Strammere og glattere hud på ønskesedlen

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

Intet varer evigt og også hudens fibre mister fordums elastiske præstationer. Læs her, hvordan du forebygger eller genvinder noget af det tabte.

Kollagen udgør en tredjedel af al protein i kroppen, og huden er faktisk det sted, hvor kroppen har placeret hele 40 procent af det og især kollagen type I. Det ville jo være perfekt, hvis man bare kunne smøre det på huden og vupti, så var den tilbage, hvor den var, da der var noget springmadras i den. Men kollagendannelsen foregår nede i læderhuden, og kollagen er et stort molekyle, der ikke har en chance for at komme igennem de spærrende hudlag. Men det har faktisk andre talenter, der kan udnyttes på hudens overflade. Det fugter, danner en beskyttende barriere og virker anti-inflammatorisk og helende.

Og heldigvis er der metoder til at skubbe til bedre kollagen nede i huden. For protein består af aminosyrer, der finder sammen i korte eller længere kæder og så kaldes peptider. Netop peptider er både i hudpleje og kosttilskud den mest sikre metode til at skubbe gang i kollagenproduktionen og andre hudforbedrende processer. Et peptid fungerer som en signalklip af protein, det er som en cellekommunikerende pep-talk og kan få huden til at fungere yngre. Fordi cellerne har receptorer, så der kan komme gang i dialogen ved hjælp af de signalstoffer, der aktiveres.

En metode, som cellerne også bruger, når immunforsvaret skal aktiveres. Men selv ikke de små specialister klarer jobbet alene, den bedste strategi er også her en cocktail af ingredienser herunder helt basal fugt, som er en forudsætning for cellekommunikation, samt beskyttelse med antioxidanter til at forebygge ravage fra frie radikaler, der sætter huden på overarbejde.

Kollagen på kostplanen

Mindst lige så vigtigt, hvis man vil nå optimale resultater, er kollagen på kostplanen. Kollagenrig mad er foruden simresupper også mad i gelé, fordi der er meget kollagen i husblas/gelatine. Og spis også endelig brusk. Mad med højt indhold af protein med kollagenbyggende aminosyrer er kylling, fisk, kød, æg, mælkeprodukter og bønner. Husk, at vitamin C*, zink og kobber er vigtigt for kollagendannelse. Og vælger man kollagentilskud, så skal man kigge efter hydroliseret eller fragmenteret kollagen eller kollagenpeptider. Maritimt kollagen nævnes ofte som bedst, fordi det optages bedre end kødkollagen, og så anvender man dele af fisken, som ellers kasseres, og dermed ses det også som bæredygtigt. 5 g nævnes som passende, og man skal regne med tre måneder på tilskud, før man for alvor ser synlige resultater. Alt efter udgangspunkt. Er ens hud stadig spændstig og skal blot vedligeholdes, eller er den hårdt ramt af sol, smøger eller alder, så skal man måske op på 10 g.

*kroppen kan ikke danne kollagenaminosyren, hydroxyprolin, uden C-vitamin.

Læs også: Kollagen – din hud og knoglers bedste ven 

Facefitness

Fuldstændig som i kroppen, så slappes også ansigtets muskler, ligesom hudpolstringen synker sydpå. Det er derfor en god idé at praktisere ansigtsøvelser eller faceyoga.

Eksperten i peptider

Der er skruet på alle kollagenknapper i Firm X fra Peter Thomas Roth. Ingredienslisten afslører nogle af de mest effektive peptider plus hydroxyprolin (aminosyren, der bygger kollagen) og andre aminosyrer samt hydrolyseret maritimt- og plantekollagen. Og dertil en stabil udgave af C-vitamin og masser af fugt og barriere, så cellesnakken kan gå let. Foruden serum er der dagcreme og øjencreme i serien.

Peter Thomas Roth Firm X Collagen Serum, 825 kr. for 30 ml

Det nødvendige vitamin

Ingen kollagen uden C-vitamin, der foruden at være en forudsætning for at aminosyren, hydroxyprolin, er disponibel til at danne kollagen, også er en stærk antioxidant. I Pure Vitamin C10 Serum er der 10% omgivet af nogle af de bedste fugtingredienser samt salicylsyre, en nænsom frugtsyre, der baner vejen for god optagelse i huden. Og så er der Neurosensine, en beroligende ingrediens, som La Roche-Posay ofte anvender.

La Roche-Posay Pure Vitamin C 10 Serum, 325 kr. for 30 ml

Bogen, der er et must

Og det gælder selv om man ikke går efter strammere hud, for hele kroppen har brug for kollagen for at holde sammen på sig. Ud over en masse velskrevet information får man også opskrifter på masser af god kollagenmad. Bogen er skrevet af læge Jerk W. Langer og sundhedsredaktør Karen Lyager og med opskrifter af kokken Kjeld Sørensen med mangeårig erfaring i kollagenrig mad.

Collagen – Stærk, sund og smertefri (Politikens Forlag), 300 kr.

Tag et par skefulde om dagen

De vigtige elementer er der allesammen, nemlig hydrolyseret maritimt kollagenpeptid fra torsk samt C-vitamin og hyaluronsyre, som begge er forudsætninger for god udnyttelse af kollagenpeptidet. Pulveret har ingen smag og kan blandes i alt fra juice eller kaffe til mad og kan altså anvendes i både varmt og koldt. 1 til 2 spiseskefulde om dagen (=5 til 10 g)

New Nordic Collagen & Hyaluron Beauty Powder, 449 kr. for 300 g

De har indtaget fremtiden

Der er nærmest ikke noget, som alger ikke kan. Herunder rette rynker og stramme hud. Hos Algenist har algerne været en tur i petriskålen, og det kom der det patenterede Alguronic Acid ud af. Et fugttalent uden sidestykke, der øger effekten af de øvrige ingredienser herunder produktets Collagen Complex. Liquid Collagen hedder produktet, fordi man anvender flydende kollagen, som står øverst på ingredienslisten. Efterfulgt af kollagenbyggende aminosyrer plus to af de kollagenstærke palmitoyl-peptider. Samt Microalgae Oil – rig på omega-9, niacinamid, fermentekstrakt, chlorellaolie og adenosin, som skubber til celleenergien.

Algenist Genius Liquid Collagen, 765 kr. for 30 ml.

Læs eventuelt mere om Alguronic Acid på  www.wegabeauty.dk

De gode peptider

Eksempler på peptider med videnskabelig opbakning, der på forskellig vis hjælper huden til at fungere yngre: ⁣

 • Tripeptide-I
 • Palmitoyl Tetrapeptide-7 ⁣
 • Palmitoyl Pentapeptide-3 (Matrixyl) ⁣
 • Palmitoyl Tripeptide-1 ⁣
 • Palmitoyl Tripeptide-5 Pe⁣
 • Dipeptide Diaminobutyroyl
 • Benzylamide Diacetate ⁣
 • Copper Tripeptide-I
 • Azelaoyl Bis-Dipeptide-10
 • Palmitoyl Tripeptide-1
 • Palmitoyl Tetrapeptide-7
 • Palmitoyl Hexapeptide-12.