Sund mund under kræftbehandling

Af: Marina Grau, tandplejer, Danske Tandplejere, tænderne.dk

Foto: Shutterstock

Er du i behandling for kræft, kan det skade dine tænder, tandkød og slimhinder. Tørhed, ændret smagssans og udfordringer med at tale, synke og spise er ikke ualmindeligt. Der er heldigvis hjælp at hente og flere ting, som du selv kan gøre.

Flere overlever kræft. Gennem årene er der sket positive fremskridt i Danmark takket være bedre kræftdiagnostik og behandling. Forskning leder til nye fremskridt og behandlingsmåder, og pakkeforløb for kræft sikrer hurtigere diagnostik og behandling. Eftersom flere kræftpatienter overlever, er det vigtigt at værne om livskvaliteten under og efter behandling.

Især en sund mund har indflydelse på generelt helbred og velvære, som netop giver bedre livskvalitet.

Behandling af kræft kan kræve kemoterapi og/eller stråling. Kemoterapi kan give tørhed i munden og smagsændringer, så maden kan smage metallisk, men det forsvinder som regel efter behandlingen. Strålebehandling kan ødelægge spytkirtlernes funktion og ligeså give mundtørhed. Derudover tager flere kræftpatienter dagligt medicin. Mere end 1.500 lægemidler kan forårsage mundtørhed. Det er f.eks. medicin mod lungesygdomme (inhalationsmedicin), depression, psykiske lidelser, forhøjet blodtryk samt antibiotika, vanddrivende og stærkt smertestillende.

Tandbørsten kan hjælpe ældre til bedre og længere liv

Spyt er godt

Mundtørhed øger risikoen for sygdomme i munden og har en skadelig påvirkning af helbredet, som kan forringe ens oplevelse af velvære og dermed livskvalitet. Spyttet i munden har flere gavnlige egenskaber. Det har en smørende effekt, som hjælper til at tale, tygge og synke maden. Spyttet har også en rensende effekt, som beskytter tænder, tandkød og slimhinder mod sygdomme.

En ud af fem voksne lider af mundtørhed.

Blandt ældre og personer, som indtager flere typer medicin dagligt, er det to ud af fem voksne. Følelsen af at være tør i munden starter først, når man producerer halvt så meget spyt som normalt. Derfor er det ikke alle, som får symptomer på mundtørhed, selvom de producerer for lidt spyt.

Det kan du gøre

Symptomerne på mundtørhed kan heldigvis lindres eller afhjælpes. Der findes flere midler på apoteket, som din tandplejer eller tandlæge kan anbefale til dig.

  • Der findes produkter, som tyggegummi, bolcher, sugetabletter, spray, mundskyl og gel, som hjælper på produktionen af spyt og virker fugtgivende. Gelen virker bedst til at holde på fugten om natten, hvor mængden af spyt er naturligt lavere end om dagen. Produkterne skal være sukker- og delvist syrefrie, da de ellers kan give huller i tænderne eller syreskader. Flere oplever god lindring ved at fugte munden med små slurke vand gennem dagen. Hvis du har en aftagelig protese, kan fugtmidlerne hjælpe til at fastholde den i munden.
  • En god mundhygiejne forebygger sygdomme og minimerer tørhed i munden. Det kræver grundig og systematisk tandbørstning to til tre gange dagligt samt rengøring af tændernes mellemrum med tandstikkere, tandtråd eller mellemrumsbørster mindst én gang dagligt. En elektrisk tandbørste kan være nemmere at bruge, især hvis du er afkræftet. Klorhexidin mundskyl eller gel har en bakteriedræbende effekt, og kan være gavnlig at bruge i en kortere periode. Det skal din tandplejer eller tandlæge hjælpe dig med at vurdere, da der kan udvikles allergisk reaktion.
  • Tobak og alkohol forværrer tørhed i munden og frarådes. Koffeinholdige drikke som te og kaffe har en dehydrerende effekt, og derfor anbefales det at minimere indtaget.
  • Hvis du tager medicin dagligt, kan din læge ordinere en anden medicin med tilsvarende virkning, som ikke giver samme grad af tørhed i munden. Derudover findes et lægemiddel, som kan øge mængden af spyt. Det skal ordineres af egen læge, da der kan være risici forbundet ved forhøjet blodtryk. Hvis du dagligt tager inhalationsmedicin, øges risikoen for svampeinfektion og huller i tænderne, da medicinen påvirker miljøet i munden. Det anbefales at skylle munden med vand lige efter brug.

Højfluorid tandpasta på recept kan hjælpe dig

Mundtørhed øger risikoen for huller i tænderne. Derfor kan du i en periode have behov for en tandpasta med et højt indhold af fluorid. Den skal indeholde 5000 ppm (parts per million). Det svarer næsten til fire gange mere fluorid, som en almindelig tandpasta indeholder på 1450 ppm (5). Ved at bruge den dagligt kan du både forebygge, standse og genopbygge begyndende huller i tænderne. Tandpastaen er et lægemiddel og kræver derfor recept. Denne kan ordineres gennem din tandplejer eller af din tandlæge samt læge.

Sunde tænder handler om mere end bare mundsundhed

Mere info og rådgivning

Du kan selv finde mere info og rådgivning hos din tandklinik og på tænderne.dk.