Stille mand

Af: Henrik Rasmussen

Foto: Shutterstock

Min kone siger, jeg er blevet mere stille – hun spørger, om jeg måske kan have en depression, og derfor har hun sendt mig herhen.

Det er ikke første gang, jeg sidder med en mand der, i den bedste mening, er blevet sendt til læge af sin kone. Nogle gange er konen også med, og det sker også, at det er hende, der fører ordet, mens manden mest ser til og byder ind med korte bemærkninger.

Inden jeg graver mig ned i en kønsstereotyp og unuanceret beskrivelse, har jeg brug for at nævne, at det også kan være omvendt. At det kan være kvinden, der har brug for hjælp, ligesom der også er rigtig mange mænd, der er gode til at række ud og bede om hjælp på egen hånd.

Hvad handler det om? Hvorfor blander nogle kvinder sig så meget i deres mænds sundhed og lægebesøg? Er det egentlig ikke grænseoverskridende? Er vores sundhed ikke et personligt ansvar?

Vi har som udgangspunkt en god grund til at gøre, som vi gør. Det gælder de stille mænd, der har lært, at det bedste er, at man som mand løser sine egne problemer. Mænd, der ofte har svært ved at tale om følelser og svært ved at bede om hjælp. De løser ofte deres egne problemer ved at kravle ind i hulen for at løse dem og først komme ud, når de er løst. Det kan jo være en udmærket strategi, så længe det er muligt at løse problemerne selv. Det er bare en rigtig dårlig strategi, når der er brug for hjælp.

Det gælder også de kvinder, der kan se, at deres mand har brug for hjælp og skubber på. Min erfaring er, at de som regel har ret, og at de stille mænd er glade og taknemmelige for at få hjælp, når vi først får hul på problemerne.

Det er jo helt rigtigt, at vi i udgangspunktet selv har ansvar for vores eget helbred. Ultimativt er den stille mands eget ansvar at Hvad handler det om? Hvorfor blander nogle kvinder sig så meget i deres mænds sundhed og lægebesøg? Gå til læge, hvis der er brug for det. Det er også ham, der må bære ansvaret, hvis han kommer for sent af sted. Det er også min erfaring, at disse mænd tager ansvaret på sig, og fortryder, at de ikke har henvendt sig før.

På den anden side er det også rigtigt, at vi som hinandens tætte tilknytningspersoner har et ansvar for hinanden. Den danske teolog og filosof K. E. Løgstrup formulerer det i en sætning, der på mange måder har været definerende for hans etik: Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd.

Når konen sender manden til læge eller tager med til lægen, handler det ikke om kontrol eller manglende tillid, men derimod om omsorg. Forskningen har vist, at mænd, der lever alene, lever kortere end mænd, der bor med en partner. Det har omvendt ingen indflydelse på kvinders livslængde, om de bor alene eller sammen med en partner. Når jeg engang imellem har en mand, der brokker sig lidt over, at konen har sendt ham afsted, eller hvis han synes, hun blander sig for meget, snakker vi nogle gange lidt om Løgstrup og gennemsnitslevealder, og det får de fleste mænd til at smile lidt. Vi ved det godt, men vil bare ikke rigtig indrømme det. Vi har brug for omsorg og omtanke, også selv om det ikke altid ser sådan ud.

Min patient kommer, fordi konen har bedt ham få en tid hos mig. Han fortæller, at det kan være en depression. I en anden sammenhæng har hun også fortalt mig, at hun er bekymret for hans hukommelse. Vi aftaler, at vi undersøger begge dele, og jeg siger farvel til en lettet mand..

Om Henrik Rasmussen

Praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding. Ud over at være speciallæge i almen medicin interesserer Henrik sig for led-, muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognitiv terapi.

Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitetssikring i almen praksis.