Genetisk set lever vi stadig i stenalderen, og vores kroppe er skabt til at leve i en verden fuld af farer. En tiger, der jagter os ud over sletten, er en meget konkret fare, der truer både os selv og vores evne til at bringe vores gener videre. Men selvom vi ikke længere løber fra tigeren, får stress vores krop til at reagere, som om vi gjorde.
Et hormon fra binyrerne – adrenalin – pumpes ud i kroppen, når vi er i en sådan ‘kamp og flugt’-situation. Samme hormon er én af årsagerne til de symptomer, vi føler, når vi udsættes for stress.
Stenaldermanden løber ud over sletten, alt hvad remmer og tøj kan holde, og hans muskler og kredsløb kører i højeste gear, fordi hans binyrer pumper store mængder adrenalin ud i kredsløbet. Her gælder ingen kære mor, den tilbagelænede type er en truet art på stenaldersletten, og hvis vi ikke evner at mobilisere alle vores kræfter og klatre op i det højeste træ, så uddør vores gener simpelthen.
Stenaldermanden overlevede og gav sine gener videre til dig og mig.
De færreste af os møder livsfare i form af en tiger, der jager os. Objektivt set lever vi i et meget fredeligt samfund, men vi trues af en anden fare. Vi trues af tidsnød, af uklare krav fra omgivelserne og af egne krav om perfektionisme.
I akuttiden konsulteres jeg af en kvinde i starten af 30’erne. Hun er gift, mor til to små børn og nyansat i drømmejobbet. Alt går godt, og fysisk og psykisk er hun helt sund og rask.
“Jeg sover ikke om natten, jeg vågner med hjertebanken og har ondt i hele kroppen”, starter hun.
“Det er som om, min krop ikke kan falde til ro.”
Enhver læser af denne klumme kan nok regne ud, hvad problemet er for min fiktive patient, men så simpelt er det ikke i virkeligheden. Symptomer på stress kan være svære at skelne fra symptomer på f.eks. hjertesygdom, og meget tid og energi bruges på at udrede for mulig sygdom.
Én af de ting, der sker med os, når vi udsættes for stress, er en øget udskillelse af stress-hormoner, f.eks. adrenalin fra binyrerne. Adrenalin påvirker kroppen på mange forskellige måder. Musklerne spændes, hjertet slår hurtigere, søvnen bliver dårligere. Som følge heraf bliver vi følelsesmæssigt mere labile og får lettere til angst.
Hvem gør ikke det? Symptomer på stress kender vi alle, og som sådan er stress en livsomstændighed for mennesker i et moderne samfund. For nogle en egentlig sygdom med risiko for udbrændthed og depressioner.
Og det skal tages alvorligt.
Én af de helt simple øvelser, der kan laves, er et stykke papir med to kolonner: plus og minus. Pluskolonnen er de ting, der giver dig værdi: Din familie, dine venner, dit studie eller job.
Minuskolonnen er det, der bare fylder og tager din energi. Kunsten er at bruge din energi på det, der giver mening og overskud.
Tilsyneladende simpelt, ikke sandt? Men … ‘burde’, ‘skulle’ og ‘plejer’ kommer ofte i vejen.
Vi er alle børn af den tid, vi lever i, men trods alt ville jeg ikke bytte med min forfader på stenaldersletten.