Sund mund: Skift snacksene ud og beskyt dine børns tænder

Af: Magasinet Helse Foto: Adobe Stock

Hverdagen er ofte er travl og tidspresset for børnefamilier, og det kan det være fristende at gribe til de hurtige løsninger, når børnenes madpakker skal fyldes.

En pose tørrede tranebær eller en müslibar virker som sunde valg, men sandheden er, at disse såkaldt sunde snacks kan gemme på store mængder sukker, der truer børnenes tandhelse.

En undersøgelse foretaget af Tandlægeforeningen har kastet lys over et overraskende højt sukkerindhold i mange af de mellemmåltider, vi ubevidst regner for sunde. For eksempel indeholder en flaske hyldeblomstsaft sukkermængder svarende til 16 sukkerknalder, mens en pose tørrede tranebær rummer sukker svarende til 14 sukkerknalder. Disse tal dækker kun over det tilføjede sukker og ikke det naturlige sukker fra f.eks. frugten selv, hvilket betyder, at det reelle sukkerindhold ofte er højere.

Læs også: Tandlægeforeningen advarer: Flere får syreskader på tænderne

Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist, advarer mod de sundhedsmæssige konsekvenser af de sukkerbelagte snacks. “Mange mellemmåltider indeholder næsten lige så meget sukker som slik og sodavand. Det klistrer til tænderne og øger risikoen for huller.”

For at beskytte børnenes tænder anbefaler Tandlægeforeningen at erstatte de søde mellemmåltider med frisk frugt og grøntsager. Ikke kun er de et sundere alternativ for tænderne, de bidrager også positivt til det generelle helbred. Endvidere understreger Tandlægeforeningen vigtigheden af god tandplejevaner fra en tidlig alder, herunder at børste tænder to gange dagligt med fluoridtandpasta og hjælpe barnet med tandbørstningen, indtil det er 10-12 år gammelt.

Læs også: Sådan beskytter du dit smil: 8 overraskende fødevarer, der kan skade dine tænder

At ændre vanerne kan virke udfordrende i starten, men forældrenes indsats for at integrere disse sunde vaner hos deres børn kan have en varig positiv effekt på deres tænder og velvære igennem hele livet.