Styrk dig med sunde kostvaner – og slip (næsten) for snot og snue

Af: Gitte Høj

Foto: Colourbox

Forkølelse, halsbetændelse og andre infektioner er i omløb, og nu gælder det om at slippe så nådigt igennem vintersæsonens dårligdomme som muligt. Det gør du bedst ved at ruste dit immunforsvar til kamp med en sund kost, der blandt andet indeholder citrusfrugter, fede fisk og yoghurt.

 

Det er mørkt, det er koldt, og det er højsæson for løbende næser, hæse stemmer, tykke halse, bølger af hosteanfald og kraftige nys, der kaster et hav af bakterier ud i det åbne rum. Dit immunforsvar er under pres og kæmper for at holde kroppen nogenlunde fri for sygdom.

Heldigvis kan du selv hjælpe immunforsvaret på vej og lave nogle justeringer i din daglige kost, der er med til at styrke immunforsvaret. Det kræver bare, at du lige kaster et par kritiske øjne på din livsstil og får kigget den efter i sømmene.

 

Kosten og dit immunforsvar

Du har brug for et stærkt immunforsvar, der hurtigt reagerer, når kroppen bliver angrebet af organismer som virus eller bakterier. Mange faktorer har indflydelse på, om dit immunforsvar er stærkt eller svækket. Kosten er en meget væsentlig faktor, og derfor kan du med fordel bruge lidt tid på at tænke din dagskost igennem.

Måske sker der det samme for dig om vinteren som for mange andre: Du spiser færre grøntsager og mindre frugt og indtager generelt lidt tungere (vinter-)mad. Det gør både kosten mere ensidig og sænker dens samlede indhold af vitaminer.

Det går ud over dit immunforsvar, som ikke får det skyts, der skal til for at slippe nogenlunde sygdomsfri gennem den lange vinter. Desværre er det også sådan, at selve vitaminindholdet er mindre i de grøntsager, du rent faktisk får tygget dig igennem, hvilket betyder, at du skal spise ekstra mange af slagsen for at blive dækket ind.

Vores grønt indeholder færre vitaminer

Det gælder fx det immunforsvarsstyrkende C-vitamin, som der bl.a. findes masser af i helt friske, nyopgravede kartofler og langt mindre af, når kartofler ligger halvgamle i supermarkedet om vinteren.

Det er derfor vigtigt, at du ikke spiser færre grøntsager og mindre frugt, fordi det er vinter. Du har brug at spise masser af frugt og grønt hele året rundt for at toptune dit immunforsvar, så det er klar til kamp.

Ud over masser af frugt og grønt, som giver dig mange vitaminer og mineraler, har du brug for magert kød, fisk, mejeriprodukter og grove kornprodukter. Selvom der findes madvarer, som er særligt gunstige for dit immunforsvar, gælder det om at runde hele paletten af sunde fødevarer, så kosten samlet set bliver varieret og afbalanceret.

5 Fødevarer, der booster immunforsvaret

Der findes madvarer, som er særligt gode for dit immunforsvar, og dem ser du et lille udvalg af her. Bliver du alligevel ramt af snot og snue, er det en god ide at kaste sig over fødevarerne alligevel, fordi flere af dem også virker lindrende.

Citrusfrugter: Mandariner, klementiner og appelsiner indeholder masser af immunforsvarsstyrkende C-vitamin, men de giver også et skud af flere hundrede andre plantestoffer, der på samme måde går ind og styrker dit immunforsvar.

Fede fisk: Især makrel, men også sild, ørred og hellefisk indeholder på én gang n-3-fedtsyrer og selen, og begge dele har en gunstig indvirkning på immunforsvaret.

Yoghurt: Gå efter Cultura Naturel eller fx A38, som er syrnet med probiotiske bakterier. Disse bakterier bekæmper de skadelige bakterier i tarmsystemet og er med til at tune dit indre immunforsvar.

Planteolier: Hørfrøolie, rapsolie og valnøddeolie bugner af n-3-fedtsyrer og E-vitamin, der stimulerer immunforsvaret til at yde sit bedste og beskytte mod sygdom.

Tørrede frugter: Svesker, rosiner, abrikoser og flere andre tørrede frugter er spækket med plantestoffer, der booster immunforsvaret og hjælper dig med at komme frisk gennem vinteren.

Immunforsvaret er afhængig af D-vitamin

D-vitamin er ifølge flere eksperter det allervigtigste vitamin, når det gælder immunforsvaret. For nylig fandt et dansk forskerhold ud af, at D-vitamin er afgørende for, om immunforsvaret virker og fx er i stand til at bekæmpe bakterier, virus og kræft. Desværre kommer mange danskere til at mangle D-vitamin i løbet af vinteren, fordi det kniber med sollys, som danner D-vitamin i huden. Fisk er rig på D-vitamin, men det er generelt svært at dække dagsbehovet for D-vitamin gennem kosten. Derfor kan det være en god idé at supplere med en D-vitaminpille. Sundhedsstyrelsen anbefaler 10 mikrogram dagligt, mens man specifikt anbefaler folk over 70 år at indtage 20 mikrogram om dagen.

Kilde: www.videnskab.dk

I regn og slud skal kroppen ud

Selvom det regner og rusker udenfor, og du har allermest lyst blive inden døre, kan det godt – sådan sundhedsmæssigt – betale sig at hoppe i noget varmt tøj og gå ud. Det viser sig nemlig, at motion og fysisk aktivitet styrker immunforsvaret og betyder, at du ikke så tit rammes af forkølelse, og desuden går den kolde luft ind og styrker slimhinderne.