Den skærende lyd af et tandlægebor og den snurrende fornemmelse i kraniet er nok til at give voksne mænd mareridt og koldsved. En helt ny behandling er netop nu på vej ud til tandlægeklinikker over hele landet, og den kan i mange tilfælde erstatte boret med en lydløs og smertefri lakering.
Du synes sikkert, at det er ærgerligt, når du har et hul i tænderne. Det er dyrt og ubehageligt at få boret et hul og lavet en fyldning. Men det er ikke sikkert, du har tænkt over, at din tandlæge også synes, det er en skam, når du skal have boret.
– Det er altid lidt ærgerligt, når det er nødvendigt at bore i en tand. Dels ved vi, at der er en begrænset levetid på fyldningen, og vi ved også, at hver gang vi skal skifte den, kommer vi til at bore lidt af det omgivende tandvæv væk, så tanden svækkes yderligere, og fyldningen bliver større og mere kompliceret. Hvis vi kan undgå at bore i tænderne, kan vi forbedre fremtidsudsigterne både for den enkelte tand og for hele tandsættet, siger Vibeke Qvist lektor, dr. odont, ved Tandlægeskolen på Københavns Universitet. Hun er en af de forskere, der har undersøgt, om forsegling med en plastlakering af mindre huller er en sikker og god behandling, og resultaterne i det såkaldte SEAL-projekt er meget positive.
Forseglingen, der bliver kaldt SEAL, blokerer for næringen til de bakterier, der giver huller i tænderne, hvilket effektivt reducerer antallet af bakterier i løbet af kort tid.
– Vi har fulgt børn, der har fået lavet behandlingen i fire til syv år, og vi har netop lavet en opgørelse af resultaterne. Den viser, at en tæt plastforsegling stopper udviklingen af huller på tyggeflader, uanset hvor stort hullet er, men vi anbefaler SEAL-behandlinger til mindre huller på tændernes tyggeflader, siger Vibeke Qvist. Større huller og huller andre steder på tænderne bliver derfor stadig boret på traditionel vis.
Der er ikke ret mange, som kan lide at blive boret, og især mange yngre mennesker bliver rigtig kede af det, når de skal have boret i en tand.
– I min generation anså man det for at være uundgåeligt, men fluortandpasta, daglige tandbørstninger og en ihærdig indsats overfor børn og unge betyder, at der er mange, som undgår at få huller i tænderne. Det betyder ofte meget for yngre mennesker, at de kan slippe for at blive boret. Desuden bliver vi ældre og ældre, så vores tandsæt skal holde længere, og derfor skal vi være påpasselige med vores behandlinger.
For nogle patienter er det ikke bare et spørgsmål om forfængelighed, når de ikke har lyst til at blive boret. Udover tandlægeskræk er kroniske smerter en af grundene til at frygte boret, for det kan være svært at overskue akutte smerter oveni de langvarige.
– Vi har været lidt tilbageholdende, fordi vi ikke havde de endelige resultater af vores undersøgelser, men nu ved vi, at de gunstige resultater holder, og vi arbejder på at få indført SEAL-behandling som standard behandling ikke kun for børn og unge, men også for voksne.
Selv om der er mange fordele ved den nye SEAL-behandling, lægger Vibeke Qvist ikke skjul på, at der også er ting, man skal være opmærksom på.
– Vores fem års resultater viser, at hvor det er nødvendigt at reparere eller lave en plastfyldning om i omkring 1,5 procent af tilfældene hvert år, så er det knap ti procent af SEAL-forseglingerne, der skal genbehandles. Derfor er behandlingen kun relevant for dem, der går til tandlæge regelmæssigt, så man kan efterse lakeringen og eventuelt reparere den. SEAL-behandlingen kan i nogle tilfælde ende med at være en lidt dyrere løsning for patienterne, siger Vibeke Qvist, som dog synes, at fordelene opvejer ulemperne, og at SEAL bør udbredes mere i de kommende år.