Syreskader er én af de helt store udfordringer for danskernes tandsundhed. Hyppigt indtag af juice, saftevand og sodavand eller andre sure læskedrikke kan give syreskader. Syren kan både forårsage skader på emaljen, som er det yderste lag på tandkronen og på dentinen, der er et blødere lag under emaljen.
Et symptom på, at emaljelaget er blevet tyndere, kan være isninger i tænderne. Efterhånden, som emaljelaget bliver tyndere, bliver tænderne også mere følsomme overfor temperaturpåvirkninger. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at holde igen med syreholdige drikke, for hvis syreangrebene først sætter ind, kan det føre til uoprettelige skader.
Har du begyndende isninger i tænderne, kan din tandplejer vejlede dig om, hvordan isninger kan lindres.
Hvis du spiser frugt eller drikker frugtjuice, skal du drikke og spise over kort tid. Har du for vane at slukke tørsten i juice eller sodavand, bliver tænderne udsat for syreangreb, fordi spyttet ikke kan nå at neutralisere syren, mellem hver tår. I sådanne tilfælde kan man tale om, at tænderne er udsat for et konstant syreangreb.
Du skal være opmærksom på, at frugt-te og læskedrikke kan udgøre en risiko, også selv om der ikke er tilsat sukker.
I forhold til indtag af frugt og grønt viser en lang række videnskabelige undersøgelser, at 600 gram frugt og grønt hver dag kan virke forebyggende mod blandt andet kræft, hjertekarsygdomme og type 2 diabetes. Anbefalingen er derfor at spise seks stykker frugt og grønt om dagen, svarende til 3 stk. frugt og 300 gram grønt.
Frugt er godt og sundt i moderate mængder, men det er vigtigt at huske på, at frugtjuice hører til de syreholdige læskedrikke, der kan påvirke tændernes emalje og give syreskader. Du behøver dog ikke være bekymret for danskvand med citrus, da smagsgiveren kommer fra et smagsstof og ikke fra en frugtsyre, ligesom kulsyren i danskvand heller ikke skader tænderne.
Et godt råd er at skylle munden med vand for at neutralisere og minimere syrepåvirkningen, når du spiser eller drikker. Du kan også benytte sugerør, så tænderne i videst muligt omfang skånes for syrepåvirkning.
Tørret frugt som eksempelvis rosiner, abrikoser og figenstænger er en populær og ’sund’ snack for både børn og voksne, men husk at være opmærksom på den høje koncentration af frugtsukker, der sammen med den klæbende konsistens øger risikoen for cariesangreb.
Det kan forekomme naturligt at børste tænder, når man har spist, men det er faktisk en rigtig dårlig idé.
Hvis man børster tænder, mens emaljen er sart og blød efter syrepåvirkninger fra maden, så gør tandbørstningen faktisk mere skade end gavn.
I stedet er det bedre at skylle munden med vand og udsætte tandbørstningen til, at munden igen har neutraliseret syren og stabiliseret emaljelaget.
Mere info: www.dinmund.dk