Tænder og mund under og efter kræftbehandling

Af: Merete Valentinus

Foto: Shutterstock

Flere og flere danskere overlever en kræftdiagnose. Det er derfor vigtigt at have fokus på livskvaliteten under behandlingen og efterfølgende. Gener fra mundhulen er almindelige, men det skal man ikke affinde sig med, for der er hjælp at hente.

Kræftbehandling indbefatter ofte kemoterapi og/eller strålebehandlinger. Disse behandlinger medfører forandringer af mundhulens bakterieflora og påvirker spytproduktionen.

Tænk på tænderne fra begyndelsen

Som udgangspunkt er det bedst at have sunde tænder og mundhule, inden kræftbehandlingen begynder. Det er vigtigt at få undersøgt sine tænder, så der ikke er knækkede fyldninger eller tænder, der kan genere slimhinden samt sikre, at man ikke har betændelsestilstande, som kan øge infektionsrisikoen og forstyrre behandlingsforløbet.

Ved konsultation hos tandplejer vil man også få vejledning i god mundhygiejne under og efter kræftbehandlingen, og der vil være opfølgende konsultationer for at forebygge skader.

Bivirkninger i mundhulen

Strålebehandlinger i hoved-hals-region ødelægger spytkirtlerne permanent og giver mundtørhed.

Kemoterapi kan være årsag til smagsforstyrrelser, så som at maden smager af metal. Mundtørhed er også almindeligt under behandlingen. Disse tilstande er ikke permanente og vil relativt hurtigt aftage, efter behandlingen er ophørt.

De ubehagelige bivirkninger i mundhulen i forbindelse med kræftbehandling kan heldigvis afhjælpes.

Mangel på spyt – tør mund

Spyttet har en vigtig funktion. Spyttet smører slimhinderne, så de hele tiden er fugtige, og så man ikke får sår i munden. Når man spiser, blandes maden med spyt, så den let kan synkes. Patienter med mundtørhed, lider ofte af fejlsynkning, fordi maden ikke har den rette bløde konsistens, når den synkes. Det er en meget ubehagelig situation, som medfører hoste, fordi det føles som om, at maden ”kommer i den gale hals”.

Spyttet er også med til at rense mundhulen, så der ikke kommer huller i tænderne.

Spyttet regulerer pH-værdien i mundhulen, så den ikke bliver for sur. Ved lav pH-værdi, vil tændernes emalje blive påvirket, og der kan på sigt komme permanente skader som huller i tænderne.

Ofte får kræftpatienter også anden medicin, der påvirker spyt-produktionen, eksempelvis morfin, anti-østrogenbehandling, anti-depressiv medicin.

Lindring af tør mund

Du kan lindre tørhed i munden ved at fugte munden med vand. Sukkerfri sugetabletter, vingummi, spray, geler og mundskyl, fremmer også dannelsen af spyt.

Hjælp til tandpleje

Hvis kræftbehandlingen medfører et påviseligt øget behandlingsbehov, er der mulighed for at søge om økonomisk tilskud til behandlingen. Det er afgørende, at der er dokumentation for, at tændernes tilstand er ændret pga. behandlingen, dvs. at der ligger røntgenbilleder og journalmateriale fra tandplejer og tandlæge, fra før behandlingen startede.

 

Gode råd til mundpleje

  • Benyt en ultrablød tandbørste
  • Brug ultrabløde mellemrumsbørster dagligt
  • Begræns dit forbrug af mad og drikke med sukker og syre
  • Sørg for en stabil og god mundhygiejne
  • Børst systematisk med små, gnubbende bevægelser
  • Benyt tandpasta med højt fluorindhold (5.000 ppm tandpasta er receptpligtig)
  • Gå jævnligt til tandeftersyn for at forebygge og behandle eventuelle sygdomme i tænder og mund.

Yderligere vejledning får du i Dansk Tandplejerforenings gratis pjece: “Pas på dine tænder ved kemoterapi.”

Læs pjecen på www.dinmund.dk

Bestilling til info@dansktp.dk