Synet ændrer sig med alderen – opdag de farlige forandringer i tide

Af: Øjenforeningen

Foto: Colourbox

Hvis du har oplevet, at dine arme pludselig er blevet for korte, er du ikke alene. Det sker for stort set alle, når de er mellem 40 og 50 år.

 

For korte arme er som regel det første symptom på, at synet har ændret sig på grund af alder. Heldigvis er briller den enkle løsning på problemet. De forstørrer teksten og gør en armforlængende operation unødvendig.

 

Lys og forstørrelse

Lys og forstørrelse kan afhjælpe langt de fleste synsændringer, der helt naturligt optræder hos os alle. Udover behovet for (nye) briller, oplever vi, at øjets lysfølsomhed aftager med alderen. Som tommelfingerregel gælder det, at man skal have lige så mange watt i læselampens glødepære, som man er gammel. Med andre ord, har man brug for dobbelt så meget lys for at se godt, når man er 60, som da man var 30. Også evnen til at skelne gråtoner, kontrastfølsomheden, aftager, efterhånden som vi bliver ældre. Det betyder f.eks., at det efterhånden bliver sværere at se i uklart vejr.

 

Uoprettelige skader

Øjensygdomme kan føre til skader på sanseceller (f.eks. AMD) eller synsnerven (f.eks. grøn stær) og gøre uoprettelig skade. Det betyder, at tabt synsevne ikke generhverves ved behandling! Det er derfor altafgørende, at forebyggende behandling iværksættes, inden der sker skader på synet. Men det kræver, at man selv er opmærksom og søger øjenlæge, hvis synet ændrer sig. Hvis du vil opdage ændringer i synet tidligt, er det nødvendigt, at du jævnligt undersøger synet – hvert øje for sig.

 

Det kan du selv gøre

Du kan let selv undersøge dit syn, og på den måde holde øje med ændringer: Gør det til en vane, når du f.eks. ser tv eller læser avisen, at holde hånden for det ene øje og mærke efter, om synet er som sidst, du tjekkede. Gentag øvelsen med hånden foran det andet øje. Derved undgår du, at hjernen spiller dig et puds, og får dig til at tro, at du ser bedre, end du i virkeligheden gør.