For seks år siden opstod ideen til FC Prostata med baggrund i spirende forskning om fysisk træning og prostatakræft. Kun få mænd med prostatakræft følger nemlig de gældende motionsanbefalinger, og forbavsende få deltager i eksisterende tilbud om rehabilitering. I samarbejde med Dansk Boldspil-Union er der nu på få år oprettet flere særlige fodboldhold for mænd med prostatakræft, og nye er på vej. For FC Prostata har spillet sig ind i Superligaen for træning, der batter i forhold til sundhed og livskvalitet.
For nylig blev initiativet da også belønnet med Danskerne Idrætspris – en pris, der hylder foreningsidrætten i Danmark.
Når FC Prostata endte med at få den prestigefyldte pris, skyldes det i høj grad de perspektiver, der ligger i initiativet.
– FC Prostata er et særdeles interessant initiativ fordi, der er tale om et banebrydende samarbejde mellem forskningsinstitutioner, foreningsidrætten, hospitaler og patientforeninger, sagde Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund, da prisen blev uddelt:
– Initiativet har fokus på idrættens sundhedsskabende værdi og har haft succes med at fastholde mænd i foreningsidrætten, og på den måde kan FC Prostata stå som en bæredygtig model for udbredelsen af foreningsbaseret tilbud om fysisk aktivitet i kræftrehabilitering.
Formålet med projektet er at undersøge om deltagelse i klubfodbold kan øge livskvaliteten hos mænd med prostatakræft. Desuden undersøger forskerne, hvordan fodbold påvirker fastholdelse af fysisk aktivitet, muskelstyrke, knogler og fedtvæv. Og der er også fokus på deltagernes mentale helbred.
I perioden 2012-2014 deltog i alt 57 mænd med prostatakræft i antihormon-behandling i et forsøg med 12 ugers fodboldtræning. Resultaterne af forsøget viste fremgang i muskelmasse og -styrke samtidig med, at deltagerne oplevede fodboldtræning som en mulighed for at genvinde kontrol over eget liv. På den baggrund er formålet med det nuværende forskningsprojekt at undersøge klubfodbolds muligheder for en større og bredere gruppe af mænd med prostatakræft. I samarbejde med Dansk Boldspil-Union er der efterhånden oprettet fodboldhold for mænd med prostatakræft flere steder i landet. Holdene træner to gange ugentligt, og træningen bliver varetaget af særligt uddannede trænere. Projektet er det første af sin art herhjemme, og det bliver udført i et partnerskab mellem forskningsinstitutioner, foreningsidrætten, hospitaler og patientforeninger.
Hvem kan deltage?Alle mænd, som har fået stillet diagnosen prostatakræft uanset fodbolderfaring, kan deltage i projektet – dog skal der minimum være gået seks uger fra, at du evt. er blevet opereret. Derudover må din læge ikke have frarådet dig at spille fodbold. |
Hvor og hvordan?Fodboldtræningen udbydes i lokale fodboldklubber rundt i Danmark og foregår på lukkede hold, forbeholdt mænd med prostatakræft. Træningen er tilrettelagt, så den matcher målgruppens behov og bliver varetaget af særligt uddannede trænere. Træningsperioden er fastlagt til seks måneder. |
Danskernes IdrætsprisI alt 234 initiativer og 165 forskellige var denne gang indstillet til Danskernes Idrætspris. Vinderen blev FC Prostata – indstillet i hovedstaden. e-Boks, Danmarks Idrætsforbund og DR P4 står bag prisen. |