Til 4 personer
400 g svinekæber
2 dl rødvin
2 dl kalvebouillon
1 fed hvidløg
1 skalotteløg
1 gulerod
1 kvist timian
En klat smør
Friskkværnet peber
1 kg jordskokker
50 g brunet smør
Saft og revet skal af 1 økologisk citron
Salt
Kom svinekæberne direkte i rødvin og kalvebouillon i en gryde. Tilsæt hvidløg, pillet skalotteløg i grove skiver, skrællet gulerod i rustikke skiver og timian for at give smag til sauce og selve kæben. Kog kæberne under låg i 2-3 timer ved lavt blus til de er helt møre. Tag kæberne op, og fjern grøntsagerne sammen med timianen. Kog saucen ind til en passende smag og konsistens. Rør smørret i saucen, og smag til med friskkværnet peber.
Jordskokkekompot: Vask jordskokkerne godt, og skær dem i kvarter. Kog dem helt møre i en gryde med letsaltet vand. Sigt vandet fra, og mas jordskokkerne med en gaffel til en grov kompot. Smag til med brunet smør, citronsaft og -skal samt salt.
Kom svinekæberne tilbage i saucen, og server dem sammen med jordskokkekompotten.
Tip: Det er ikke nødvendigt at pudse svinekæberne af, da senerne koges helt møre og ikke er at finde, når først kæberne er kogt færdig. Hvis man absolut gerne vil fjerne senerne, kan de bare skrabes af med en ske, efter at kæberne er kogt.
Det Gode Helbred
Kræftens Bekæmpelse har analyseret data fra en stor befolkningsundersøgelse med over 57.000 danskere, som man har fulgt gennem 20 år. I denne bog skrevet af forskningschef og overlæge Anne Tjønneland samt seniorforsker Anja Olsen, begge fra Kræftens Bekæmpelse, drages nogle konklusioner omkring sammenhængen mellem kræft og kosten. Desuden indeholder bogen lækre opskrifter udviklet af kokken Jens Jepson, der til daglig laver mad til Kræftens Bekæmpelses kantine. Bogen er udkommet på Politikens Forlag og koster 250 kroner i vejledende udsalg. |