Spiseforstyrrelse er en sygdom

Omkring 75.000 mennesker bruger hele dagen på at tænke på mad. Mens befolkningen generelt bare spiser mere og mere, udvikler op mod fem procent af alle unge piger en spiseforstyrrelse, hvor de spiser for meget, for lidt eller kaster maden op igen.

Måske sidder du og spiser, mens du læser dette. Måske spiser du morgenmad. Eller du gumler på en gulerod eller nipper til en skål slik. Og det er ikke noget, du tænker nærmere over. Men for omkring 75.000 mennesker i Danmark går hele dagen med at tumle med tanker om mad. Uanset hvad de foretager sig, så gør de det i en sammenhæng, hvor de er opmærksomme på at spise eller lade være.

75.000 er nemlig så mange, som anslås at lide af spiseforstyrrelsen i en grad, så det er en psykisk sygdom. Hvor hvert måltid – eller blot tanken om det – kan udløse en akut krise.

Flere med psykisk overspisning

I de senere år har LMS fået et stigende antal henvendelser fra patienter, som lider af tvangsoverspisning (Binge Eating Disorder – BED), og man vurderer gruppen til at være større end patienter med anoreksi og bulimi tilsammen.

– Vi ved ikke, om gruppen vokser i takt med, at befolkningens vægt stiger generelt, eller om det hænger sammen med oplysning. Men det er meget vigtigt, at vi kommer i kontakt med dem, for det er et første skridt imod en helbredelse, siger Steen Andersen.

Mens anoreksi og bulimi kan lede til akut livsfare på grund af fejl- og underernæring eller selvmordstanker, så udvikler den skade, som BED patienternes påfører sig, langsommere, hvor den kommer til udtryk gennem de mange følgesygdomme til overvægt.

Mere information om spiseforstyrrelser

Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade – www.lmsnyt.dk

Pårørende til spiseforstyrrede landsforening – www.pslandsforening.dk

Overeaters anonymous i Danmark – www.oa-dk.org

Kildehøj – Videnscenter og hospital – www.kildehoj.dk