Spørg dig til super-sandaler

Af: Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Shutterstock

Forkæl dine fødder ved at stille syv simple krav til dine nye sandaler.

Solstrålerne er taget til i styrke, og sandalsæsonen har meldt sin ankomst. Men ved du, hvilken slags sandal er det bedste valg for dine fødder, din krop og dit velvære?

Det rigtige valg af sandaler afhænger i høj grad af, hvad du skal bruge sandalerne til. Skal du vandre i dem, har du ét behov, men et helt andet, hvis du skal til fint selskab. Skal du bruge sandalerne til andet end vandring i hårdt terræn og pænt brug, kan du med fordel gøre brug af denne tjekliste med spørgsmål, som du kan stille ekspedienten, inden du køber et par.

Sidder sandalen fast?

En sandal bør sidde fast på foden, så den følger med, når du går. Derfor bør du vælge en sandal med remme, så du kan spænde den fast til foden. Sidder sandalen ikke fast, er du nødt til at krumme tæerne for at få den med dig, og det kan få dine sener til at trække sig sammen og give dig krogede tæer i længden. Du skal også bruge remmene til at justere størrelsen, hvis dine fødder hæver i varmen.

Absorberer sålen stød?

Jo mere, du går med dine sandaler, desto mere stødabsorberende skal de være. Derfor er det en god idé at vælge en sandal med en god, tyk bund. En god sål skåner din krop mod stød, der ellers kan gå videre op i din hofte og ryg. Du vil desuden kunne gå længere i sandalerne, inden du bliver træt i fødder og ben.

Kan sålen bøjes?

Sålen på sandalen skal være så fleksibel, så du kan gå så naturligt som muligt. Du kan selv nemt teste sandalens fleksibilitet ved at se, hvor meget du kan bøje den. Jo stivere sålen er, desto mere stift vil du være tvunget til at gå, hvilket vil hæmme din naturlige gang.

Suger sålen sved?

Når solen brager ned fra en skyfri himmel, kan fødderne godt svede, selv om de får luft. Derfor skal sandalerne være beklædt med svedabsorberende materiale, der kan suge sveden. Ellers vil du føle, at det er ubehageligt at have sandalerne på.

Passer sandalen til din fod?

Sandaler skal passe dine fødder, så de ikke falder ud over eller støder mod kanterne. Det kan give dig vabler og genere dine fødder. Sandaler skal være en smule længere end din fod, så der er plads til at din fod kan glide frem og tilbage, når du går. Vores fødder bevæger sig cirka en halv centimeter, når vi går, så det skal der altid være plads til i en sko. Sandaler må dog endelig heller ikke være alt for lange, da du kan risikere at snuble i sålen.

Er der hold i hælen?

Har sandalen en hæl, bør der være en hælkappe til at holde foden fast i sandalen. Ellers kan du vrikke om og risikere at falde i sandalen. Skal du have sandalen på i mange timer ad gangen, bør du dog undgå hæle, da det belaster dine fødder og resten af din krop.

Har jeg særlige behov?

Er du platfodet, har diabetes, gigt, knyster eller andre problemer, bør du vælge sandaler ud fra dine særlige behov. Du finder det største udvalg i specialbutikker, da du ikke kan forvente, at skoekspedienter i ordinære skobutikker kan vejlede dig korrekt eller har det rette udvalg.