Syv gode råd inden du tænder grillen

Grill-sæson: Briketterne holder varmen, men grillkul giver den bedste smag. Småt brandbart til grillen handler ikke kun om pris, men også om kvalitet. Her er syv gode råd, inden du kaster dig over havegrillens fornøjelser.

 

  1. Hvis du skal grille en hel steg skal du bruge briketter, der holder temperaturen tre til fire gange så længe som kul. Briketter er et blandingsprodukt, der består af knust kul blandet, formet og presset med eksv. majsmel. Briketter giver den mest jævne varme.
  2. Grillkul er til gengæld udmærket til enkelte kødstykker som bøffer samt grøntsager. Kul giver kødet en mere røget smag, hvilket hænger sammen med det højere træindhold for eksempel fra nåletræ eller løvtræ. Til gengæld fuser det hurtigere ud.
  3. Brændtiden, som bør fremgå af deklarationen, angiver hvor længe kullet kan holde en temperatur på 180 grader. Der er stor forskel på briketter og grillkul.
  4. Deklarationen bør angive den mængde af aske, der er tilbage efter afbrændingen, og den må højst være 18 procent for briketter og 8 procent for kul. Der er ikke meget ved at komme hjem med en pose aske.
  5. Og nu vi er ved talværdierne, så oplyser deklarationen også om bundet kulstof, som siger noget om evnen til at afgive varme. Det bundne kulstof skal udgøre mindst 60 procent for briketter og mindst 75 procent for grillkul. Man kan altså helt enkelt sige, at jo mere kulstof, des bedre produkt.
  6. Størrelsen på briketter og kul er også angivet, og det er, fordi både kul og briketter virker bedst, når de har en vis størrelse. Mange meget små stykker kul og briketter har lav brændtid, derfor opererer Varefakta med minimumskrav.
  7. Brændværdi er en frivillig oplysning, som kun er med, hvis producenten ønsker det. Brændværdi måles i kilojoule pr. kilo. Jo højere tallet er, des større er brændværdien.

Kilde: Varefakta