Styr balancen med yoga

Med årene bliver mange af os stive og svimle bare ved tanken om at få hovedet nedad eller falde over dørtrinet. Derfor har vi godt af at vedligeholde balancen, så vi kan gribe os selv og komme op fra gulvet igen. Yoga er en motionsform, du kan dyrke hele livet – alder ingen undskyldning – og som i høj grad styrker din balance.

De sidste otte år har 72-årige Conny Wolstrup trofast stået klar på yogamåtten til to timers ugentlig yogaundervisning for seniorer. Conny Wolstrup genoptog yogaen, da hun blev pensioneret, efter at have holdt pause, siden hun var helt ung. Og det har hun ikke fortrudt. Den ugentlige yogatræning giver et øget velvære og har gjort hende mere sikker på benene i det daglige.

– Til yoga får jeg gennemarbejdet alle mine muskler, og træningen har også forbedret min balance. Det kan jeg f.eks. mærke, når jeg går ned ad trapper, hvor jeg ikke længere behøver at klamre mig til gelænderet. Jeg er også blevet mere sikker til bens, når jeg tager bussen eller metroen, hvor det kan være lidt af en udfordring, når man er kommet op i årene, at holde balancen med de mange skiftende hastigheder og stop undervejs, siger Conny Wolstrup.

Nå langt med lette øvelser

Og yoga handler netop langt hen ad vejen om at finde balance. Både fysisk og psykisk, fortæller yogalærer på Conny Wolstrups seniorhold, Anni Rønde Kristensen, som har undervist i yoga de sidste mange år og stadig gør det, trods hendes 80 år.

– Yoga er godt til at skabe balance både i vores krop og sjæl. Det, at øvelserne laves i et roligt tempo, gør, at det giver ro i sindet. Og så bliver man også stærk i den fysiske balance ved at lave simple øvelser, som de fleste ældre uden alvorlige skavanker kan lave.

Anni Rønde Kristensens yogahold er for folk på 60 år og op efter. De bliver undervist i Hatha-yoga, som er en blid form for yoga, og som derfor rigtig god til ældre mennesker.

– De fleste kender katteøvelsen, som også går igen inden for andre motionsformer, hvor man krummer og svajer ryggen. Her kan man samtidigt lave en balanceøvelse med diagonalløft med arme og ben. Der er også den populære balancestilling, som hedder træet, hvor man står på et ben og løfter armene op over hovedet. Og så er der alle de gode strækøvelser i yoga, der også hjælper på en bedre balance, tilføjer Anni Rønde Kristensen.

– Når vi kommer op i årene, kan vi godt få en tendens til at få en lidt trippende gang, blandt andet fordi vores muskler på indersiden af lårene bliver stive. Hvis man får strakt de muskler ud, får man ofte en bedre gang og en mere sikker balance.

Kom sikkert op fra gulvet

På Anni Rønde Kristensens yogahold for seniorer får holddeltagerne også gode fif til, hvordan de bedst holder balancen, når de skal på benene igen efter at have siddet eller ligget på gulvet. Om det så er fra yogamåtten eller stuegulvet derhjemme, efter man har lavet en omgang øvelser. Eller hvis man bare generelt vil træne det at komme op fra gulvet, som kan være en udfordring for mange ældre. Man lægger sig på knæ, placerer hænderne foran sig, bøjer tæerne ind under sig, og så skubber man sig op. Bevægelsen skal foregå langsomt, så man undgår at blive svimmel, lyder det gode råd fra Anni Rønde Kristensen.

Øvelse gør mester

Conny Wolstrup har gennem årene haft stor gavn af alle balanceøvelserne, både de stående og dem på alle fire, selvom der har skullet arbejdes lidt på at blive god til dem.

– Lige, da jeg begyndte til yoga, var der nogle af balanceøvelserne, jeg slet ikke kunne lave, men man kommer hurtigt efter det, og pludselig står man i dem uden konstant at falde til den ene side.

Det er også, hvad Anni Rønde Kristensen som yogalærer oplever på seniorholdene, hvor alderspræsidenten er 86 år.

– Holddeltagerne på seniorholdene er gengangere fra år til år og har fået optrænet en rigtig god balance, men de nye kommer også godt efter det, så snart de først er blevet fortrolige med øvelserne. Det gode ved yoga er jo, at det aldrig er for sent at begynde. Jeg begyndte først selv sent, men har nu været i gang i det meste af min tredje alder, og jeg tror, at min gode balance, mine 80 år taget i betragtning, kommer af mine mange år med yoga, siger Anni Rønde Kristensen.

Gode balanceøvelser i yoga:

Med enkle øvelser kan du træne din balance. Du kan f.eks. gå på et yogahold fast ugentligt, eller du kan træne derhjemme på stuegulvet. Det er altid bedst at have bare tæer. Så står du bedst. Tænk også på at have lige meget vægt på dine tæer og hæle, og husk at have mellemrum mellem dine fødder og at have din navle lige i midten af mellemrummet. Så bruger du næsten ingen kræfter på at stå.

 

Et par gode øvelser til balancen:

Stå på et ben

Stå oprejst, og sæt f.eks. højre fod oven på venstre. Fokusér på et punkt. Med din fantasi skal du forestille dig, at du trækker en linje hen til det punkt. Lav bagefter øvelsen med venstre fod oven på højre fod. Hvis du har problemer med balancen i denne øvelse, kan du hjælpe dig selv på vej ved at sætte en finger ind mod en væg. Det gør det nemmere at holde balancen.
Bøj ben mod bryst

Stå på et ben. Bøj det andet ben op mod brystet. Fold hænderne om knæet. Stå et øjeblik. Gør derefter det samme med det andet ben.

Katten med diagonalløft

I katteøvelsen, hvor du krummer og svajer ryggen, kan du lave en balanceøvelse med diagonalløft. Stå på alle fire med knæene i hoftebredde og med dine hænder lige under skuldrene. Hvis det gør ondt i håndleddene, kan du knytte hænderne. Arme er strakte og dine lår lodrette. Løft og stræk samtidigt modsatte arm og ben roligt, mens du forsøger at holde ryggen i ro.

Træet

Stå på et ben, før det andet bens fod op langs det stående ben, og sæt foden fast ved knæet på det stående ben. Stræk armene, og før dem op over hovedet. Saml evt. dine håndflader. Stå lidt, og skift så ben. Hvis det er svært, kan du i begyndelsen lave denne øvelse med armene i ro ned langs siden, eller ved at støtte med en hånd mod en væg.

(Kilde: Anni Rønde Kristensen, Hatha-yogalærer)