Stil skarpt på dine øjnes sundhed

Af: Helse-redaktionen / Foto: Scanpix/Iris

Sunde øjne handler om mere end briller og kontaktlinser. Efterhånden er der meget forskning, der viser, at en grøn og vitaminrig kost spiller en vigtig rolle for dine øjnes sundhed.

Det er ikke lige meget, hvad du spiser – heller ikke når det handler om dine øjnes sundhed. Hidtil har det været svært at få øjeneksperter til at indrømme, at kosten har en betydning, når det drejer sig om vores synsevne. Men i de seneste år er der faktisk kommet en del dokumentation for, at du ikke bare kan forebygge øjensygdomme via din kost men også mindske generne, hvis du pådrager dig en øjensygdom.

Ikke mindst når det handler om den frygtede aldersrelaterede Macula Degeneration (AMD) tyder flere internationale undersøgelser på, at der er en sammenhæng mellem sund kost og risiko for at få sygdommen.

Synsprocesserne er noget af det mest energikrævende, der findes i den menneskelige krop, og øjnene er faktisk noget af det første, der står af, når vi ikke har energi nok. Mangel på vigtige fedtstoffer, vitaminer og mineraler påvirker derfor vores synsevne i negativ retning.

-Både vores evne til at lære nyt og vores synsudvikling af sunde gode øjne livet ud er afhængig af en lødig kost. Er din kost præget af hurtige kulhydrater og sukker, kan det give alvorlige problemer med din koncentration og indlæring. Men ikke nok med det. En sådan kost kan også medføre alvorlige forskydninger i kroppens kemi, siger Jakob Søholt, der er optikfaglig ansvarlig hos Nyt Syn. Han tilføjer:

– Mange af os mangler vigtige mineraler, som f.eks. magnesium og zink, der er absolut nødvendige for hjernens evne til at forstå og lære. Desuden kan mangel på vigtige fedtstoffer, vitaminer og mineraler skade udviklingen i vores syn, og den kan også være årsag til øjensygdomme senere i livet, siger Jakob Søholt, der tilføjer, at Nyt Syn derfor gør meget ud af at give sine kunder rådgivning om kost, der gavner øjensundheden –og i den forbindelse også har udvalgt et særligt sortiment af kosttilskud, der kan købes i kædens butikker.

__________

 

Sådan holder du dine øjne sunde

  • Lutein og zeaxanthin. Findes bl.a. i broccoli, grønkål og spinat.  Kan reducere risikoen for grå stær og AMD.
  • A-vitaminer. Æg indeholder bl.a. A-vitaminer, der kan reducere risikoen for natteblindhed og tørre øjne.
  • Selen. Skaldyr indeholder selen, som i kombination med lutein og zeaxanthin, vitamin C og E kan reducere risikoen for AMD
  • D-vitaminer. Sardiner og andre fede fisk indeholder D-vitaminer, som kan reducere risikoen for AMD
  • C-vitaminer. Især bær indeholder C-vitamin, som reducerer risikoen for grå stær og AMD
  • Bioflavonoider. Blåbær indeholder bl.a. bioflavonoider, som kan reducere risikoen for grå stær og AMD.
  • Zink. Østers har et højt indhold af zink, som hjælper vitaminer med at reducere risikoen for natteblindhed. Kan også spille er rolle i at reducere risikoen for AMD
  • Beta-karoten: Gulerøddder indeholder bl.a. beta-karoten, som i kombination med zink og vitamin C og E kan reducere udvikingn af AMD
  • Omega 3-fedtsyrer. Makrel og andre fede fisk indeholder bl.a. omega 3-fedtsyrer, som kan reducere risikoen for AMD og tørre øjne.
  • E-vitaminer. Mandler indeholder bl.a. E-vitamin, som kombineret med carotenoider (lutein og zeaxanthin) og C-vitamin kan reducere risikoen for AMD.

Kilde: Nyt Syn