

½ stk gul bede, skrællet og skåret i små tern

1 spsk lakridspulver – afhængig af styrke

30 g parmesan revet

20 g parmesanbrud, bagt sprødt i ovnen ved 180 grader

Sådan gør du:

Hvidløg og løg sauteres i raspolie, ris og de knuste rødbeder (rester fra juicen) tilsættes og sauteres. Boullion og timian tilsættes. Blanchér grønkålen. Kog risene næsten møre, tilsæt gul bede, grønkål og ost. Kog et par minutter til grøntsagerne er gennemvarmede. Tilsæt juice fra rødbeden og rødbede i tern. Smages til med lakrids, salt og peber. Pynt med parmasanbrud.

 

Mandrups rødbedesalat med frugter

Til 1 person

Det skal du bruge:

Salat:

1 rødbede, kogt, afhindet og skåret i små tern

1 pære uden kerner og skåret i tynde både

1 æble uden kerner og skåret i tynde både

½ stk rødløg, pillet, skåret i fine små både og blancheret i let eddikevand

20 g tørrede mango og abrikos

15 g ost i brudstykker (blåskimmel eller anden god smags/kvalitets ost)

10 g tranebær friske eller løsfrosne

10 g valnødder

10 g mandler

10 g solsikkekerner let ristet i honning

½ stk gul bede, skrælles og skæres i tynde skiver

½ stk hvid bede, skrælles og skæres i julienne

Dressing:

1 cl balsamico glace

1 cl æble vinaigrette

3 g lakrids pulver

½ dl rødbedejuice

1 spsk honning salt og peber

1 spsk frisk timian


Sådan gør du:

Salaten anrettes pænt, kan mixes med andre frugter og forskellige oste hvis ønskes. Dressing: Honningen smeltes ved svag varme sammen med frisk timian og tilsættes lakridspulver, æble vinaigrette og balsamicoglace. Justeres med rødbede juice til smagen er sur/sød og lækker med svag parfumeret lakrids smag.

Tip:

Du kan erstatte gule og hvide beder med andre rodfrugter, hvis du ikke kan finde dem i dit supermarked.

Opskrifterne er lavet af Per Mandrup, viceformand i den internationale kokke-organisations WACS’ culinary committee, som arrangerer blandt andet kokke-OL og kokke-VM.