Når cancer rammer i mund og svælg kan det påvirke livskvaliteten døgnet rundt. Stadig flere patienter bliver helbredt for deres kræftsygdom, men i mundhulen kan behandlingen have sat sine spor.
Strålebehandling har sine omkostninger, men er man som patient opmærksom på disse, kan der skabes en god livskvalitet under og især efter behandlingen. Din tandplejer kan hjælpe dig gennem forløbet og følge dig i efterforløbet
Jørgen på 58 år har gennem et stykke tid haft noget mystisk på tungeranden. På tandklinikken tages en biopsi, og det viser sig at være en ondartet cancer. Jørgen henvises straks til hospital, hvor der iværksættes et behandlingsforløb. Canceren skal fjernes ved operation, og efterfølgende skal der behandles gentagne gange med stråler i området.
Inden selve indgrebet skal Jørgen have foretaget en udvidet undersøgelse af mængden af spyt, tænder og mundhule. De tænder, som har svær parodontitis, komplicerede huller, tandbylder eller andet, som kan give problemer under strålebehandlingen, vil blive fjernet.
Når man bliver bestrålet i hoved- og halsområdet er det meget sandsynligt, at spytkirtlerne rammes. Funktionen i disse kan nedsættes med helt op til 90 pct. Det betyder, at Jørgen resten af sit liv vil have mundtørhed inde på livet som en faktor, der skal tages hånd om.
I Jørgens tilfælde fjernede kæbekirurgen canceren, og han kom hurtigt i strålebehandling.
Alt efter hvor stor dosis, der gives, og hvor stort et område, der bliver påvirket af strålefeltet, indtræder der i løbet af få dage mundtørhed. Efter ca. 14 dage fra strålestart kommer der også smerter fra slimhinder, og den smule restspyt, der måtte forekomme, bliver sejt.
Smagsløgene påvirkes. Nogle synes, at maden smager af pap, metal eller petroleum. Det bliver svært at børste tænder i denne periode, da det gør ondt at have tandbørsten i munden, tandpastaen svier, og nogle oplever også, at de har svært ved at åbne munden. Strålerne kan gøre skade på musklerne, så gabeevnen bliver væsentlig nedsat.
Jørgen havde en aftale med sin tandplejer om, at han jævnligt kom forbi klinikken og fik hjælp til mundplejen i denne akutte periode, hvor det var meget vanskeligt for ham at opretholde en god mundhygiejne. Tandplejeren hjalp med renhold af tænder, forebyggelse af skader på slimhinder og vejledning i, hvordan han kunne håndtere smerterne og mundtørheden.
Da Jørgen var ovre sin akutte fase i stråleterapiforløbet, aftalte han med sin tandplejer, at han kommer hver 3. måned på tandklinikken til forebyggende kontroller, som ud over vejledning indebærer tandrensning, afpudsning og fluorbehandling. Mundtørheden gør, at han er i risikozonen for at udvikle huller i tænderne, tandkødsbetændelse og svamp i slimhinden.
Dansk Tandplejerforenings gratis pjece ’Pas på dine tænder ved kemoterapi’ giver vejledning i mundpleje i forbindelse med et kræftbehandlingsforløb. Pjecen indeholder også råd om produkter, der kan lindre og gøre den daglige pleje nemmere og mere effektiv.
Læs pjecen på www.dinmund.dk
Bestilling til info@dansktp.dk
Når spytkirtlerne er ødelagt af stråleterapi, vender deres funktion ikke tilbage. Det betyder, at man skal lære at leve med mundtørhed resten af livet. De hyppigste symptomer er tør mund, funktionsnedsættelse og øget følsomhed.