”Det er trods alt min sygdom”

Med den nye sundhedsjournal på sundhed.dk får du bedre overblik over dine personlige sundhedsdata. Det er Lene glad for. Hun vil gerne følge med i sit helbred – også når hun ikke lige sidder over for lægen eller er på sygehuset.

På sundhed.dk kan alle borgere se med i deres journal fra læge og sygehus. Det vidste 57-årige Lene Svejgaard godt, da hun for nyligt fandt sit NemID frem for at logge på sundhed.dk. Lene lider af sklerose, og i seks år har hun regelmæssigt brugt sundhed.dk til at holde styr på sin sygdom. Men denne gang så det ikke helt ud, som det plejer. Lene kom nemlig ind på den nye sundhedsjournal. Her fandt hun en samlet oversigt over sine sygehusbehandlinger, sin e-journal, medicinprofil, donorregistrering og livstestamente, og som noget nyt kunne hun også se sine prøvesvar.

– Det er mindre rodet og lettere at finde rundt, fortæller Lene, der er positiv over for Sundhedsjournalen.

– Nu er det jo ingen stor ændring. Min journal ligger der stadig, men jeg kan godt lide, at det hele er samlet. Det er lettere at gå til, og det er også blevet meget mere klart, hvad man egentlig kan. Før vidste jeg for eksempel ikke, at jeg kunne tjekke min registrering som organdonor på sundhed.dk, forklarer Lene, som generelt godt kan lide at tage tingene i egne hænder.

Når Lene et par gange om året tager til kontrol på Neurologisk Afdeling i hjembyen Holstebro, har hun derfor altid forberedt sig hjemmefra:  

– Dagen før går jeg ind på min e-journal og ser, hvad lægen skrev sidst. Det kan nogle gange være lidt svært at huske, hvad vi snakkede om, og måske er der noget, jeg har brug for, der følges op på. Man må selv gøre sig nogle overvejelser. Det er jo trods alt min sygdom, fortæller Lene.

”Der kan jo være misforståelser”

Det er ikke kun før sine sygehusbesøg, Lene slår op i sin e-journal. Også efter sine kontroller går hun ind på e-journalen for at tjekke, at oplysningerne er, som de skal være:

– Det er ikke, fordi jeg ikke har tillid til lægerne, og det er bestemt ikke for at lege vagthund. Men der kan jo være misforståelser, og det giver en tryghed at vide, at min læge har forstået mig, og at journalen er, som den skal være, fortæller hun.

Overlæge ved Rigshospitalet, Peter de Nully Brown, er glad for, at patienter som Lene sætter sig ind i tingene. Der er kun godt, at lægerne bliver kigget over skulderen, siger han:

– Der kan jo sagtens være noget, som lægen har overset eller ikke har været opmærksom på. Det giver klart en ekstra sikkerhed, når patienterne på den måde selv følger med, siger han og tilføjer, at han generelt oplever, at flere patienter selv går ind og finder oplysninger om deres sygdomsforløb:

– For ikke så længe siden blev patienterne helt overraskede, når jeg fortalte dem, at de selv kan finde deres journal. Men det er mit indtryk, at flere og flere er begyndt at bruge det, forklarer han.

Se prøvesvar

Peter de Nully Brown tror, at flere vil gå ind på deres sundhedsjournal nu, hvor der også vises prøvesvar:

– Det tror jeg, mange vil være interesseret i, men det er jo nok mest for dem, som får taget prøver med jævne mellemrum. For kronikere og langtidssyge er det en god mulighed for at danne sig et overblik over udviklingen i sygdomsforløbet. På den måde kan patienten gøre sig nogle overvejelser om, hvad udsving kan skyldes, og så er det lettere at snakke med lægen om eventuelle justeringer i behandlingen, forklarer han.

Lene kan godt se fordelen:

– Endelig kom de prøvesvar. Det har manglet. For mig handler det nok mest om, at jeg ligesom med e-journalen kan gå ind og se tingene sort på hvidt. Efter jeg begyndte at tage medicin, har jeg ikke haft anfald, og jeg har det på trods af min sygdom godt. Jeg kan også se på mine prøvesvar, at tingene er i orden, forklarer hun og tilføjer:

– Det er på en eller anden måde en slags dokumentation til mig selv om, at sygdommen er under kontrol. Jeg har tit bedt om kopier, men nu hvor jeg selv kan finde det, sparer jeg sygeplejersken en masse tid.

21 dages forsinkelse

Der går 21 dage fra prøvetagningstidspunktet, til Lene kan se prøvesvarene i Sundhedsjournalen. Peter de Nully Brown forklarer, at forsinkelsen er valgt for at undgå, at patienter selv kan opdage diagnoser, inden sundhedsfaglige har set resultatet. Lene indskyder:

 – Det er da lidt irriterende, men det er jo forståeligt nok, og der går jo også et par uger, inden jeg kan se det seneste nye i e-journalen. Det er egentlig okay, for jeg bruger det jo mest til at danne mig et overordnet billede, og det er jo heller ikke fordi, det helt skal erstatte min kontakt med lægerne.

Fakta

Vil du også læse med i din sundhedsjournal på sundhed.dk? Log på sundhed.dk med dit NemID og få adgang til:

  • Journal fra hospitaler, egen læge og speciallæger (vises 14 dage efter de er blevet registreret)
  • Laboratoriesvar (vises 21 dage efter de er blevet registreret)
  • Oplysninger om den medicin du har fået på hospitalet eller på recept fra egen læge og speciallæger
  • Dine donorregistreringer
  • Dit livstestamente.