Egentlig var det bare en forstoppelse, som gjorde, at 58-årige Lisbeth Holst for tre år siden slog et smut forbi lægen. Tanken om, at maveproblemerne kunne være symptom på tarmkræft, havde ikke strejfet hende. På det tidspunkt levede hun nemlig et aktivt liv, og bortset fra lidt uregelmæssige toiletbesøg var der intet galt. Det kom derfor som et chok for hele familien, da lægerne på Køge Sygehus fandt en stor tumor i hendes tarm.
– Totalt surrealistisk. Det er nok sådan, jeg bedst kan beskrive den følelse, jeg stod med. Jeg var sikker på, at det bare var lidt vrøvl med maven, og ikke i min vildeste fantasi havde jeg forstillet mig, at jeg havde en stor operation og et kemoforløb i vente, fortæller Lisbeth, som desværre er del af en barsk statistik.
Hvert år får over 4.000 danskere diagnosen tarmkræft, og sygdommen er dermed blandt de hyppigste kræftformer i Danmark.
Symptomerne på tarmkræft er i mange tilfælde usynlige indtil sent i forløbet, og når de viser sig, minder de ofte om almindelige maveproblemer. Det er medvirkende til, at sygdommen hos 60 procent af patienterne først opdages sent. Da Lisbeths tumor blev opdaget, havde kræften nået at sprede sig til alt for mange lymfer, men faktisk var det lidt af et tilfælde, at sygdommen ikke forblev overset i endnu længere tid.
– Jeg var rejst til Tyskland med en god veninde for at tage på hundeudstilling. På turen havde jeg svært ved at komme på toilettet. Der gik faktisk over en uge, men jeg tænkte bare, at det var en ubelejlig forstoppelse, fortæller hun.
Hun citerer smilende sin farmor, som altid sagde, ”alt går godt, men min tarm har været uartig”, når man spurgte hende, hvordan det gik.
Som mange af os nok ville have gjort, gik Lisbeth på apoteket for at få noget til maven og tænkte ellers ikke mere over det. Det var kun, fordi hendes veninde bad hende om det, at hun en smule modvilligt tog til lægen for at få det undersøgt. Hvis hun ikke havde gjort det, ville tingene nok se anderledes ud i dag, mener Lisbeth, som stadig kæmper med sygdommen.
Målet med det nye screeningprogram for tarmkræft er, at patienter som Lisbeth skal have stillet diagnosen tidligere. Med en afføringsprøve kan man afsløre usynlige spor af blod, som er et af de første tegn på tarmkræft. Derfor vil alle mellem 50 og 74 inden for de næste fire år få tilbud om en screeningsundersøgelse. Screeningsprogrammet består af en afføringsprøve, som man selv tager ved hjælp af udstyr, der modtages med posten. Der er vedlagt en returkonvolut, så prøven nemt kan sendes til laboratorieundersøgelse. Bliver der fundet spor af blod, vil man blive indkaldt til en undersøgelse af tarmen, som kan give svar på, om det skyldes tarmkræft eller forstadier til sygdommen. Lisbeth håber, at folk vil tage imod tilbuddet, som måske kunne have gjort en forskel for hende.
– Jeg synes, det er fantastisk, at vi bor i et land som Danmark, hvor der bliver gjort en sådan indsats, og jeg håber, folk vil tage det alvorligt. Det er bare så vigtigt, og det kan godt være, at det kan virke en smule græseoverskridende, men tænk, hvis det er det, der redder ens liv.
Lisbeth håber samtidig, at der med det nye screeningsprogram vil komme mere fokus på sygdommen. Der er nemlig al for meget uvidenhed og berøringsangst forbundet med tarmkræft, mener hun.
– Jeg meldte mig ret hurtigt ind i Patientforeningen for Tarmkræft, hvor jeg i dag sidder i dag i bestyrelsen. Det var vigtigt for mig at være med til at hjælpe andre, og så havde jeg simpelthen også brug for at tale om det. Det er nemlig et emne, som er enormt tabubelagt, og noget folk generelt har svært ved at forholde sig til. Når det gælder brystkræft, er der de lyserøde ’Støt Brysterne’-armbånd. Det er blevet et emne, vi godt kan snakke om. Sådan er det ikke med tarmkræft. Der er i hvert fald ingen armbånd i supermarkedet, som støtter tarmene, siger Lisbeth og smiler, inden hun mere alvorligt indskyder:
– Faktum er jo, at rigtig mange undgår at gå til lægen, selvom der over længere tid er noget unormalt ved toiletbesøgene. Udover at det måske skyldes blufærdighed, så tror jeg også, at der er mange, som ikke ved nok om sygdommen, og som ikke kender de symptomer, man skal være opmærksom på. Sådan var det i hvert fald for mig. Derfor håber jeg virkelig, at der med screeningsprogrammet kommer et større fokus på sygdommen, og at folk ikke stikker hovedet i busken.
Få mere at vide på sundhed.dkVed du nok om sygdommen, som ofte bliver overset? På sundhed.dk kan du:
|